Tidligere oligark:

- Alt Putin rører ved, dør

Tidligere russisk oljetopp går i strupen på Putin - og frasier seg sitt russiske statsborgerskap.

SKARP KRITIKK: Den tidligere russiske oljetoppen Leonid Nevzlin fordømmer Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Brennan Linsley / NTB
SKARP KRITIKK: Den tidligere russiske oljetoppen Leonid Nevzlin fordømmer Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Brennan Linsley / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere mangemilliardæren Leonid Nevzlin (62) var i sin tid en av de fremste aktørene i Russlands økonomiske elite. Det var før han forlot sin mektige omgangskrets, beskyldte Putin for politisk forfølgelse og flyktet til Israel.

Nå går Nevzlin igjen til angrep mot den russiske presidenten. Som en protest mot invasjonen av Ukraina, kunngjør den tidligere oljemagnaten at han frasier seg sitt russiske statsborgerskap.

- Russisk statsborgerskap har blitt et skammelig stempel som jeg ikke lenger ønsker å bære. Nok er nok. Jeg er imot krigen. Jeg er imot okkupasjonen. Jeg er imot folkemordet på det ukrainske folket, skriver 62-åringen på Facebook, gjengitt av Washington Post.

- Kastet venner i fengsel

Nevzlin var en av de største aksjonærene i det nå oppløste oljeselskapet Yukos. I 2003 ble oljegigantens toppsjef, Mikhail Khodorkovskij, pågrepet og dømt til flere års fengsel som følge av anklager om at han hadde svindlet staten for enorme skattebeløp.

Russiske myndigheter krevde at det privateide selskapet skulle tilbakebetale omkring 160 milliarder kroner i skatt. Da hevdet Nevzlin - som var Khodorkovskijs rådgiver - at selskapet var utsatt for en politisk forfølgelse av Putin. Han flyktet til Israel samme år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer