Facebook-varsleren vitnet

Angriper Facebook: - Som sigaretter

Den tidligere Facebook-ansatte, Frances Haugen (37), har slått alarm om skadevirkningene av Facebook og Instagram særlig for unge mennesker basert på selskapets egne studier.

Facebook, Whatsapp and Instagram logos and stock graph are displayed through broken glass in this illustration taken October 4, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Facebook, Whatsapp and Instagram logos and stock graph are displayed through broken glass in this illustration taken October 4, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Krisene ser ut til å stå i kø for den globale teknologigiganten. Mandag var selskapets tjenester nede i seks timer som følge av en intern feil. Det førte blant annet til at formuen til selskapets grunnlegger, Mark Zuckerberg, krympet med svimlende sju milliarder dollar. Tirsdag vitnet Haugen i den amerikanske kongressen.

- Jeg mener Facebooks produkter skader barn, fyrer opp splittelse, svekker demokratiet vårt og mye mer. Selskapets ledelse vet hvordan de kan gjøre Facebook og Instagram tryggere, men de vil ikke gjøre de nødvendige endringene fordi de setter sin astronomiske profitt foran folk, sa Haugen under høringen, ifølge amerikanske medier, blant annet NBC News.

I 2020 rapporterte Facebook en nettoinntekt i USA på 29 milliarder dollar (snaut 250 milliarder kroner).

VANSKELIG LINJE: Sjef i Facebook, Mark Zuckerberg, er tydelig hva han mener om sosiale mediers rolle rundt faktasjekk. Video: CNBC via AP Vis mer

Lekket dokumenter

Haugen jobbet som produktmanager i Facebook fram til mai i år. Den siste tida sto hun bak mange interne lekkede dokumenter fra selskapet som ble publisert i Wall Street Journal. De viste at Facebook viste om hvor skadelig tjenestene kunne være særlig for unge brukere, men at de angivelig likevel ikke gjorde noe for å endre tjenestene.

I vitnemålet hevdet hun at Facebook vet at de styrer unge brukere mot skadelig innhold, og at særlig Instagram er «som sigaretter» for ungdom under 18 år fordi det i så stor grad «handler om å sammenlikne kropp og livsstil», ifølge The Guardian.

De amerikanske senatorene fikk også blant annet høre fra Haugen at:

  • Selskapets grunnlegger, Mark Zuckerberg, som har en eierandel på 55 prosent, kontrollerer alle store avgjørelser i Facebook.
  • Facebook vet at de leder tenåringer til anoreksi-relatert innhold.
  • Selskapet retter seg målrettet mot tenåringer og barn under 13 år.

- En algoritme leder barn fra uskadelige temaer som sunne oppskrifter helt til anoreksi-promoterende innhold i løpet av en veldig kort tid, forklarer Haugen.

Facebook har 3,5 milliarder månedlige brukere på plattformene som også inkluderer Instagram og Whatsapp.

NEDE: IT-ekspert Kai Røer mener det er høy sannsynlighet for at Facebook vil gå ned for telling igjen slik nettgiganten gjorde 4. oktober. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Som tobakksindustrien

Nå mener Haugen at Facebook bør bli behandlet slik tobakkindustrien ble gjennom omfattende reguleringer på 1990-tallet. Den gangen ble det avdekket at tobakksselskapene hadde skjult studier som viste hvor skadelige deres egne produkter er. Nå ber hun politikerne sørge for større åpenhet rundt Facebooks virksomhet.

- Kjernen er at ingen kan forstå Facebooks destruktive valg bedre enn Facebook, fordi bare Facebook får se under panseret. Med større åpenhet kan vi bygge fornufte regler og standarder for skade på forbrukere, ulovlig innhold, databeskyttelse, antikonkurranse-praksis, algoritmesystemet og mer, sier Haugen.

- Våre barn

Flere av politikerne i høringen brukte også sammenlikningen med tobakksindustrien. De ga klart uttrykk for at de mener Facebook er blitt en gigant som må reguleres.

VIRALT MONSTER: Da Mark Zuckerberg var på Hawaii i 2020 begynte bilder av ham med unormalt store mengder solkrem å sirkulere på nettet. Nå forklarer han hvorfor. Foto: Maga /NTB Scanpix. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Facebook sier én ting og gjør noe annet. Facebooks plattformer er ikke trygge for unge mennesker. Facebook er som tobakksindustrien, som frister barn med den første sigaretten, sier den demokratiske senatoren Ed Markey fra Massachussetts, ifølge NBC.

Politikerne rettet også hard kritikk direkte mot Zuckerberg.

- Våre barn er ofrene. Tenåringer i dag ser seg i speilet og føler tvil og usikkerhet. Mark Zuckerberg burde se seg selv i speilet, sier den demokratiske senatoren Richard Blumenthal, ifølge Sky News.

- Tida da du kunne invadere privatliv, promotere giftig innhold og utnytte barn og tenåringer er over, sier Markey.

Avviser anklagene

Facebook har blankt avvist Haugens anklager selv om anklagene er basert på tusenvis av interne dokumenter.

- Bare peker på det faktum at Fances Haugen ikke jobbet med barnesikkerhet eller Instagram eller studier av disse temaene, og ikke har noen direkte kjennskap til temaene fra sitt arbeid i Facebook, sier Facebooks talsperson, Andy Stone, på Twitter.

I natt norsk tid kommenterte også Zuckerberg selv anklagene i et langt innlegg på sin egen Facebook-side. Han sier at mange av anklagene «ikke gir mening».

- Kjernen i disse anklagene er en oppfatning av at vi prioriterer profitt over sikkerhet og velvære. Det er rett og slett ikke sant, skriver Zuckerberg.

Han legger til at «argumentet om at vi med vilje fremmer innhold som gjør folk sinte, for profitt, er svært ulogisk», ifølge NTB. Zuckerberg skriver at han syntes det var «ekstra vanskelig å lese karakteristikken» av forskningen om hvordan Instagram påvirker barn, og legger til at «hver negative opplevelse teller».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer