Elon Musk

Angriper Fauci: - Skam deg

Twitter-eier Elon Musk fortsetter å forsøke å sjarmere konspirasjonsteoretikere og ytterste høyre i USA. Nå tar han til orde for å straffeforfølge USAs fremste smittevernekspert, Anthony Fauci.

INGEN FAN: Twitter-eier Elon Musk gir uttrykk for at han ønsker å straffeforfølge USAs fremste smittevernekspert, Anthony Fauci. Foto: Angela Weiss / AFP
INGEN FAN: Twitter-eier Elon Musk gir uttrykk for at han ønsker å straffeforfølge USAs fremste smittevernekspert, Anthony Fauci. Foto: Angela Weiss / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): - Mine pronomen er Straffeforfølg/Fauci, skrev Twitter-eieren og Tesla-gründeren i en twittermelding tilsynelatende uten kontekst søndag.

Med meldingen ser verdens rikeste person ut til å omfavne angrepene fra ytterste høyre mot USAs fremste smittevernekspert under pandemien, Anthony Fauci (81). Han ser også ut til å gjøre narr av transpersoner og ikke-binære.

Den oppmerksomhetshungrige milliardæren fikk raskt støtte fra ytterste høyre - blant annet fra den republikanske kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene. Hun fikk selv tilbake Twitter-kontoen sin i november etter at Musk tok over selskapet og besluttet å fjerne Twitters retningslinjer mot feilinformasjon om Covid-19, skriver CBS News.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Dødstrusler

Musk sendte også ut en meme hvor Fauci blir sammenliknet med en karakter fra «Ringenes herre». Her framstår Fauci som rådgiveren til en konge (avbildet som Joe Biden journ.anm.) mens han pusher for «én nedstengning til». Dette har imidlertid aldri Biden-administrasjonen tatt til orde for.

Fauci går av som sjef for National Institute of Allergy and Infectious Diseases denne måneden. Under pandemien ble han et svært kjent ansikt og havnet blant annet tidvis på kant med daværende president Donald Trump. Fauci opplevde etter hvert voldsomme angrep og dødstrusler fordi han var en talsperson for vaksiner og coronarestriksjoner ment til å hindre spredningen av viruset, skriver Huffington Post.

KATASTROFE: Mandag 19. oktober holdt Donald Trump et telefonmøte med store deler av de ansatte i sin valgkampanje. Journalister lyttet og hørte han lange ut mot smittevernsekspert Anthony Fauci. Lyd: AP. Foto: NTB Vis mer

Flere republikanere i Kongressen har nå sagt at de ønsker å starte en etterforskning av Fauci når de overtar kontrollen over Representantenes hus i januar.

- Jeg har ikke noe å skjule i det hele tatt til tross for anklagene om at jeg skjuler noe. Jeg har ikke noe, som jeg ikke kan forklare tydelige til landet og rettferdiggjøre, sa Fauci til The Hill i november.

Høyreekstreme inn i varmen

Etter at han tok over Twitter, har Musk lagt seg på samme linje som mange på ytre høyre i deres angrep mot Fauci. Han har også fjernet selskapets retningslinjer mot å spre feilinformasjon mot covid-19, og han har gitt «amnesti» til brukere som fikk kontoene sine frosset - inkludert for hatefulle ytringer og oppfordringer til vold.

Det betyr at høyreekstreme og andre som tidligere president Donald Trump har kunnet få tilbake kontoene sine. Trump ble utestengt fra Twitter etter det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021.

Ikke uventet skaper utspillet fra Musk sterke reaksjoner fra de mange som mener Fauci har bidratt til å redde utallige liv med sine smittervernråd.

Musk på sin side forsøkte å tone ned alvoret i pandemien da den først brøt ut i 2020. Den gangen hevdet han at den ville gå over i løpet av noen uker. Han kalte også offentlige restriksjoner for «dumme» og «fascistiske» mens han forsøkte å opprettholde produksjonen på Tesla-fabrikkene, skriver The Independent.

- Skam deg

- Dette er Amerika. Du kan velge hvilke fordømte pronomen du måtte ønske. Men Anthony Fauci har trolig reddet flere menneskeliv enn noen annen levende person i verden. Skam deg, skriver den demokratiske kongressrepresentanten Dean Phillips på Twitter.

Siden begynnelsen av 2020 har over én million amerikanere død av coronaviruset.

DUKKET OPP: Elon Musk har publisert en video på Twitter som har skapt mye oppmerksomhet. Video: Twitter. Vis mer

- Å omfavne vaksinemotstandere virker ikke som en smart forretningsstrategi, men spørsmålet er dette: Kan du la en god mann være i fred i din tydeligvis endeløse søken etter oppmerksomhet, skriver den demokratiske senatoren Amy Klobuchar på Twitter.

- Doktor Fauci er en nasjonalhelt som vil bli husket i generasjoner for sin medfødte godhet og mange bidrag til offentlig helse. Til tross for din forretningssuksess, vil du bli husket mest for å fyre opp offentlig hat og splittelse. Du har kanskje penger, men du har ingen klasse, skriver tidligere CIA-sjef, John Brennan på Twitter.

Musk har tidligere omtalt seg selv som en beinhard forsvarer av ytringsfriheten. Nå påpeker flere kritikere det de oppfatter som dobbeltmoral.

- Elon Musk ønsker å kriminalisere Anthony Fauci fordi han er uenig med ham. Elon er ingen forkjemper for ytringsfriheten, skriver de demokratiske kongressrepresentanten Ritchie Torres på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer