- Anbefaler at hun går av

Frp mener at utenriksminister Anniken Huitfeldt bør vurdere sin stilling etter nye avsløringer.

STÅR I STORMEN: Anniken Huitfeldt bør gå av som utenriksminister, mener Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STÅR I STORMEN: Anniken Huitfeldt bør gå av som utenriksminister, mener Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp-nestleder Hans Andreas Limi ber Anniken Huitfeldt vurdere sin stilling og gå av, skriver VG.

- Huitfeldt holder tilbake informasjon, og hun endrer forklaring. Denne saken er nå der at den svekker tilliten både til politikken generelt, og til vårt politiske styringssystem, sier Limi til avisa, som legger til at han «anbefaler at hun går av».

- Ikke oppfylt min plikt

Bakgrunnen for Limis utspill er at han mener at Huitfeldt burde orientert E24 om at ektemannen hadde fått ordre om å fryse sin aksjehandel da de stilte spørsmål om ektemannens aksjeinnehav 14. august. Det var to uker før hun fortalte om ektemannens omfattende aksjehandel.

Huitfeldts mann Ola Flem har foretatt mer enn 100 transaksjoner i aksjer siden hun ble utenriksminister. Investeringene er blant annet gjort i Kongsberg Gruppen, samt børsnoterte lakseselskaper som ifølge VG har vært sterkt påvirket av politiske vedtak siden Huitfeldt ble medlem av regjeringen i oktober 2021.

- Jeg har ikke oppfylt min plikt etter habilitetsreglene til å skaffe meg oversikt over min manns økonomiske aktiviteter. Det er grunn til å tro at jeg har vært inhabil i flere av sakene, innrømmet Huitfeldt.

Utenriksministeren hevdet under en pressekonferanse i forrige uke at hun inntil nylig ikke har vært kjent med omfanget eller hvilke aksjer ektemannen har handlet i.

- Siden det denne sommeren har det vært flere saker som har handlet om habilitet, spurte jeg mannen min 6. august om hans kjøp og salg av aksjer. Under samtalen fikk jeg vite at han hadde kjøpt og solgt aksjer i et langt større omfang og verdi enn det jeg hadde trodd. Jeg forsto at dette kunne ha konsekvenser for min habilitet, sa Huitfeldt.

Ifølge utenriksministeren gikk alarmen først 10. august, da hun, i samråd med UD, ba mannen fryse all handel.

Flere spørsmål om aksjer

Limi oppgir også overfor VG at han mener Børsens avsløring søndag bidrar til å svekke Huitfeldts troverdighet.

For i går kunne Børsen fortelle at Huitfeldt siden i fjor har fått flere konkrete spørsmål om aksjeinvesteringer. Likevel spurte hun ikke ektemannen om hvilke selskaper han investerte i.

Allerede 2. mars i fjor ba Dagbladet om innsyn i eventuelle investeringer til utenriksminister Huitfeldt og flere andre statsråder. Bakteppet var krigen i Ukraina, kunngjøringen av at Oljefondet skulle ut av Russland, privat økonomisk aktivitet og habilitet.

Tre ganger - 2. mars i fjor, 8. september i fjor og 27. februar i år - stilte Dagbladet spørsmål om Huitfeldts økonomi.

Første gangen lød svaret at utenriksministeren ikke investerte. Andre og tredje gang viste Utenriksdepartementet til «informasjon som er offentlig tilgjengelig gjennom stortingsregisteret».

- Helt utrolig

- Det virker som om hun ikke har skjønt habilitetsreglementet i det hele tatt, og heller ikke forstått alvoret i dette, sa Limi til Børsen i kjølvannet av avsløringen.

- Når hun vet at mannen er aktiv i aksjemarkedet, er det helt utrolig at hun ikke har spurt ham om hvilke investeringer han har gjort og hvilke eierposisjoner han har. Jo mer informasjon som kommer fram i denne saken, desto dårligere og tynnere sak har hun, synes jeg.

Også nye opplysninger fra DN har gjort flere partier skeptiske til Huitfeldts håndtering.

For Huitfeldt har hele tida sagt at hennes ektemanns aksjehandel ikke baserer seg på innsidehandel, men på en ukentlig modellportefølje fra et analysebyrå.

DN har gått inn i aksjehandlene og funnet at Flem i mer enn halvparten av transaksjonene har handlet uavhengig av porteføljen.

- Det bekymrer meg at det stadig kommer nye opplysninger som gjør at utenriksministeren selv må endre egen forklaring. Det gjør selvsagt at også jeg stiller spørsmål ved troverdigheten ved det hun har sagt hittil, sier stortingsrepresentant for Venstre, Grunde Kreken Almeland, til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer