Tidligere oligark:

- Alt Putin rører ved, dør

Tidligere russisk oljetopp går i strupen på Putin - og frasier seg sitt russiske statsborgerskap.

SKARP KRITIKK: Den tidligere russiske oljetoppen Leonid Nevzlin fordømmer Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Brennan Linsley / NTB
SKARP KRITIKK: Den tidligere russiske oljetoppen Leonid Nevzlin fordømmer Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Brennan Linsley / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere mangemilliardæren Leonid Nevzlin (62) var i sin tid en av de fremste aktørene i Russlands økonomiske elite. Det var før han forlot sin mektige omgangskrets, beskyldte Putin for politisk forfølgelse og flyktet til Israel.

Nå går Nevzlin igjen til angrep mot den russiske presidenten. Som en protest mot invasjonen av Ukraina, kunngjør den tidligere oljemagnaten at han frasier seg sitt russiske statsborgerskap.

- Russisk statsborgerskap har blitt et skammelig stempel som jeg ikke lenger ønsker å bære. Nok er nok. Jeg er imot krigen. Jeg er imot okkupasjonen. Jeg er imot folkemordet på det ukrainske folket, skriver 62-åringen på Facebook, gjengitt av Washington Post.

- Kastet venner i fengsel

Nevzlin var en av de største aksjonærene i det nå oppløste oljeselskapet Yukos. I 2003 ble oljegigantens toppsjef, Mikhail Khodorkovskij, pågrepet og dømt til flere års fengsel som følge av anklager om at han hadde svindlet staten for enorme skattebeløp.

BLE BENÅDET: Tidligere eier av oljeselskapet Yukos og en av verdens rikeste menn, Mikhail Khodorkovskij, tilbrakte ti år i russisk fengsel. Foto: AP Photo/ Alexander Zemlianichenko)
BLE BENÅDET: Tidligere eier av oljeselskapet Yukos og en av verdens rikeste menn, Mikhail Khodorkovskij, tilbrakte ti år i russisk fengsel. Foto: AP Photo/ Alexander Zemlianichenko) Vis mer

Russiske myndigheter krevde at det privateide selskapet skulle tilbakebetale omkring 160 milliarder kroner i skatt. Da hevdet Nevzlin - som var Khodorkovskijs rådgiver - at selskapet var utsatt for en politisk forfølgelse av Putin. Han flyktet til Israel samme år.

Myndighetenes aksjon førte til at Yukos ble tvangsoppløst og overført til staten i 2006. Mange mener at kneblingen av oljegiganten var politisk motivert, og at president Vladimir Putin sto bak.

- Jeg var en av de første som Putin tok. Han kastet vennene mine i fengsel og drepte noen av dem, påstår Nevzlin, som nå fordømmer krigen i Ukraina på det sterkeste.

- Råtner og smuldrer opp

Han retter videre skyts:

- Alt Putin rører ved, dør. Jeg har tilbrakt nær 20 år utenfor Russland, men det er nettopp det som har fått meg til å se hvordan landet er i ferd med å råtne og smuldre opp.

I 2008 ble Nevzlin selv dømt til livsvarig fengsel for å ha beordret drap på fire forretningsrivaler under sin tid i Yukos. Han ble av en domstol i Moskva dømt «in absentia», som innebærer at tiltalte ikke selv er til stede i rettssalen når saken behandles.

62-åringen har tidligere framholdt at russiske anklager mot ham er fabrikkerte. Russland har på sin side forsøkt å få Nevzlin utlevert, men Israelske myndigheter har vurdert at domfellelsen skjedde på utilstrekkelig bevisgrunnlag og avviste derfor kravet.

OSLO: Polens statsminister Mateusz Morawiecki møtte Jonas Gahr Støre for å snakke om Ukraina-krigen og samholdet mellom Norge og Polen. Video: DSS Vis mer

- Urettferdig

I 2014 fastslo den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag at russiske myndigheter hadde tatt skitne grep for å skaffe seg kontroll over Yukos.

Domstolen mente at den russiske staten overtok selskapet på ulovlig vis ved hjelp av falsk skatteinnkreving og ved å legge sentrale deler av selskapet ut for salg. Russland ble samme år dømt til å betale cirka 2,5 millioner kroner i sakskostnader.

Russiske myndigheter mente på sin side at dommen var «urettferdig og tendensiøs».

«Knust»

Dommen falt dager etter at Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag dømte Russland til å betale de tidligere Yukos-aksjonærene en samlet sum på 50 milliarder dollar - tilsvarende 467 milliarder kroner etter daværende kurs.

Ifølge Forbes skulle beløpet symbolisere «en grad av selskapets suksess før det ble knust.»

Beslutningen ble omgjort av en nederlandsk domstol i 2016, men denne kjennelsen ble anket. I 2020 konkluderte ankedomstolen med at voldgiftsdomstolens opprinnelige kjennelse var riktig.

Mikhail Khodorkovskij, som også hele tiden har hevdet sin uskyld, tilbrakte ti år i et russisk fengsel, før han ble benådet og forlot Russland i 2013. Han bodde siden i selvpålagt eksil i Sveits, før han skal ha flyttet til London.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer