Det er ikke uten grunn at eksperter har erklært dem som «den nye olja».
Verden blir stadig mer avhengige av halvlederchips. Chipene er hjernen i nær sagt alt som gjør hverdagslivet mulig - fra mobiler til biler til vaskemaskiner, for å nevne noe.
Taiwan er verdensledende på feltet - landet produserer over 60 prosent av verdens halvledere, og over 90 prosent av de mest avanserte chipene.
Gigantindustrien utgjør 15 prosent av landets BNP, og Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) står for mesteparten.
- Reell mulighet for krig
Dersom Kina gjør alvor av sabelraslingen og invaderer øya, slik noen frykter, kan et mulig scenario være sjokkbølger gjennom verdensøkonomien.
- Hvis det ble væpnet konflikt i Taiwanstredet - enten et forsøk på invasjon eller til og med en blokade - ville du umiddelbart se et slag for den globale økonomien på flere tusen milliarder dollar, sier J. Michael Cole, postdoktor ved Macdonald-Lauriel Institute, til Global News.
Kina vet at en invasjon vil ha enorme konsekvenser, og at USA vil svare, påpeker Nupi-forsker og Kina-ekspert Hans Jørgen Gåsemyr.

Nekter å kutte utgifter
- Det legger en slags demper, men er ikke en garanti. Muligheten for krig er absolutt reell, sier Gåsemyr til Børsen.
Muligheten for krig var også «et hensyn» den legendariske investoren Warren Buffett tok da han solgte 86 prosent av TSMC-aksjene sine i år, ifølge Fortune.
Aksjene kjøpte han for 4 milliarder dollar i fjor. Salget var overraskende, for Buffett er vanligvis en langsiktig investor.
- Store og viktige
Produksjonen av verdens mest avanserte halvlederchips er fordelt mellom Sør-Korea (8 prosent) og Taiwan (92 prosent), ifølge Boston Consulting Group (BCG).
At produksjonen er geografisk konsentrert, har tjent industrien godt, men det skaper sårbarheter, advarer BCG: Internasjonale konflikter trekkes fram som noe som kan skape alvorlige forstyrrelser i forsyningen av chips til verden.

Lurt trill rundt av russere
Taiwan er veldig store og viktige innenfor chips, understreker Gåsemyr.
- Dersom tilgangen skulle bli forstyrret, vil det skape alvorlig slagside for mange industrier og mange produkter, sier han.
- Det er fryktelig vanskelig å produsere det utstyret som kan lage masse chips. Der har Taiwan vært spesielt gode. Sammen med blant andre Japan og Nederland, som er gode, men mye mindre.
Chips-industrien på Taiwan kalles «silisium-skjoldet», etter den mest brukte halvlederen. Kina selv er også avhengige av Taiwans chips. Flere tror statusen som chip-tungvekter gjør at Kinas militære styrker, verdens største, holdes i sjakk. Ironisk nok av brikker på størrelse med en negl.
Flere spør seg om skjoldet nå slår sprekker.

Hetebølge kan gi krise
Chips-produksjonen spres nemlig til andre land, blant annet i tilfelle det skulle oppstå problemer på Taiwan, ifølge Gåsemyr.
- Dette er en komplisert vurdering for Taiwan, hvor mye de skal flytte produksjonen, for de ønsker å forbli et viktig sted for produksjon. Det er en kjensgjerning at dette er en konkurranse internasjonalt. Man vet ikke hvor lenge de vil opprettholde posisjonen sin i dag, og når andre land vil klare å produsere denne typen chiper av avansert kvalitet.
Krystallklar beskjed
USA vil ødelegge Taiwans chip-fabrikker dersom Kina skulle ligge an til å få kontroll over dem etter en invasjon, sa USAs tidligere sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien til Semafor i mars.
- USA og deres allierte vil aldri la disse fabrikkene falle i kinesiske hender, sa O'Brien, som tjenestegjorde under Trump-administrasjonen.
Dersom Kina tar kontroll over TSMCs fabrikker, vil landet bli «som det nye Opec innenfor halvledere», sa han og fastslo at Kina da vil kunne «kontrollere verdensøkonomien».

- Det er et uttrykk for en tankegang om at man skal holde Kina litt i tømmene. De jobber for å begrense Kinas tilgang til den teknologien. Det er lett å forstå, sett fra USAs side, kommenterer Gåsemyr.
Spesielt Kinas tilgang til teknologi som kan lage mange chiper, ønsker USA å begrense.
- Kina jobber på høygir for å utvikle den kapasiteten selv. Jo mer USA skrur til, jo mer vil Kina jobbe, sier han.
- Så er det et spørsmål om Kina vil hemmes i vesentlig grad av tilgang til den typen teknologi, eller om det setter fart på å utvikle den teknologien selv. Da kan en si at USAs intensjoner ikke fungerte som de ville, fordi det motiverte Kina.

Tilbys jobb i Russland
- Vil kunne føre til angrep
Sett fra Kinas side ligger det et ønske om en fredelig gjenforening med Taiwan, understreker Gåsemyr. Men dersom de føler seg presset, vil det «helt klart kunne føre til en krig».
Uansett vil en eventuell kinesisk aksjon kunne komme uavhengig av chips, mener han.
- For Kina er Taiwan-spørsmålet så grunnleggende og stort. Så chipene blir overhodet ikke styrende for Kinas politikk, sier forskeren og fortsetter:
- Dersom Taiwan utfordrer den pragmatiske og diplomatisk ganske så uklare uavhengighetsstatusen de har i dag, vil det trigge Kina. Dersom det blir mer usikkerhet knyttet til spørsmålet om en gjenforening, vil Kina vise at det er absolutt mulig og skal skje. Dersom det skjer noe internasjonalt som rokker ved den internasjonale statusen til Taiwan, vil det også iverksette kinesiske aksjoner.