Anbefaler godkjenning i Norge

Vaksineringen er ventet å begynne innen få dager i EU og Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) holder pressekonferanse om Pfizer og BioNTechs coronavaksine.

Det skjer etter at EMA i et ekstraorinært møte har kommet fram til at de vil anbefale at Pfizer-vaksinen blir godkjent. Det opplyser EMA-sjef Emer Cook på pressekonferansen.

Når vaksinen blir godkjent i EMA, gjenstår det fortsatt at EU-kommisjonen godkjenner vaksinen i EU og EØS. Det var i utgangspunktet ventet å skje den 23. desember.

Nå skriver imidlertid EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, på Twitter at hun forventer en avgjørelse allerede i løpet av kvelden.

En godkjenning fra EMA vil også gjelde i Norge.

Førjulsgave

Torsdag forrige uke kunne helseminister Bent Høie komme med en real førjulsgave til det norske folk fra Stortingets vandrehall.

- Da har jeg den veldig gledelige nyheten å komme med. Vaksinen kan komme til Norge på julaften, sa Høie.

Helseministeren kunne informere om at de første 10 000 vaksinedosene trolig ville være på plass i Norge allerede på julaften.

- Det betyr at vi kan starte vaksineringen 27., 28., og 29. desember, fortsatte Høie.

Ikke helt på likt

EU-kommisjonen har vært opptatt av at vaksineringen skal begynne på likt i hele unionen, men trolig vil det være noen dager som skiller de ulike landene. Danskene har gjort det klart at de vil starte så fort de begynner å ta imot dosene.

EU-kommisjonen ønsker at hele unionen skal begynne vaksineringen mellom 27. og 29. desember, men i enkelte land kan det drøye noe lenger. Tekniske hensyn gjør at Nederland først regner med å komme i gang 8. januar.

Vaksinen fra Pfizer/Biontech er den første som blir godkjent i EU og Norge. Også Modernas vaksine er ventet å være klar for distribusjon og bruk i EU innen kort tid. Det ligger an til at EMA gir sin godkjenning i et møte 6. januar, én uke tidligere enn planlagt.

Nødgodkjenning

I Storbritannia, USA og Canada har Pfizer og BioNTechs vaksine allerede nødgodkjenning. I disse landene er vaksineringen allerede i gang, og hundretusenvis har alt fått vaksinen.

EU har gjort det klart at de ønsker at alle landene som mottar vaksine, skal starte vaksineringen på samme tid. Det har de definert som 27. til 29. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer