Anklagene hagler etter vilt klokkekjøp

Norskpakistaneren Umar Farooq Zahoor hevder å ha punget ut to millioner dollar for ei klokke tilhørende Pakistans eks-statsminister. Så begynte sirkuset.

MILLIONKLOKKE: To millioner dollar skal ha vært prisen for klokkesettet. Foto: Privat
MILLIONKLOKKE: To millioner dollar skal ha vært prisen for klokkesettet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norskpakistaneren Umar Farooq Zahoor har igjen ført til store overskrifter i media. Denne gangen på grunn av et klokkekjøp - angivelig til den nette sum av to millioner dollar.

Kjøpet er omtalt av presse i flere land. Det eksklusive settet bestående av ei Graff-klokke, mansjettknapper med diamanter, en diamantring og ei penn i rosegull - også den utsmykket med diamanter - skal være det eneste av sitt slag.

Prisen Zahoor betalte skal imidlertid ligge langt under den faktiske verdien. Nå anklages Pakistans eks-statsminister, Imran Khan, og hans parti PTI for å ha vært del av en korrupsjonshandel. Khan retter selv anklager mot Zahoor.

ENESTE: Settet med klokka skal være det eneste av sitt slag i verden. Foto: Privat
ENESTE: Settet med klokka skal være det eneste av sitt slag i verden. Foto: Privat Vis mer

Eks-statsminister raser

Settet ble, ifølge blant annet The Guardian, i sin tid gitt i gave fra Saudi Arabias kronprins, Mohammed bin Salman. Eks-statsminister Khan skal ha blitt overrakt gaven i 2018, under et statsbesøk i Saudi Arabia.

Salget av juvelene, som ble gjennomført i Dubai, er bare ett av flere som har resultert i anklager mot Khan om korrupsjon og ulovlig handel. Den tidligere statsministeren har svart med selv å gå ut og omtale Zahoor som blant annet tyv og svindler.

Eks-statsministeren har samtidig nektet for anklagene som har kommet mot ham, og sier det er snakk om en svertekampanje. Han har også truet med å saksøke både mediene som kommer med beskyldningene og Zahoor.

Tyske BILD meldte at Erling Braut Haaland ga bort 33 Rolex-klokker da han dro fra Dortmund. Vis mer

To versjoner av historien

Zahoor har selv latt seg intervjue av den pakistanske nyhetskanalen Geo News. Der hevder han at med en gang historien bak juvelene ble kjent for ham og juvelene var vurdert som ekte, så var han villig til å betale nærmest hva det måtte være.

- Kvinnen som møtte meg for å gjennomføre salget, sa at settet var gitt som gave til Imran Khan fra kronprins Mohammed bin Salman, og at hun ønsket å selge dem på vegne av statsministeren, sier han i intervjuet.

Klokkesettet skal ha blitt betalt kontant. Dagbladet har vært i kontakt med Zahoors norske advokat, John Christian Elden. Zahoor er selv i Dubai, men bekrefter via Elden at klokkekjøpet er gjennomført, og gjentar at prisen skal ha vært to millioner dollar.

Den tidligere statsministeren har på sin side kommet med en annen versjon av klokkehistorien. Khan opplyser at settet ble solgt for omkring 250 000 dollar i 2019. Etter dette skal de ha betalt skatt til staten, og på den måten gjennomført salget av den statlige gaven i tråd med pakistansk lov.

EKS-MINISTER: Pakistans eks-statsminister, Imran Khan, anklages for å ha tjent store summer på salg av statlige gaver. foto: Rahmat Gul / AP / NTB
EKS-MINISTER: Pakistans eks-statsminister, Imran Khan, anklages for å ha tjent store summer på salg av statlige gaver. foto: Rahmat Gul / AP / NTB Vis mer

Zahoor opplyser via advokat Elden at det var ei kvinne fra det politiske partiet PTI som kom til Dubai og solgte settet direkte.

- Hvem som måtte ha gjort noe galt i denne sammenhengen, vil etterforskningen vise, sier Zahoor via Elden, og legger til at han vil samarbeide med pakistanske myndigheter som vitne under etterforskningen.

FÅR SJOKK: Da han fikk vite hvor mye klokka hadde steget i verdi, gikk han rett i bakken. Video PBS via CNN Vis mer

Var etterlyst i flere år

Zahoor er tidligere anklaget for flere spektakulære bedragerier, blant annet millionsvindel mot Nordea i 2010. Der ble han ansett som hovedmannen bak bedrageri av mer enn 60 millioner kroner.

Han var også ettersøkt for å ha startet en falsk bank i Sveits. En sak som seinere ble henlagt.

Fra 2015 til 2019 var Zahoor etterlyst av Interpol. Selv om den internasjonale etterlysningen ble opphevet for tre år siden, er han fremdeles etterlyst av norsk politi for det de mener var hans rolle i Nordea-svindelen.

Han er i dag bosatt i Dubai, og nekter fremdeles straffskyld for saken fra 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer