Strømkrisa

Anklages for å renvaske Putin

SVs Ingrid Fiskaa mener det ikke er Putins feil at norske strømpriser er skyhøye. Det møter hard motbør.

MOTSTEMME: SV-politiker Ingrid Fiskaa er kritisk til utenlandskabler og markedsstyrte strømpriser. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

MOTSTEMME: SV-politiker Ingrid Fiskaa er kritisk til utenlandskabler og markedsstyrte strømpriser. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands Vladimir Putin har ikke skylden for de skyhøye strømprisene i Sør-Norge.

I hvert fall om vi skal tro SVs stortingspolitiker Ingrid Fiskaa. I en kommentar i Klassekampen mandag snur hun opp ned på de siste dagers strømdebatt.

«Det er marknadsstyringa som splittar oss, ikkje Putin» skriver Fiskaa i kommentaren.

Det provoserer flere politiske motstandere.

Oppspark i NRK-debatt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde fra før stått i beste sendetid hos NRK og minnet om at det ikke er markedskreftene som herjer i Europa. «Putin herjer i Europa», tordnet han i partilederdebatten torsdag og parkerte det han mente var enkle løsninger på strømspørsmålene.

TYDELIG: Partilederdebatten på NRK ble av Jonas Gahr Støre brukt til å parkere det han mente var for enkle løsninger i strømdebatten. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
TYDELIG: Partilederdebatten på NRK ble av Jonas Gahr Støre brukt til å parkere det han mente var for enkle løsninger i strømdebatten. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Både han, Høyre, Venstre og MDG forsvarte solidaritetstanken ved å fortsette å eksportere kraft gjennom de to nyeste utenlandskablene, selv om det gjør at strømprisene i Sør-Norge går opp.

Fiskaa (SV) stilte spørsmål ved denne solidaritetstankegangen. SV er kjent for sin EU-motstand og kritisk til utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia.

Fiskaa sier hun er imot at børs og markedspriser i EU får påvirke norske strømpriser.

Hun minner om at hverken ukrainere eller arbeidende mennesker i EU tjener noe på at Norge betaler dyrt for strøm.

Får motstand

Både Venstre og Høyre reagerer på utspillet fra SV-eren.

- Det ser ut som SV prøver å renvaske Putin når de sier at han ikke har skyld i de høye strømprisene i Europa, sier Venstre-leder Guri Melby til Dagbladet.

Selv forsvarer hun utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia og å fortsette å levere kraft til det europeiske markedet.

KRITISK: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
KRITISK: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- SV forholder seg ikke til den samme virkeligheten som vi andre lever i. De overser med vilje at Putin startet energikrisen sommeren 2021 ved å strupe gasseksporten til Europa, sier Melby.

- Det Putin ønsker seg, er nettopp at partier som SV skal legge skylden på EU og skape splid i Europa, fortsetter Melby.

Både Melby og Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup peker på at strømprisene er drevet opp av gassprisene og hevder det er en bevisst handling fra Russlands president.

REAGERER: Nikolai Astrup, energipolitisk talsperson i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Nikolai Astrup, energipolitisk talsperson i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er ingen tvil om at Putins manipulering av gassmarkedet er en av de viktigste driverne bak de skyhøye energiprisene i Europa akkurat nå, sier Astrup (H).

- Putin må glede seg over at Fiskaa og hennes meningsfeller går rett på limpinnen, sier Astrup.

ROP: Klimademonstranter avbrøt NRKs partilederdebatt i Arendal. Video: NRK. Vis mer

SV-er står fast

Ingrid Fiskaa (SV) står fast på at strømprisene ikke nødvendigvis skyldes Russlands krigføring.

- Høyre og Venstre prøver å lede oppmerksomheten bort fra en feilslått strømpolitikk. Men de fleste forstår at det ikke er en nødvendig årsakssammenheng mellom Putins krig, gassmangel i Tyskland og høye strømpriser i Sør-Norge, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker at Putin og krigen har skadet energimarkedet i Europa og at dette, sammen med klimakrisa, har skapt vansker for kraftproduksjonen.

- Men dette hadde ikke påvirket norske strømpriser om ikke strøm ble gjort til en vanlig handelsvare, som i tillegg er sterkt påvirket av de høyere europeiske prisene, sier Fiskaa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer