Slår matalarm:

- Alvorlige konsekvenser

Ukraina-krigen gir en solid smell for allerede hardt prøvede land.

MATKRISE: Den høye hveteprisen fører til alvorlige utfordringer for verdens fattigste land. Bildet viser kratere i et jorde og skadede bygninger, i Zhovtneyvi-distriktet, i den vestlige delen av Mariupol, Ukraina 12. mars 2022. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB
MATKRISE: Den høye hveteprisen fører til alvorlige utfordringer for verdens fattigste land. Bildet viser kratere i et jorde og skadede bygninger, i Zhovtneyvi-distriktet, i den vestlige delen av Mariupol, Ukraina 12. mars 2022. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da russiske stridsvogner rullet inn i Ukraina, begynte prisene på hvete å skyte voldsom fart.

Bakteppet er at de to krigsinvolverte landene er tungvektere innen kornproduksjon. Sammen står de for 29 prosent av global hveteeksport, ifølge New York Times.

Matsmell

Selv om kornprisene har sunket litt etter det første krigssjokket, har usikkerheten rundt eksporten fra begge land holdt hveteprisene to tredjedeler høyere enn for ett år siden, ifølge Financial Times.

Mange land i Midtøsten og Nord-Afrika står derfor overfor en potensiell matkrise, på grunn av deres avhengighet til russisk og ukrainsk hvete og andre kornprodukter.

Tunisia, Marokko og Libya, i tillegg til flere andre afrikanske land, importerer mye av hveten sin fra Ukraina og Russland.

Nord-afrikanske husholdninger hamstrer basisvarer som mel og semulegryn i frykt for matmangel, grunnet krigen mellom de store kornprodusentene Ukraina og Russland, skriver NTB.

- Hamstrer

I Midtøsten er Libanon blant de hardest rammede. Landet hadde alvorlige økonomiske utfordringer allerede før krigen. Mer enn 70 prosent av landets hveteimport kommer fra Ukraina, noe som gir dem nok et slag i magen.

- Supermarkeder hamstrer basisvarer, og selger dem til høyere priser, sier Fadia Hamieh, en libanesisk universitetsforeleser, til Financial Times.

Ifølge Hamieh har mel forsvunnet fra libanesiske butikkhyller siden begynnelsen av mars, og brødprisene har økt med 70 prosent.

- Hver gang jeg går for å kjøpe ting til familien, blir jeg deprimert. Vi har måtte kutte ned på så mange ting, sier han.

Kornprodukter står for brorparten av kostholdet til verdens fattigste. Land som nå risikerer å gå på en solid smell er Pakistan, Bangladesh og Sudan, som i 2020 importerte omtrent halvparten av kornproduktene sine fra Ukraina eller Russland, ifølge New York Times.

Med unntak av de oljerike golfstatene, har de arabiske landene ustabile økonomier. Mange av disse har store budsjettunderskudd og er avhengig av subsidiert mat og energi, skriver Financial Times.

- En tragedie

Utviklingen får flere ledende organisasjoner til å slå alarm.

Hveteprisene er nå ikke langt fra nivåene under forrige matkrise i 2007-2008, som førte til massive protester i mange utviklingsland og ble regnet som en av årsakene til Den arabiske våren, ifølge Reuters.

- Et veldig enkelt budskap: Krig i Ukraina betyr sult i Afrika, sa IMF-sjef Kristalina Georgieva søndag.

Gilbert Houngbo, leder i FNs internasjonale fond for jordbruksutvikling, understreker at virkningen av høyere priser og avlingsmangel begynner å merkes.

- Konflikten i Ukraina, som allerede er en katastrofe for de direkte involverte, vil også være en tragedie for verdens fattigste mennesker som bor på landsbygda. Vi ser allerede prisøkninger, sier Huongbo, ifølge Reuters.

Han legger til at «dette kan føre til en eskalering av sult og fattigdom med alvorlige konsekvenser for global stabilitet».

Gjødselgiganten Yara har advart om at krigen i Ukraina kan ta verden et skritt nærmere «den absolutte katastrofen med global hungerspandemi». Selskapet pekte på korneksporten som et sentralt punkt i det de beskriver som en sammensatt utfordring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer