Andresen kjøper NRK-tomta

Johan H. Andresens selskap Ferd har inngått en avtale om å kjøpe NRKs hovedkvarter på Marienlyst.

FERD-EIER: Johan H. Andresens selskap Ferd kjøper NRK-tomta på Marienlyst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FERD-EIER: Johan H. Andresens selskap Ferd kjøper NRK-tomta på Marienlyst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøpesummen for tomta og bygningene er minst 3,75 milliarder kroner, melder NRK. Det tilsvarer en kvadratmeterpris på 44 000 kroner.

Den endelige kjøpesummen vil først være klar når reguleringsplanene er ferdig og Ferd vet hvor mye de får lov til å bygge på tomta.

1200 boliger

Ferd har samarbeidet med det kjente arkitektfirmaet Snøhetta om å utvikle tomta.

De endelige planene er ikke klare, men Ferd har tidligere skrevet at de vil bygge mer enn 1200 boliger. Det skal etter planen være hageparseller og veksthus på takene, ifølge NRK.

I tillegg skal det være næringseiendommer og et område der det er planlagt kaféer, hotell og møtesteder.

- Vi er glade, stolte og ydmyke overfor den oppgaven vi nå står overfor. Vi vil skape en bydel som forener NRKs historie, kunnskapsmiljøene ved Universitetet på Blindern og Oslos behov for å bli en grønnere, mer skapende og inkluderende by. Vi er opptatt av å skape varige verdier både for byen og for området, sier styreleder Johan H. Andresen i Ferd i en pressemelding.

Innovativt miljø

- Det er med stor entusiasme vi går i gang med dette arbeidet. Her ønsker vi å skape et inkluderende og innovativt miljø med opplevelser for både beboere og besøkende i Oslo, fortsetter Andresen.

Johan H. Andresen er ifølge bladet Kapital god for 33 milliarder kroner. Det gjør ham til landets sjuende rikeste person, ifølge bladets oversikt over Norges 400 rikeste.

- Vi vil bruke all vår erfaring fra eiendomsutvikling, langsiktig industrielt eierskap og entreprenørskap til å gi området det løftet det fortjener. Vi skal skape bolyst, opplevelseslyst og skaperlyst på Marienlyst, fortsetter Andresen.

Gir NRK tid

Arbeidet med regulering av tomta vil foregå i takt med NRKs flytteplaner.

- De hadde det totalt sett beste tilbudet. Kontrakten med Ferd gir oss den tiden vi trenger for å finne den best mulige tomta for NRK og et godt økonomisk grunnlag for etablering av et nytt bygg, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Han understreker at fleksibiliteten i kontrakten er viktig:

- NRK har en viktig beredskapsrolle og et samfunnsoppdrag som innebærer virksomhet døgnet rundt hele året. Derfor har det vært avgjørende for oss med en kontrakt som er fleksibel og som garanterer at NRK til enhver tid har et operativt hovedkontor. Det har vi fått gjennom avtalen med Ferd, sier Eriksen.

Fortsatt på jakt

Det er ikke avklart hvor NRKs nye hovedkontor skal ligge. Ambisjonen er å finne og kjøpe en tomt i løpet av 2020.

- Vi håper å ha det klart i løpet av inneværende år, men det viktigste er at vi finner den aller beste tomta for NRK. Derfor skal vi skynde oss langsomt og vurdere alle aktuelle alternativer grundig før vi bestemmer oss, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Kamp om tomta

NRK-eiendommen på Marienlyst er på 85 mål. Flere store aktører har vært med i kampen om å sikre seg den attraktive tomta. Ifølge Aftenposten har både Møller Eiendom, Aspelin Ramm og Solon Eiendom tidligere sagt seg interessert.

I tillegg til at Ferd må vente på reguleringsplanen, vil prosjektet måtte ta hensyn til at Kringhastingshuset med Store studio er fredet, mens Fjernsynshuset er registrert med bevaringsinteresse.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer