Alvorlig syk milliardær slipper fengsel

Milliardæren Jaime Botín ble i 2020 dømt til fengsel for forsøk på å smugle et svært betydningsfullt maleri ut av landet. Nå slipper han å sone.

NASJONALSKATT: Det gamle Picasso-verket er et av få malerier som ble laget under kunstnerens såkalte Gósol-periode. Prisen er anslått å være på over 27 millioner dollar. Foto: AFP/NTB
NASJONALSKATT: Det gamle Picasso-verket er et av få malerier som ble laget under kunstnerens såkalte Gósol-periode. Prisen er anslått å være på over 27 millioner dollar. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

I januar 2020 ble det kjent at en spansk milliardær og kunstsamler ble dømt til fengsel for å ha forsøkt å smugle et Picasso-maleri ut av landet.

Nå er det imidlertid besluttet at milliardæren Jaime Botín slipper fengselsstraff grunnet alvorlig sykdom, ifølge den spanske avisa El País.

Saken er omtalt i kunstmagasinet ARTnews.

Beslaglagt

Den kjente kunstsamleren, og presidenten for den spanske banken Grupo Santander, var forventet å sitte bak lås og slå i tre år. Bakgrunnen for straffen var at han ble tatt i et forsøk på å smugle Pablo Picasso-maleriet «Hode av ung kvinne» ut av landet. Maleriet ble beslaglagt på Botíns yacht i Frankrike i 2017.

Maleriet er erklært som en nasjonalskatt i Spania, og kunststykket er anslått å være verdt over 27 millioner dollar (234 millioner kroner).

Opprinnelig ble Botín dømt til 18 måneder fengsel, i tillegg til en bot på 58,3 millioner dollar (505 millioner kroner). Kunstsamleren hevdet i retten at maleriet bare var under transport til et lager i Genève, og at han ikke hadde noen plan om å selge det.

Etter en lang juridisk kamp ble det besluttet å øke straffen ytterligere. Dermed ble Botín dømt til å betale 101,2 millioner dollar (877 millioner kroner), samt dobbelt så lang soningstid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer