Slår matalarm:

- Alvorlige konsekvenser

Ukraina-krigen gir en solid smell for allerede hardt prøvede land.

MATKRISE: Den høye hveteprisen fører til alvorlige utfordringer for verdens fattigste land. Bildet viser kratere i et jorde og skadede bygninger, i Zhovtneyvi-distriktet, i den vestlige delen av Mariupol, Ukraina 12. mars 2022. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB
MATKRISE: Den høye hveteprisen fører til alvorlige utfordringer for verdens fattigste land. Bildet viser kratere i et jorde og skadede bygninger, i Zhovtneyvi-distriktet, i den vestlige delen av Mariupol, Ukraina 12. mars 2022. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da russiske stridsvogner rullet inn i Ukraina, begynte prisene på hvete å skyte voldsom fart.

Bakteppet er at de to krigsinvolverte landene er tungvektere innen kornproduksjon. Sammen står de for 29 prosent av global hveteeksport, ifølge New York Times.

Matsmell

Selv om kornprisene har sunket litt etter det første krigssjokket, har usikkerheten rundt eksporten fra begge land holdt hveteprisene to tredjedeler høyere enn for ett år siden, ifølge Financial Times.

Mange land i Midtøsten og Nord-Afrika står derfor overfor en potensiell matkrise, på grunn av deres avhengighet til russisk og ukrainsk hvete og andre kornprodukter.

Tunisia, Marokko og Libya, i tillegg til flere andre afrikanske land, importerer mye av hveten sin fra Ukraina og Russland.

Nord-afrikanske husholdninger hamstrer basisvarer som mel og semulegryn i frykt for matmangel, grunnet krigen mellom de store kornprodusentene Ukraina og Russland, skriver NTB.

- Hamstrer

I Midtøsten er Libanon blant de hardest rammede. Landet hadde alvorlige økonomiske utfordringer allerede før krigen. Mer enn 70 prosent av landets hveteimport kommer fra Ukraina, noe som gir dem nok et slag i magen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.