- Alvorlige lovbrudd

- Når vi velger å gi en bot til Andenes Fiskemottak, er det fordi lovbruddene er alvorlige og grove, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet, Vigdis Johnsen.

IKKE TATT FOR GOD FISK: Andenes Fiskemottak er bøtelagt for sosial dumping. Påstanden om at det dreier seg om en underleverandør, og ikke innleie av arbeidskraft, blir ikke trodd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
IKKE TATT FOR GOD FISK: Andenes Fiskemottak er bøtelagt for sosial dumping. Påstanden om at det dreier seg om en underleverandør, og ikke innleie av arbeidskraft, blir ikke trodd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev tirsdag om graverende arbeidsforhold ved Andenes Fiskemottak, med lav lønn og lange arbeidsdager. Fiskebruket har fått varsel om bot etter lovbruddene. Både Andenes Fiskemottak og det innleide selskapet Skodita har bestridt Arbeidstilsynets konklusjoner.

Regiondirektøren understreker at det ikke er så ofte de møter så lav lønn som de fant ved dette fiskebruket, men de har sett det også innen bygg og transport.

Ikke normalt

- Dette er heldigvis ikke normalt. Når vi velger å bruke et overtredelsesgebyr, så er det alvor. Fiskebruket har et ansvar for å påse at loven følges. Vi snakker om en gruppe utenlandske arbeidere som er sårbare, sier Johnsen.

Men hun understreker at brudd på minstelønnssatsene, manglende overtidsbetaling og arbeidstid er noe de ser jevnlig.

- Det å jobbe på fiskebruk er en produksjon som er fysisk krevende. Tidspress og farlige maskiner gjør at risikoen for ulykker og skader øker. Derfor er kontrollen med arbeidstid sentralt.

Fiktiv «entreprise»

- Modellen med en «underleverandør» for å fraskrive seg ansvar for lønns- og arbeidsforhold. Er dette noe deres ser ofte?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer