Alvorlig syk milliardær slipper fengsel

Milliardæren Jaime Botín ble i 2020 dømt til fengsel for forsøk på å smugle et svært betydningsfullt maleri ut av landet. Nå slipper han å sone.

NASJONALSKATT: Det gamle Picasso-verket er et av få malerier som ble laget under kunstnerens såkalte Gósol-periode. Prisen er anslått å være på over 27 millioner dollar. Foto: AFP/NTB
NASJONALSKATT: Det gamle Picasso-verket er et av få malerier som ble laget under kunstnerens såkalte Gósol-periode. Prisen er anslått å være på over 27 millioner dollar. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

I januar 2020 ble det kjent at en spansk milliardær og kunstsamler ble dømt til fengsel for å ha forsøkt å smugle et Picasso-maleri ut av landet.

Nå er det imidlertid besluttet at milliardæren Jaime Botín slipper fengselsstraff grunnet alvorlig sykdom, ifølge den spanske avisa El País.

Saken er omtalt i kunstmagasinet ARTnews.

Beslaglagt

Den kjente kunstsamleren, og presidenten for den spanske banken Grupo Santander, var forventet å sitte bak lås og slå i tre år. Bakgrunnen for straffen var at han ble tatt i et forsøk på å smugle Pablo Picasso-maleriet «Hode av ung kvinne» ut av landet. Maleriet ble beslaglagt på Botíns yacht i Frankrike i 2017.

Maleriet er erklært som en nasjonalskatt i Spania, og kunststykket er anslått å være verdt over 27 millioner dollar (234 millioner kroner).

Opprinnelig ble Botín dømt til 18 måneder fengsel, i tillegg til en bot på 58,3 millioner dollar (505 millioner kroner). Kunstsamleren hevdet i retten at maleriet bare var under transport til et lager i Genève, og at han ikke hadde noen plan om å selge det.

Etter en lang juridisk kamp ble det besluttet å øke straffen ytterligere. Dermed ble Botín dømt til å betale 101,2 millioner dollar (877 millioner kroner), samt dobbelt så lang soningstid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.