Ut mot Equinors Russland-håndtering:

- Alvorlig

Flere personer fra Russland, Kina og Iran jobber i ulike stillinger i Equinor, som bekrefter at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere de ansatte. Det får sikkerhetseksperter til å reagere sterkt.

IKKE SIKKERHETSKLARERT: Flere personer fra Kina, Russland og Iran er ansatt i Equinor. Kilder i selskapet bekrefter at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere ansatte. Det får eksperter til å reagere Foto: Carina Johansen / NTB
IKKE SIKKERHETSKLARERT: Flere personer fra Kina, Russland og Iran er ansatt i Equinor. Kilder i selskapet bekrefter at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere ansatte. Det får eksperter til å reagere Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag kunne Dagbladet fortelle at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere de ansatte i Equinor, som er den største petroleumsoperatøren på den norske kontinentalsokkelen.

Det til tross for at det jobber flere personer fra Russland, Kina og Iran i ulike stillinger i selskapet - tre nasjoner Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten (E-tjenesten) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i flere år har hatt på lista over land som utgjør en etterretningstrussel mot Norge.

Det får sikkerhetseksperter til å reagere sterkt.

- Alvorlig

Professor i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, Sissel Haugdal Jore, mener etterretningstrusselen må tas på alvor.

- Dette er alvorlig. Sektoren har ikke hatt kontroll på hvem som får tilgang til strategisk viktig informasjon, og jeg mener det vitner om at man ikke har forstått den sikkerhetspolitiske betydningen av petroleumsbransjen, og hvordan det kan bli en viktig brikke i en hybridkrig, sier hun til Dagbladet om Equinor-avsløringene.

- Det har i mange år blitt advart mot spionasje, spesielt fra land som Russland, Kina og Iran, og det må man ta på alvor, legger hun til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer