Bergen Engines-saken

- Alvorlig smell for Erna

Opposisjonen på Stortinget retter sterk kritikk mot regjeringen i saken om oppkjøpet av Bergen Engines. SV mener Erna Solberg har sviktet på det hun skulle være best på.

- FORVIRRET OG TILFELDIG: SV-leder Audun Lysbakken sier dommen over regjerningen i Bergen Engines-saken er hard. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- FORVIRRET OG TILFELDIG: SV-leder Audun Lysbakken sier dommen over regjerningen i Bergen Engines-saken er hard. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en streng og tydelig dom over regjeringens håndtering, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Stortingets flertall mener det er avdekket alvorlige mangler i regjeringens sikkerhetsrutiner. Regjeringen har ikke hatt nødvendig kontroll på nasjonal sikkerhet og beredskap, sa Senterpartiets Emilie Enger Mehl da opposisjonen møtte pressen i vandrehallen på Stortinget.

STERK KRITIKK: Audun Lysbakken (SV) , Christian Tybring-Gjedde (FrP) og saksordfører Emilie Enger Mehl (SP) etter at Utenriks- og forsvarskomiteen avgir saken om Bergen Engines. Foto: Terje Pedersen / NTB
STERK KRITIKK: Audun Lysbakken (SV) , Christian Tybring-Gjedde (FrP) og saksordfører Emilie Enger Mehl (SP) etter at Utenriks- og forsvarskomiteen avgir saken om Bergen Engines. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hard dom

Hun leder arbeidet i utenriks- og forsvarskomiteen i saken om det omstridte salget av Bergen Engines til russiske eiere. Flertallet i komiteen er enige om å rette sterk kritikk mot regjeringen for behandlingen av saken.

Et slikt vedtak er det sterkeste middelet Stortinget kan bruke uten å forsøke å avsette statsråder gjennom mistillitsforslag. Det er også kjent som et daddelvedtak.

- Dette er en hard dom over Erna Solberg på det hun sa var hennes viktigste sak før hun ble statsminister i 2013. I denne saken har vi sett en regjering som framstår forvirret, dårlig koordinert, og det har vært et tilfeldighetenes spill som kunne satt viktige nasjonale sikkerhetsinteresser i spill, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han understreker hvor alvorlig et slikt vedtak egentlig er.

- Det er veldig sjelden at Stortinget fatter et sånt vedtak. Dette er det kraftigste signalet Stortinget kan gi regjeringen, uten å kaste den. Det er en alvorlig smell for statsministeren, sier Lysbakken.

I februar ble det kjent at motorfabrikken Bergen Engines skulle selges fra Rolls-Royce til selskapet TMH International. Selskapet er registrert i Sveits. Men bare to uker seinere kunne Bergens Tidende slå fast at selskapet er eid av to russiske oligarker med tette bånd til Kreml.

Unnlot å gripe inn

Lenge unnlot regjeringen å gripe inn i saken. Nærings- og fiskeridepartementet viste til at selskapet ikke var omfattet av sikkerhetsloven. De anså dette «som en avtale om salg mellom to kommersielle aktører, noe departementet ikke skal eller bør blande seg inn i».

Bergen Engines leverer avanserte motorsystemer til blant andre norske kystvaktskip og amerikanske marinefartøy. I tillegg har de produsert og vedlikeholder motorene på det norske etterretningsskipet Marjata som Forsvaret bruker til å overvåke russisk aktivitet i nordområdene.

I begynnelsen av mars gjorde regjeringen kuvending, og varslet at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) skulle vurdere om salget av motorfabrikken nord for Bergen burde stanses. I slutten av måneden kom den endelige avgjørelsen om at regjeringen stanser salget.

Da valgte de selv å vise til hjemmel i sikkerhetsloven.

Sentralt i saken var at en ansatt i Rolls-Royce varslet Utenriksdepartementet om at det kunne være fare på ferde allerede i desember i fjor. Opposisjonen mener salget ikke ville blitt stoppet uten varselet.

Lysbakken mener det er på det rene at salget ville blitt fullført uten det han kaller tilfeldigheter.

- Det framstår for oss som at dette kunne endt helt annerledes hvis ikke det hadde kommet eksterne varsler.

- Vi overrasket vi fire partiene, men vi er også sjokkerte over at dette kunne skje og at det ikke ble plukket opp tidligere, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Han mener avansert og sensitiv teknologi kan ha havnet i russiske hender, selv om salget ble stoppet.

- Fremskrittspartiet er opptatt av at teknologi allerede kan ha blitt overført. Russiske interesser kjøper ikke katta i sekken. De vet hva de kjøper og de betaler ikke 1, 6 milliarder uten at de vet hva de får.

Vil ha gjennomgang

- Et salg ville ha styrket russiske militære kapabiliteter på en måte som klart ville vært i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesser, sa justisminister Monica Mæland i Stortinget.

- Stortingets flertall mener at saken har avdekket alvorlige mangler i regjeringens sikkerhetsrutiner. Regjeringen har ikke hatt nødvendig kontroll på nasjonal sikkerhet og beredskap. Vi mener dette er sterkt kritikkverdig og alvorlig, sa Enger Mehl da hun la fram innstillingen på Stortinget i dag.

De fire opposisjonspartiene Ap, Sp, Frp og SV vil nå ha en full gjennomgang av hvordan regjeringen jobber med sikkerhetspolitikk.

- Vi vil ha klarhet i om norsk sikkerhetspolitikk er god nok og forvaltes på riktig måte, sier Arbeiderpartiets Jette Christensen.

- Poenget med sikkerhetspolitikk er å skape en sikkerhet. I denne saken har regjeringen skapt usikkerhet hos publikum, i Stortinget, hos ansatte og hos selskap.

Opposisjonen setter nå i gang en prosess der et ekspertutvalg skal gå gjennom sikkerhetsloven og hvordan regjeringen bruker den.

SJOKKERT: Christian Tybring-Gjedde (FrP) vil ikke stille mistillitsforslag, men er sjokkert over regjeringens håndtering av Bergen Engines-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SJOKKERT: Christian Tybring-Gjedde (FrP) vil ikke stille mistillitsforslag, men er sjokkert over regjeringens håndtering av Bergen Engines-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Ikke mistillit

Regjeringens håndtering har også tidligere måttet tåle kraftig kritikk fra opposisjonen for sin håndtering av saken. Lengst har Tybring-Gjedde gått, som har antydet mistillit.

Mistillit blir det likevel ikke i denne omgang. Det forklarer Tybring-Gjedde slik.

- Vi er blitt enige om er å uttrykke sterk kritikk til regjeringen. Det er ikke fordi det er snart er stortingsvalg snart, men fordi vi er enige om at det er en god løsning på denne saken.

Høyres Michael Tetzchner tar jobben med å forsvare sin egen statsminister og resten av regjeringen i Vandrehallen onsdag.

- Jeg kan ikke se at det er et saklig grunnlag for den kritikken som framføres fra opposisjonen. Vi er rett og slett ikke enige om hva som har skjedd.

- Vi er alle glade for regjeringens beslutning om å stanse salget. Vi er alle enige om at Russland ikke bør ha tilgang på denne teknologien. Det blir en spekulasjon fra disse partiene om hva som kunne ha skjedd, sier Tetzchner.

Hadde det blitt stanset uten varselet fra en enkeltperson?

- Ja, det er jeg helt overbevist om. Det mener jeg også gåt ganske klart fram fra svarere fra regjeringen i høringen om saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer