Amerikanske ledighetstall «uten sidestykke»

3,2 millioner amerikanere søkte om ledighetstrygd for første gang forrige uke.

HARDT RAMMET: 3,2 millioner amerikanere søkte om ledighetstrygd for første gang forrige uke. Aktiviteten i den amerikanske økonomien har stupt som følge av nedstengingen. Bildet viser nær tomme gater ved Times Square i New York. Foto: Johannes Eisele / AFP / NTB Scanpix
HARDT RAMMET: 3,2 millioner amerikanere søkte om ledighetstrygd for første gang forrige uke. Aktiviteten i den amerikanske økonomien har stupt som følge av nedstengingen. Bildet viser nær tomme gater ved Times Square i New York. Foto: Johannes Eisele / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 33 millioner amerikanere har søkt om dagpenger for første gang i løpet av de sju ukene coronaviruset for alvor har fått herje med både folkehelsa og økonomien i USA.

Det er klart etter at amerikanske myndigheter la fram ferske tall torsdag. Tallenes tale er at 3,17 millioner amerikanere søkte om dagpenger for første gang forrige uke. Det var i forkant ventet at tallet skulle være på 3,05 millioner, ifølge CNBC.

BLEMME: USAs president Donald Trump har lenge skrytt av egen håndtering av coronaviruset. Selv følger han ikke alltid de gjeldende smittevernrådene. Video: CNN Vis mer

Selv om tallet er dystert, er det det laveste ukestallet som har kommet siden nedstengingen tok til i USA for sju uker siden.

Onsdag morgen ble det kjent at over 20 millioner amerikanere hadde mistet jobben i privat sektor som følge av coronapandemien, ifølge Yahoo Finance.

- Tap av arbeidsplasser i denne skalaen er uten sidestykke. Det totale antallet tapte arbeidsplasser i april er i seg selv mer en dobbelt så høyt som det totale antallet under den store resesjonen (finanskrisa i 2008-2009, red.anm.), sier analysesjef i ADP, Ahu Yildirmaz, til Yahoo.

NB! STERKE INNTRYKK: Et sykehus i New York har sluppet fotografene inn på akuttmottaket. Video: AP Vis mer

I en rekke amerikanske delstater er mer enn 25 prosent arbeidsledige, ifølge New York Times.

Avisa har snakket med flere eksperter, som mener det er umulig å anslå hvor mange arbeidsplasser som kan gjenopstå når flere delstater etter hvert letter på de strenge restriksjonene som er innført.

- Vi aner ikke hvordan den nye normalen kommer til å se ut. Det er for tidlig å si, sier Martha Gimbel, økonom ved Schmidt Futures, til avisa.

USAs president Donald Trump sa onsdag at coronapandemien har rammet landet hardere enn terrorangrepene 11. september og Pear Harbor-angrepet.

- Dette er verre enn Pearl Harbor. Det er verre enn World Trade Center. Og det burde aldri ha skjedd, sa Trump til pressefolk onsdag, ifølge NTB.

Over 70 000 mennesker har så langt dødd i forbindelse med coronapandemien i USA.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer