Abercrombie & Fitch-topp Mike Jeffries:

Anklager hagler mot omstridt toppsjef

Flere står fram som overgrepsofre for den tidligere motetoppen Mike Jeffries.

HARDE ANKLAGER: Mike Jeffries, tidligere toppsjef for Abercrombie & Fitch, har falt stygt etter han var på toppen av motebransjen. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB
HARDE ANKLAGER: Mike Jeffries, tidligere toppsjef for Abercrombie & Fitch, har falt stygt etter han var på toppen av motebransjen. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB Vis mer
Publisert

Smilende unge gutter med magemusklene i helspenn. Slik ble du ønsket velkommen hos kleskjeden Abercrombie & Fitch for et snaut tiår tilbake.

Hjernen bak markedsføringen heter Michael «Mike» Jeffries, som var administrerende direktør i kjeden fram til 2014. I et intervju med Salon fra 2006 avslørte han at «sex appeal» betydde nesten alt for kundeopplevelsen i deres butikker.

- Det er derfor vi ansetter pene mennesker i våre butikker. Fordi pene mennesker tiltrekker seg andre pene mennesker, og vi vil appelere til kule, pene folk. Vi markedsfører ikke for noen andre enn det.

Nå er den tidligere toppsjefen anklaget for menneskehandel, og over hundre menn har gått til sivilt søksmål mot 79-åringen med påstander om seksuelt overgrep på hemmelige sexfester.

Forlik etter rasismeanklager

Han tok over roret i 1992 da Abercrombie & Fitch var blitt kjøpt opp etter å ha gått konkurs. Pilene begynte å peke oppover, og pengene begynte å renne inn. Men det gjorde etter hvert også søksmålene.

VAKRE OG LETTKLEDDE: Abercrombie & Fitch åpnet flaggskip-butikk i London i 2014. Foto: Glenn Copus / Evening Standard / REX / NTB
VAKRE OG LETTKLEDDE: Abercrombie & Fitch åpnet flaggskip-butikk i London i 2014. Foto: Glenn Copus / Evening Standard / REX / NTB Vis mer

I 2002 tok folk til gatene i San Fransisco for å demonstrere mot en ny kolleksjon med print av asiatiske stereotyper og rasistiske utsagn som «two wongs can make it white».

I 2003 ble selskapet saksøkt for diskriminering av tidligere ansatte. De hevdet at som asiat-, afro- og latino-amerikanere fikk de færre arbeidstimer og ble stuet vekk slik at kundene ikke skulle se dem.

Abercrombie & Fitch gikk med på å betale 40 millioner dollar i forlik året etter, ifølge The Fashion Law.

Avtalen gikk også med på at selskapet måtte ansette en mangfoldssjef, som skulle rapportere direkte til toppsjef Jeffries.

Netflix-dokumentaren «White Hot: The Rise & Fall of Abercrombie & Fitch» tar for seg kulturen i kjeden, og tittelpoenget spiller ikke bare på markedsføringsfrasen. Ikke bare skulle modellene og de ansatte være pene - de skulle helst også være hvite i huden.

Alle kontroversene snudde pila på hodet - og Jeffries måtte gå som sjef. Med seg fikk han en sluttpakke på 25 millioner dollar, tilsvarende 157,5 millioner norske kroner - i daværende kurs.

I 2015 avskaffet kjeden «seksualisert markedsføring». Samme år hadde kjeden tapt mot en kvinne som ikke fikk jobb fordi hun brukte hijab, og dermed «brøt kleskoden» deres. Saken gikk hele veien til høyeste rettsinstans.

MODELLER MED KAKE: Jubileum i Dubai i 2013. Foto: Katch Pr / REX / NTB
MODELLER MED KAKE: Jubileum i Dubai i 2013. Foto: Katch Pr / REX / NTB Vis mer

Nekter å svare

Hele strategien til Abercrombie & Fitch ble lagt om etter Jeffries avgang, og idag frontes kjeden av langt større mangfold. Etter å ha nektet i årevis er også «plus size» nå en selvskreven størrelse hos kjeden.

Men kontroversene rundt Jeffries slutter ikke der. BBC har gjennom en omfattende etterforskning avdekket at han og partneren i årevis skal ha vært vert for hemmelige sexfester - hvor flere hevder å ha blitt voldtatt. 2. oktober slo artikkelen ned som en bombe i moteverdenen.

Jeffries selv har ikke uttalt seg i saken, men hans advokat har gitt følgende uttalelse:

- Mike Jeffries er 79 år gammel og pensjonert. I tidligere år har han valgt å ikke kommentere mediesaker, dokumentarer og artikler av noe art som er relatert til hans personlige liv - og han har ingen planer om det.

I en annen uttalelse sier advokaten at saken vil bli håndtert i retten.

Mannen uten nese

Tolv menn hevder at de mellom 2009 og 2015 deltok i arrangementer som inkluderte sex sammen med paret. Åtte av dem sier de ble rekruttert av en mellommann - med manglende nese, dekket av en lapp i slangeskinn - som angivelig lovet dem muligheter for å stå modell for kleskejden.

- Han gjorde det klart for meg at dersom jeg ikke lot ham utføre oralsex på meg, ville jeg ikke møte Abercrombie & Fitch eller Mike Jeffries, sier David Bradberry, som på det tidspunktet var 23 år, til BBC.

PROTESTER: Mike Jeffries forlater Abercrombie & Fitch-butikken på Champs Elysees i Paris i 2012, under en protest fra ansatte om arbeidsforhold. Foto: Bertrand Guay / AFP / NTB
PROTESTER: Mike Jeffries forlater Abercrombie & Fitch-butikken på Champs Elysees i Paris i 2012, under en protest fra ansatte om arbeidsforhold. Foto: Bertrand Guay / AFP / NTB Vis mer

De andre mennene forteller liknende historier, og kanalen mener å kunne dokumentere at Jeffries' angivelige sexfester var organisert, gjennom et nettverk hvor stadig nye ofre ble rekruttert.

Han hevder han ble paralysert, og at han trodde det var slik alle kom seg opp og fram i bransjen. Videre skal han ha fått 500 dollar, sier han. Deretter skal Bradberry ha fått en invitasjon til Jeffries daværende hjem i Hamptons, hvor motetoppen skal ha holdt «poppers» under nesa hans, og deretter hatt sex med ham.

Stopper betaling

Daværende 22 år gamle Barrett Pall står også fram i avisa med anklager om at han ble presset til sex. Han skal ha blitt rekruttert av en eldre modell, som Pall sier han følte han skyldte ham en tjeneste siden han hadde støttet ham økonomisk.

- Denne opplevelsen tror jeg ødela meg. Jeg tror det stjal den siste rest av uskyld jeg hadde igjen. Det rotet meg til mentalt. Men med språket jeg har i dag, kan jeg sitte her og fortelle at jeg ble utnyttet, sier han til kanalen.

SOFIE LINDE: «X Factor»-programlederen Sofie Linde overrasket alle fra scenen. Under «Zulu Comedy Galla», danskenes svar på «Humorprisen», serverte hun en tale om kjønn, lønn og metoo som skriver seg inn i mediehistorien. Video: TV 2 Zulu. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Organiseringen av festene gjør at Jeffries er anklaget for menneskehandel.

I ukene etter BBC-avsløringen har mer enn 100 menn gått sammen om et sivilt søksmål mot Jeffries, og perioden den tidligere motetoppen anklages for er utvidet til 1992 til 2014.

Abercrombie & Fitch har også som følge av anklagene satt i gang en ekstern etterforskning mot sin tidligere sjef.

Denne uka ble det kjent at de stopper utbetaling av den livslange bonusordningen Jeffries skaffet seg da han gikk av. Det dreier seg om totalt 1 million dollar i året, fordelt på månedlige utbetalinger.