Alvorlig syk milliardær slipper fengsel

Milliardæren Jaime Botín ble i 2020 dømt til fengsel for forsøk på å smugle et svært betydningsfullt maleri ut av landet. Nå slipper han å sone.

NASJONALSKATT: Det gamle Picasso-verket er et av få malerier som ble laget under kunstnerens såkalte Gósol-periode. Prisen er anslått å være på over 27 millioner dollar. Foto: AFP/NTB
NASJONALSKATT: Det gamle Picasso-verket er et av få malerier som ble laget under kunstnerens såkalte Gósol-periode. Prisen er anslått å være på over 27 millioner dollar. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

I januar 2020 ble det kjent at en spansk milliardær og kunstsamler ble dømt til fengsel for å ha forsøkt å smugle et Picasso-maleri ut av landet.

Nå er det imidlertid besluttet at milliardæren Jaime Botín slipper fengselsstraff grunnet alvorlig sykdom, ifølge den spanske avisa El País.

Saken er omtalt i kunstmagasinet ARTnews.

Beslaglagt

Den kjente kunstsamleren, og presidenten for den spanske banken Grupo Santander, var forventet å sitte bak lås og slå i tre år. Bakgrunnen for straffen var at han ble tatt i et forsøk på å smugle Pablo Picasso-maleriet «Hode av ung kvinne» ut av landet. Maleriet ble beslaglagt på Botíns yacht i Frankrike i 2017.

Maleriet er erklært som en nasjonalskatt i Spania, og kunststykket er anslått å være verdt over 27 millioner dollar (234 millioner kroner).

Opprinnelig ble Botín dømt til 18 måneder fengsel, i tillegg til en bot på 58,3 millioner dollar (505 millioner kroner). Kunstsamleren hevdet i retten at maleriet bare var under transport til et lager i Genève, og at han ikke hadde noen plan om å selge det.

Etter en lang juridisk kamp ble det besluttet å øke straffen ytterligere. Dermed ble Botín dømt til å betale 101,2 millioner dollar (877 millioner kroner), samt dobbelt så lang soningstid.

Fikk avslag

Avgjørelsen ble derimot omgjort i en straffedomstol i Madrid mandag denne uka, på grunn av Botíns fysiske tilstand. Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av en medisinsk evaluering utført av en rettsmedisiner.

Tilbake i 2020 mente aktorene at Botín hadde hatt til hensikt å selge maleriet på auksjon i London. Det ville vært ulovlig, da alle kunstverk som er mer enn 100 år gamle og anses som kulturelt betydningsfulle, er registrert som nasjonalskatter i landet.

For å få lov til å foreta seg en slik handling må det søkes om godkjenning. Det hadde Botín gjort, men fått avslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer