Frankrike og Storbritannia:

Anholdt i bitter konflikt: - En kamp

Fiskebåten er blitt «en brikke» i et politisk spill mellom Storbritannia og Frankrike. Forrige gang sendte de militærskip mot hverandre.

ANHOLDT: Denne skotske fiskebåten er blitt «en brikke» i et politisk spill mellom Storbritannia og Frankrike. Fiskekrigen har blusset opp igjen. Foto: Macduff
ANHOLDT: Denne skotske fiskebåten er blitt «en brikke» i et politisk spill mellom Storbritannia og Frankrike. Fiskekrigen har blusset opp igjen. Foto: Macduff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en storpolitisk kamp om penger, internasjonale handelsavtaler og suverenitet, og den har lange, historiske og kranglevorne røtter.

Det er en strid mellom utbryterstaten Storbritannia og EU-lojale Frankrike, og en fredag kveld i mai i år nådde konflikten sitt foreløpige klimaks.

Da sendte Storbritannia og Frankrike krigsskip mot hverandre etter at franske fiskere blokkerte for all skipstrafikk til og fra øya Jersey i Den engelske kanal.

KRANGEL: Det har oppstått en skikkelig krangel mellom briter og franskmenn ved øya Jersey. De krangler om fisk, og torsdag 6. mai eskalerte det. Video: Barney Gordon via Storyful Vis mer

Anholdt britisk skip

«Vi er klare for krig. Vi kan bringe Jersey i knestående», sa en av lederne for aksjonen.

Nå har den bitre konflikten blusset opp igjen etter at Frankrike bordet og anholdt en britisk fiskebåt, skriver Sky News.

Nå befinner det skotske fiskefartøyet «Cornelis» i varetekt i en fransk havn. Franske myndigheter gikk til aksjon fordi skipet angivelig ikke skal ha hatt nødvendige tillatelser, men dette bestrider både britiske myndigheter og det aktuelle selskapet som eier fiskebåten.

«Det later til at vårt fartøy er blitt ytterligere en brikke i den pågående konflikten mellom Storbritannia og Frankrike», heter det i en uttalelse fra selskapet Macduff, ifølge BBC.

En kilde i myndighetene i Storbritannia har bekreftet at fartøyets kaptein har blitt siktet i saken. Kapteinen skal ha blitt pågrepet i Frankrike torsdag, skriver Sky News. Selskapet som eier fartøyet har uttalt seg om siktelsen, og sier den er relatert til fisking i fransk farvann uten lisens. Selv mener de å ha hatt gyldig lisens.

BUSSER: Da Storbritannias nye statsminister ble spurt om hva han gjør for å slappe av privat, ga han et noe uventet svar. Video: talkRADIO. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Dette er konflikten

Kimen til konflikten er en lisensordning myndighetene på Jersey innførte etter at Storbritannia formelt gikk ut av EU.

I post-brexit-avtalen mellom EU og Storbritannia slo avtalen fast at fiskere fra EU som i åra før brexit fisket i Den engelske kanalen, skulle få lov til å fortsette med det også etter brexit.

Selv om Jersey er underlagt den britiske kronen og avhengig av den britiske regjeringa, er øya formelt sett ikke en del av Storbritannia.

Derfor krever Jersey at de fiskefartøyene som nå ønsker tilgang til farvannene rundt kanaløya, skal kunne dokumentere at de fisket der også før brexit.

For skip under tolv meter i lengde, som ikke har satellittsporingssystemer om bord på skipene, er dette krevende.

«UHØFLIG»: Dette bildet av Storbritannias statsminister Boris Johnson har fått nettet til å koke. Men video av øyeblikket avslører noe helt annet. Video: AP Vis mer

Franske trusler

For å presse myndighetene på Jersey til utvise mer skjønn overfor franske fiskere, har franske myndigheter kommet med gjentatte trusler.

Frankrike har deriblant truet Jersey med å kutte strømmen til øya.

- Dette er ikke en krig, men det er en kamp, sier den franske havministeren Annick Girardin, og kommer med nok en trussel:

Klarer ikke Storbritannia og Jersey å bli med enige med Frankrike, vil franske myndigheter nekte britiske fartøy å legge til i franske havner for å losse av fisk.

- Nå er vi nødt til å snakke maktens språk, siden makt virker å være det eneste denne britiske regjeringen forstår, sier Clement Beaune, Frankrikes EU-minister, om sin ministerkollegas trusler, ifølge Sky News.

Den britiske innenriksministeren Priti Patel er ikke videre imponert over sine franske kolleger.

- Det er skuffende, og som nasjon har vi oppfylt alle våre forpliktelser i henhold til avtalene, sier hun til Sky News.

Torsdag ble det klart at Storbritannia kaller den franske ambassadøren inn på teppet etter fiskerikrangelen.

Også Storbritannias Brexit-minister har truet med gjengjeldelse. Lord Frost har gjort det klart overfor EU-kommisjonens brexiututsending Maros Sefcovic at hvis Frankrike gjennomfører «uberettige» trusler, vil Storbritannia reagere, både fysisk og juridisk, skriver Sky News.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer