Jan Christian Vestre:

Anklages for løftebrudd: - Uhørt

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) lovte grønn eksportsatsing. Så langt i år har oljebransjen fått nesten fire ganger så mye i lånestøtte som fornybare prosjekter.

KRITIKK: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) får krass kritikk av MDG-veteran Rasmus Hansson. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB
KRITIKK: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) får krass kritikk av MDG-veteran Rasmus Hansson. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Vis mer
Publisert

- Dette er en ganske forbløffende sak. Jan Christian Vestre må forklare hvordan noe slikt kan skje. Det har jo pågått over lang tid. Sover de i departementet hans?

Det sier MDGs næringspolitiske talsperson på Stortinget, Rasmus Hansson.

Han mener at Vestres lovnad om grønn eksportsatsing kommer tydelig til uttrykk i Næringsdepartementets styringsbrev til sin underliggende etat Eksportfinansiering Norge (Eksfin).

Likevel viser tall fra Finansdepartementet en litt annen historie.

Dette er nemlig Eksfins nye innvilgede lån i første halvår i år:

  • Fornybar- og grønn teknologi fikk lån for 1,3 milliarder kroner. Det utgjør 12,4 prosent av den totale summen på 10,5 milliarder kroner.
  • 4,1 milliarder kroner gikk til prosjekter knyttet til olje- og gass. Det utgjør 39,1 prosent.
  • «Andre prosjekter»: 5,1 milliarder kroner (48,5 prosent).

Skal prioritere grønt

Eksportfinansiering Norge (Eksfin) er regjeringens verktøy for å bidra til å øke norsk eksport. Det skjer ved at Eksfin tilbyr «konkurransedyktig finansiering ved lån og lånegarantier».

JULEBORD: NHO-sjef Ole Erik Almlid, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen. Foto: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Etaten ligger under Næringsdepartementet, og dermed er det Vestre som har hånda på rattet gjennom budsjettet og det årlige tildelingsbrevet.

Her heter det at Eksfin «skal prioritere lønnsomme prosjekter som bidrar til økt eksport og grønn omstilling».

- Det er helt uhørt at en etat regelrett ignorerer og gjør det stikk motsatte av det som står i tildelingsbrevet, hvor det går klart fram at prosjekter som tar oss et skritt nærmere lavutslippssamfunnet skal prioriteres, sier Hansson til Børsen.

- Stikk i strid med løfter

Vestre er blitt forelagt all kritikken i denne saken. Næringsdepartementet opplyser at fordi Rasmus Hansson har stilt et skriftlig spørsmål til Vestre, så er det Stortinget som først skal få svar.

Rasmus Hansson er forbløffet over tallene som Finansdepartementet har lagt fram.

SPØR: MDG-veteran Rasmus Hansson vil vite hvorfor eksportstøtten ikke er grønnere. Foto: Lise Åserud / NTB
SPØR: MDG-veteran Rasmus Hansson vil vite hvorfor eksportstøtten ikke er grønnere. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Når Eksfin så kraftig øker sine bevilgninger til olje og gassprosjekter, så er det stikk i strid med tildelingsbrevet, og ikke minst statsrådens løfter. Jeg lurer på hva i all verden Vestre driver med. Vi forventer at han veldig fort tar tak i Eksfin. Det vil hvilken som helst statsråd gjøre ved et så eklatant brudd på tildelingsbrevet, sier Hansson.

MDG-veteranen slår fast at et tildelingsbrev er statsrådens marsjordre til en etat.

- Det er ikke noe slingringsmonn i et tildelingsbrev. Sammen med budsjettet, er det oppskriften på hva etaten skal gjøre, sier han.

Dette er de øvrige tallene

Finansdepartementet har i tillegg til å opplyse om tildelte lån i første halvår i år, også gitt noen andre tall:

  • Totalt utestående lån under Eksportkredittordningen var ved utgangen av fjoråret 35,1 milliarder kroner.
  • Av dette var 1,3 milliarder kroner knyttet til fornybar kraftproduksjon (3,7 prosent av total utlånssaldo) og 14,9 milliarder kroner til fossil energi (42,4 prosent), heter det i et svar på et budsjettspørsmål fra MDG. 18,9 milliarder kroner er knyttet til «andre prosjekter».
  • Når det gjelder utestående garantiansvar er fordelingen jevnere. Av totalt utestående på 64 milliarder kroner går er 22 prosent til næringer som er tilknyttet fornybar kraftproduksjon, 25 prosent til fossil energi og resten til «andre næringer».
  • 15 millioner kroner er i første halvår gitt i nye garantier under posten alminnelig garantiordning. Her opplyser Finansdepartementet at fornybar kraftproduksjon og miljøteknologi fikk 7 milliarder kroner. Mesteparten er knyttet til havvind og solenergi. 4,1 milliarder kroner knyttes prosjekter knyttet til fossil energi og 3,7 milliarder kroner til «andre prosjekter».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer