Dystre tall fra næringslivet:

- Alvorlig signal

Høyre reagerer på bekymringsmeldingen fra næringslivet i bergensområdet.

USIKRE TIDER: Bedrifter i bergensområdet rapporterer om dystre framtidsutsikter. Foto: Shad Madian / Dagbladet
USIKRE TIDER: Bedrifter i bergensområdet rapporterer om dystre framtidsutsikter. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Børsen): - Dette er alvorlige og tydelige signaler fra næringslivet, og i tråd med det vi hører over hele landet, sier Høyres næringslivspolitiske talsperson, Lene Westgaard-Halle.

I forrige uke kunne Børsen melde at næringslivet i bergensområdet rapporterer om dystre økonomiske utsikter for 2023.

En undersøkelse blant medlemmene i Bergen Næringsråd, viser at mindre enn én av fem av de over 500 medlemsbedriftene har positive framtidsutsikter. Det ble også rapportert en økning av bedrifter som ventet lavere omsetning i 2023 enn tidligere.

Næringspolitisk sjef i Bergen Næringsråd, Tom-Christer Nilsen, omtalte resultatene som «påfallende kraftige» og «dramatiske».

- Forsterker utfordringene

Nilsen tror at usikkerheten skyldes det usikre verdensbildet, kombinert med hvordan regjeringen har håndtert den.

Dette bildet deler Høyre på Stortinget.

- Det som kanskje er mest alvorlig, er at regjeringen bidrar til å forsterke utfordringene for norske bedrifter gjennom plutselig økt arbeidsgiveravgift, struping av strømstøtte og overraskende uforutsigbar politikk, fortsetter Westgaard-Halle.

Skylder på arbeidsgiveravgiften

Blant medlemsbedriftene ble nettopp økt inflasjonspress, økt arbeidsgiveravgift og strømprisen oppgitt som de største utfordringene.

- Det er nettopp derfor Høyre har foreslått å fjerne hele den økte arbeidsgiveravgiften. Avgiften er i realiteten en særskatt på kunnskap og kompetanse. Det er akkurat den typen arbeidskraft vi trenger for å ruste Norge for framtida.

I statsbudsjettet for 2023 ble det som kjent vedtatt en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for lønninger over 750.000 kroner, noe høyresida har protestert kraftig mot.

- For tidlig

Usikkerheten rundt strømprisene, bør også gjøres noe med, mener Høyre.

Nylig slo næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fast at regjeringen ikke har noen andre strømplaner enn fastprisavtale for bedriftene. Dermed avsluttes strømstøtten til de hardest rammede bedriftene.

Det er for tidlig å avslutte strømstøtten til bedriftene slik regjeringen har gjort. For å hjelpe bedriftene med de enorme strømkostnadene har vi fremmet forslag om nettopp å videreføre strømstøtten ut første kvartal, sier Høyre-politikeren.

Tips oss om Bergen!

Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor.

Refser fastprisavtalen

I midten av januar var det bare 130 bedrifter som hadde tegnet fastprisavtale på strøm.

Alt tyder på at fastprisavtalene som regjeringen mener skal være løsningen ikke leverer, og særlig ikke for små og mellomstore bedrifter. Verdier må skapes før de kan deles. Det framstår som om regjeringen har glemt det, avslutter Lene Westgaard-Halle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer