Stortingsvalget 2021

Angriper oljelobby: - Reinspikka løgn

Slår tilbake etter bakholdsangrepet. Krever firedobbel karantene.

BREMS: MDG-topp Lan Marie Berg vil bremse overgangene mellom toppverv i politikken og lobbybransjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BREMS: MDG-topp Lan Marie Berg vil bremse overgangene mellom toppverv i politikken og lobbybransjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): Lan Marie Berg krever lovendring etter bakholdsangrepet mot MDG-leder Une Bastholm under partilederdebatten i Arendal.

Det skjer etter at bransjeforeningen Norsk olje og gass ikke vil fortelle Dagbladet hvor mye de betaler konsulentselskapet Rystad Energy for den omstridte rapporten som ble brukt til å parkere Bastholm under den TV-sendte debatten.

Kommunikasjonsleder Maria Barstad Sanner i Norsk olje og gass svarer «på generelt grunnlag» følgende i en SMS:

- På linje med veldig mange andre organisasjoner bestiller Norsk olje og gass fra tid til annen utredninger fra ulike kompetansemiljøer, enten til internt bruk i næringen eller for å tilføre offentligheten økt kunnskap.

Lobby-betalt rapport

Mange har reagert kritisk etter at programleder Fredrik Solvang nærmest bet av Bastholm da hun viste til forskning fra SSB for å underbygge argumentet om at norsk oljeproduksjon vil føre til lavere globale klimautslipp.

Solvang trakk fram en upublisert rapport fra Rystad Energy som etter sigende skal konkludere motsatt. Men nettopp det at rapporten ennå ikke er publisert, har fått mange til å påpeke at den ikke er særlig egnet som faktagrunnlag i en debatt.

I etterkant av debatten avslørte Dagbladet dessuten at Rystad-rapporten er bestilt og eies av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, noe NRK senere har beklaget at de ikke opplyste om.

Smøre med sand

Lan Marie Berg, listetopp for MDG i Oslo ved høstens stortingsvalg, mener at denne saken avdekker et skrikende behov for å riste kraftig i det partiet omtaler som oljelobbyen.

- Jeg har fått nok av oljelobbyens propaganda om at olje og gass er en del av klimaløsningen. Dette er reinspikka løgn. Sammen med kull, er det olje og gass som skaper det dødelige ekstremværet vi allerede ser mer av rundt omkring i verden, sier Berg til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Hun mener videre at svingdøra mellom ledende verv i norsk politikk og toppjobber i NHO-foreningen Norsk olje og gass må smøres. Ikke med olje, men med sand og grus.

Travelt i svingdøra

- Det tette samrøret mellom oljelobbyen og de største partiene er et kjempeproblem for klimapolitikken, og for hele demokratiet. At de fremste og godt betalte lobbyistene for oljenæringa er tidligere toppfolk i Høyre, Ap og Sp, reflekterer oljelobbyens store makt. Disse partiene gir jo oljenæringen alt de peker på, hevder Berg.

- Har du noen eksempler?

- Det er en vidåpen svingdør mellom styringspartiene og oljelobbyen, sier Berg, og serverer følgende liste:

  • Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Anniken Hauglie, kom til jobben rett fra karantenetida etter at hun gikk av som arbeids- og sosialminister i januar i år.
  • Torbjørn Giæver Eriksen er direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Norsk olje og gass. Fra 2005 til 2011 var han statssekretær for statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) rødgrønne regjering.
  • Hauglies forgjenger som toppsjef i Norsk olje og gass var Karl-Eirik Schjøtt Pedersen. Fram til 2013 var han statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor under Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering.
  • Peder Egseth jobbet som pressesjef i Høyre da han i 2018 ble rekruttert til Norsk olje og gass som politisk seniorrådgiver. Egseth ble værende i politikken, og er nå statssekretær for statsminister Erna Solberg (H).
  • Solbergs mangeårige nærmeste medarbeider, rådgiver og statssekretær Sigbjørn Aanes, kom dit fra jobben som informasjonssjef i Norsk olje og gass.
  • Erlend Jordal, politisk rådgiver for olje- og energiminister Tina Bru (H), var fram til 2020 fagsjef for samfunnskontakt og informasjonssjef for næringspolitikk i Norsk olje og gass.
  • Maria Barstad Sanner er kommunikasjonsleder for næringspolitikk og teamleder for pressekontaktene i Norsk olje og gass. Hun er tidligere generalsekretær i Unge Høyre og 10.-kandidat for Høyre i Akershus ved høstens stortingsvalg.
OLJETOPP: Tidligere arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ble toppsjef i lNHO-foreningen Norsk olje og gass etter seks måneders statsrådskarantene. MDG mener pausen burde vært fire ganger så lang. Foto: Lise serud / NTB scanpix
OLJETOPP: Tidligere arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ble toppsjef i lNHO-foreningen Norsk olje og gass etter seks måneders statsrådskarantene. MDG mener pausen burde vært fire ganger så lang. Foto: Lise serud / NTB scanpix Vis mer

Lite, men viktig

Kommunikasjonsleder Maria Barstad Sanner i Norsk olje og gass avviser kritikken fra MDGs Lan Marie Berg.

- I veldig mange organisasjoner jobber det mennesker med bakgrunn fra politikken. Det gjør at organisasjons- og næringsliv kan forstå politikken bedre og at politikken kan forstå næringslivet og andre organisasjoners arbeid bedre, skriver hun i en SMS til Børsen.

AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert, omdiskutert rapport. Video: NRK Vis mer

- Norsk olje og gass er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Politikk og kommunikasjon er en liten, men viktig del av det arbeidet vi gjør, framholder hun.

To års forbud

MDG-Lan har på sin side oppskriften klar for å senke farta i svingdøra.

- Jeg mener at den maksimale karanteneperioden for statsråder og statssekretærer bør utvides til 24 måneder. Det holder ikke med bare seks måneders karantene som for eksempel Anniken Hauglie fikk, da hun gikk fra å være en sentral statsråd til jobben som sjef for oljebransjens lobbyorganisasjon. Det eksemplet viser med all tydelighet at regelverket må strammes inn, sier Berg.

- Det høres strengt ut?

- Det er særlig overganger til stillinger med stort omfang av lobby- og påvirkningsarbeid overfor nasjonale myndigheter som bør få 24 måneders karantene. Ja, det er strengt. Men ikke strengere enn for eksempel Storbritannia, hvor det er toårig lobbyforbud etter å ha jobbet for regjeringen. Dette handler om tilliten som vi vanlige folk kan ha til demokratiet, og at landet vårt ikke skal styres av de som har den største pengesekken.

MDG-toppen vil absolutt ikke innføre 24 måneders etterlønn ved de strengeste karantenene.

- Det er helt uaktuelt. Heldigvis finnes det mange andre jobber i samfunnet enn å være lobbyist, sier Berg til Børsen.

- Skivebom

Næringsminister Iselin Nybø (V) mener Lan bommer grovt i sin kritikk.

- Ytringsfriheten skal stå sterkt i dette landet. Da må vi tåle at de man er uenige med, argumenterer for sitt syn. Selv om Venstre og MDG er enige om at vi ikke skal lete etter ny olje, mener jeg det blir skivebom å anklage meningsmotstandere for å drive med hjernevasking, tordner Nybø.

ÅPENT: Næringsminister Iselin Nybø (V) sier lobbyvirksomhet er en del av oljebransjens virksomhet, men maner statseide Equinor til størst mulig åpenhet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPENT: Næringsminister Iselin Nybø (V) sier lobbyvirksomhet er en del av oljebransjens virksomhet, men maner statseide Equinor til størst mulig åpenhet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ifølge henne er Venstre «mer opptatt av å møte oljeselskapene med saklige argumenter enn å komme med slike anklager».

Nybøs departement overtok nylig statens eieransvar i Equinor, som er en viktig bidragsyter til NHO-foreningen Norsk olje og gass. På spørsmål om Nybø vil bruke eiermakten til økt åpenhet om hvor mye ressurser Equinor bruker på lobbyvirksomhet, sier næringsministeren:

- Markedsføring, profilering og kontakt med nasjonale myndigheter er en del av selskapets virksomhet. Equinors markedsføringskostnader og markedsføringsstrategi er bedriftsintern informasjon og staten som eier får samme informasjon som de andre aksjeeierne. Det er viktig at Equinor er åpen om virksomheten, slik at samfunnet og interessenter har god mulighet til å vurdere selskapets evne til å skape verdier på lang sikt.

- I statens portefølje av selskaper er Equinor det selskapet med klart høyest utslipp. Dette er en betydelig utfordring for selskapet framover som selskapet nå adresserer i sin strategi, tilføyer hun.

Equinor viser tallene

Eskil Eriksen, pressetalsperson i Equinor, opplyser til Dagbladet at Equinor «utbetaler anslagsvis mellom 1 millioner og 3,5 millioner amerikanske dollar» (11 - 33 millioner norske kroner) til Norsk olje og gass for 2020.

- Norsk olje og gass er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Midlene som Equinor og de andre medlemsbedriftene betaler, finansierer blant annet lønnsforhandlinger, samarbeid på sikkerhet, drift og miljø, og samfunnskontakt. Equinor rapporterer åpent om våre medlemskap i industri- og interesseorganisasjoner, inkludert kontingentene/utbetalingene til disse, skriver Eriksen i en e-post til Dagbladet.

- I tillegg betaler Equinor sin andel for aktiviteter som Norsk olje og gass koordinerer på vegne av medlemsbedriftene. Det kan for eksempel være aktiviteter som digital samhandling, deling av teknisk utstyr, offshoreprestetjenesten og jordskjelvstudier for installasjoner, skriver han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer