Angriper gigantene

USAs president Joe Biden skal etter planen signere en presidentordre fredag, som er ment å øke konkurransen mellom noen av verdens største selskaper.

ORDRE: President Joe Biden skal etter planen underskrive en presidentordre om økt konkurranse i USA fredag. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
ORDRE: President Joe Biden skal etter planen underskrive en presidentordre om økt konkurranse i USA fredag. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Hvis alt går etter planen kommer USAs president Joe Biden til å signere en presidentordre klokka 13.30 lokal tid.

Ordren skal ta et oppgjør med manglende konkurranse mellom de største selskapene i landet, skriver Politico. Den kommer etter at både Biden og hans forgjenger Trump fikk kritikk for å prioritere coronastøtte til banker og store selskaper, uten å tenke over hvordan det påvirker forbrukerne.

Målet er at mer konkurranse skal komme vanlige folk til gode.

- Det overordnede målet med ordren er å sørge for at presidenten oppfordrer til konkurranse i industrier rundt om i landet, sa Bidens pressesekretær Jen Psaki på en pressekonferanse torsdag, ifølge Politico.

Frakt og reparasjoner

Reuters skriver at presidentordren blant annet kommer til å inneholde et punkt om at folk skal kunne reparere sine egne ting, uten at det går ut over garantien. Dette kan for eksempel gjelde Apples iPhone, biler eller gårdsmaskiner.

I tillegg inneholder den trolig et punkt om at flyselskaper må tilbakebetale avgiftene hvis den reisende ikke får det den betaler for, enten det er at bagasjen er forsinket, eller hvis det trådløse nettverket de har betalt ikke fungerer.

FERSKET: En svært søvnig Ted Cruz tas på fersken under kongresstalen til Joe Biden natt til torsdag 29. april. Klippet går nå viralt. Video: AP Vis mer

Ifølge New York Times kommer Biden også til å legge restriksjoner på bruk av såkalte «noncompete»-klausuler i arbeidskontrakter, som er klausuler ment å hindre at folk slutter i jobbene sine for å gå til konkurrerende firmaer.

- Ikke riktig

Biden har også varslet at han vil at et oppgjør med fraktkostnadene til både jernbaneselskaper og rederier, og blant annet gjøre det lettere for overvåkningsorganer å avsløre oppblåste priser, skriver Reuters.

- Det høres ikke riktig ut for folk flest at det er tre shippingselskaper som dominerer markedet og hever og øker kostnadene for leverandører, små selskaper og folk over hele landet. Det høres verken riktig eller rettferdig ut, fordi det ikke er det, sa pressesekretær Psaki.

- Kommer til å hjelpe

Også Jason Furman, som var leder i det økonomiske rådet i Det hvite hus under Obamas siste presidentperiode, er positiv til presidentordren.

- Det er stadig flere som mener at mangelen på konkurranse har holdt lønningene nede, og det er masse spillerom for regjeringen å forberede det, sier Furman til New York Times.

- Jeg tror ikke at det å adressere konkurranseutfordringer på mirakuløst vis kommer til å endre ulikheten i landet vårt, men det kommer til å hjelpe. Regjeringen burde vært på vår side når det kommer til lønninger, sier Furman.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer