Ut mot Equinors Russland-håndtering:

- Alvorlig

Flere personer fra Russland, Kina og Iran jobber i ulike stillinger i Equinor, som bekrefter at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere de ansatte. Det får sikkerhetseksperter til å reagere sterkt.

IKKE SIKKERHETSKLARERT: Flere personer fra Kina, Russland og Iran er ansatt i Equinor. Kilder i selskapet bekrefter at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere ansatte. Det får eksperter til å reagere Foto: Carina Johansen / NTB
IKKE SIKKERHETSKLARERT: Flere personer fra Kina, Russland og Iran er ansatt i Equinor. Kilder i selskapet bekrefter at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere ansatte. Det får eksperter til å reagere Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag kunne Dagbladet fortelle at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere de ansatte i Equinor, som er den største petroleumsoperatøren på den norske kontinentalsokkelen.

Det til tross for at det jobber flere personer fra Russland, Kina og Iran i ulike stillinger i selskapet - tre nasjoner Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten (E-tjenesten) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i flere år har hatt på lista over land som utgjør en etterretningstrussel mot Norge.

Det får sikkerhetseksperter til å reagere sterkt.

NYE BILDER: Den svenske kystvakta publiserte torsdag nye bilder fra gasslekkasjen i Østersjøen. Vis mer

- Alvorlig

Professor i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, Sissel Haugdal Jore, mener etterretningstrusselen må tas på alvor.

- Dette er alvorlig. Sektoren har ikke hatt kontroll på hvem som får tilgang til strategisk viktig informasjon, og jeg mener det vitner om at man ikke har forstått den sikkerhetspolitiske betydningen av petroleumsbransjen, og hvordan det kan bli en viktig brikke i en hybridkrig, sier hun til Dagbladet om Equinor-avsløringene.

- Det har i mange år blitt advart mot spionasje, spesielt fra land som Russland, Kina og Iran, og det må man ta på alvor, legger hun til.

- Er det grunn til å være bekymret?

- Ja. Det er et problem dersom det viser seg at vi har vært for naive i hvilke opplysninger vi gir til hvem. Det er en risiko for at ansatte fra disse landene misbruker informasjonen de tilegner seg gjennom jobben i Equinor.

Jore legger likevel ikke skjul på at det er en vanskelig situasjon, både for Equinor og andre store selskaper som kan være nyttige for sabotører.

- Det er et dilemma av flere årsaker. Både fordi man ikke skal diskriminere basert på nasjoner og fordi myndighetene i Russland, Kina og Iran kan pålegge egne statsborgere å gi dem informasjon selv om de egentlig ikke er muldvarper. Det er også en utfordring at man nå ser at det man kanskje har ansett som «ufarlig informasjon», som informasjon om norske gassrør, kan misbrukes i et trusselscenario, sier hun.

PROFESSOR: Sissel Haugdal Jore ved Universitetet i Stavanger. Foto: Anne Elise Norheim
PROFESSOR: Sissel Haugdal Jore ved Universitetet i Stavanger. Foto: Anne Elise Norheim Vis mer

- Kritikkverdig

Equinor understreker overfor Dagbladet at de er veldig opptatt av sikring og sikkerhet.

- Vi har retningslinjer for forhold rundt sikring og sikkerhet for ansatte og ved ansettelser i alle land hvor vi har tilstedeværelse. For å imøtekomme kravene i sikkerhetsloven blir utvalgt personell hos oss sikkerhetsklarert i nært samarbeid med norske myndigheter. Vi ber om klarering av de som skal ha tilgang til gradert informasjon, basert på tjenestelig behov, sa pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen til Dagbladet torsdag.

Det stiller orlogskaptein Tor Ivar Strømmen seg tvilende til. Han er blant annet forsker på maritim strategi, sjøkrigshistorie og forsvarsplanlegging ved Sjøkrigsskolen i Bergen.

- Jeg er kritisk til om Equinor har en bevisst policy når det gjelder sikring og sikkerhet av ansatte. Mye av virksomheten til Equinor består ikke nødvendigvis av gradert informasjon, men summen av mye ugradert informasjon kan bli gradert i de rette hendene. Det virker ikke som Equinor er bevisst verdien av den informasjonen de forvalter. Det er både alvorlig og kritikkverdig, sier han til Dagbladet.

OLOGSKAPTEIN: Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
OLOGSKAPTEIN: Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Han fortsetter:

- Slik situasjonen er nå, med krig i Europa og de antatte sabotasjene i Østersjøen, er det selvfølgelig ikke heldig å ha potensielle muldvarper i norske olje- og gasselskaper. Det er heller ikke heldig at vi kan ha hatt en kontinuerlig lekkasje av informasjon fra disse selskapene i lang tid uten å vite om det. Slik industrispionasje er problematisk både for den militære og samfunnskritiske delen, og med tanke på kompetanseoverføring til land man kanskje ikke vil skal få den kompetansen. Det er ingen tvil om at informasjon ansatte i Equinor tilegner seg kan være avgjørende for planlegging og gjennomføring av sabotasjer.

Får støtte

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier til Dagbladet at de har tillit til at norske virksomheter forholder seg til reglene i sikkerhetsloven.

- Det er ikke alle stillinger i store og viktige virksomheter som krever at den ansatte er sikkerhetsklarert, og vi går ut ifra at personer som har tilgang på gradert informasjon er sikkerhetsklarert. Vi har tillit til at virksomheter med ansatte fra ulike land håndterer dette, skriver kommunikasjonsdirektør Hasse Lindmo i en e-post til Dagbladet.

Olje- og energiminister Terje Aasland, som understreker at han kommenterer sikkerhetssituasjonen på generelt grunnlag, påpeker imidlertid at det stilles sterke krav til når en klareringsprosess kan iverksettes.

- Det skal ikke igangsettes sikkerhetsklarering ved vilkårlig tilgang eller fattes vedtak om krav til adgangsklarering dersom andre sikkerhetstiltak, som fysiske skiller og elektroniske sikkerhetstiltak, er egnet eller tilstrekkelige for å oppnå et forsvarlig sikkerhetsnivå. I tillegg bør virksomheter organisere seg slik ved tildeling av arbeidsoppgaver, at ikke flere personer enn nødvendig får tilgang til skjermingsverdig informasjon, objekter eller infrastruktur, sier Aasland til Dagbladet.

De strenge reglene er noe av det Strømmen reagerer på.

NORGE, NAIVE?: Dagbladet ble med statsminister Jonas Gahr Støre ut på plattform Sleipner utenfor Stavanger. Reporter: Marie Røssland. Video: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Norge har blant de strengeste reglene i verden når det gjelder sikkerhetsklarering. Det er litt av utfordringen her, for det betyr at hvem som helst ikke kan sikkerhetsklareres. Spørsmålet er om vi burde hatt en «lettere sikkerhetsklarering» som kan brukes i tilfeller hvor ansatte som ikke kvalifiseres for en statlig sikkerhetsklarering, likevel kan klareres fordi de vil få tilgang til viktig informasjon:

- Dette vil selvsagt ikke omfatte informasjon som er sikkerhetsgradert, men annen viktig informasjon, som informasjon mange ansatte i Equinor tilegner seg. Det er ikke en fullgod sikring av potensiell kritisk informasjon, men bedre enn dagens ordning, mener han.

Dagbladet har vært i kontakt med PST, som opplyser at de ikke har noen kommentar til ansettelsesforholdene i Equinor. E-tjenesten har foreløpig besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer