Anklages for lureri: - Var naiv

Advokat mener investor Olav Tvenge, realityprofil Carl Eliassen og styreleder Victor Rosenlind har brutt loven gjennom salgskurs på opptil 50 000 kroner gjennom Bilflipp AS.

- LOVBRUDD: Ledertrioen Olav Tvenge, Carl Eliassen og Victor Rosenlind anklages for flere lovbrudd gjennom selskapet deres, Bilflipp AS. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB, John T. Pedersen / Dagbladet, Privat
- LOVBRUDD: Ledertrioen Olav Tvenge, Carl Eliassen og Victor Rosenlind anklages for flere lovbrudd gjennom selskapet deres, Bilflipp AS. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB, John T. Pedersen / Dagbladet, Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et kollektiv i Bergen sentrum bor den 19 år gamle studenten, Matheus Falchenberg.

Han lever på støtten han får fra Lånekassen, og får utbetalt under ni tusen kroner i måneden.

Etter å ha betalt husleie og mat sitter han igjen med bare 500 kroner i måneden til andre utgifter, forteller han.

I midten av januar begynte han å få reklamer for Bilflipp AS på sosiale medier. Her hevdet selskapet at de satt på hemmeligheten bak å selge bil med stor fortjeneste.

Falchenberg, som nylig hadde gjennomgått et samlivsbrudd, var i pengenød, og ble derfor interessert.

- Jeg følte meg svak, og kanskje naiv. De fortalte at de lærte bort hvordan man kunne tjene penger. Det er en gode studenter ikke alltid har, forteller studenten.

STUDENT: Matheus Falchenberg er en student i Bergen, han føler at selskapet ønsker å tiltrekke seg de med dårligere råd. Foto: Privat
STUDENT: Matheus Falchenberg er en student i Bergen, han føler at selskapet ønsker å tiltrekke seg de med dårligere råd. Foto: Privat Vis mer

Fikk lån

Etter å ha sendt en forespørsel til selskapet, ble Falchenberg kontaktet av en rådgiver i Bilflipp, og overtalt til å ta et kurs til 10 000 kroner.

- De fortalte meg at jeg kunne nedbetale dette gjennom et lån, men at jeg ville få dette tilbake etter noen få bilsalg. Det skulle altså være en investering, forteller han.

Under samtalen spurte rådgiveren om personnummeret til Falchenberg. Det valgte han å gi.

Etterpå ble han raskt informert om en nedbetalingsavtale, som skulle binde ham til selskapet i to år framover.

- Det virket som at de ønsket at det skulle gå så fort som mulig, slik at de kunne få meg med. Det ble for mye informasjon, hevder Falchenberg.

Det hele ender med at han får en bank-id forespørsel på mobilen, som han takker ja til.

Falchenberg hevder han ikke fikk sett vilkårene for finansieringsavtalen.

GJELD: Etter å ha vært i kontakt med Bilflipp AS, endte den 19 år gamle mannen opp med et lån på 10 000 kroner. Lettelsen var imidlertid stor da han rakk å bruke angreretten sin etter å ha vært i kontakt med Børsen. Foto: Privat
GJELD: Etter å ha vært i kontakt med Bilflipp AS, endte den 19 år gamle mannen opp med et lån på 10 000 kroner. Lettelsen var imidlertid stor da han rakk å bruke angreretten sin etter å ha vært i kontakt med Børsen. Foto: Privat Vis mer

Dette får advokat i Legalis, Tonje Hovde Skjelbostad, til å reagere.

- Det er strenge krav i finansavtaleloven om avtaler om finansielle tjenester mellom forbruker og næringsdrivende. Ut fra de opplysningene som blir gitt, høres det ut som det er mangelfullt på flere punkter, forteller advokaten.

Falchenberg anklager selskapet for å utnytte mennesker med svak økonomi for egen gevinst.

Styreleder og talsperson for Bilflipp AS, Victor Rosenlind, svarer følgende på anklagene:

- Vi tar alle anklager og bekymringer på alvor og vil samarbeide med relevante myndigheter for å sikre at alle våre tjenester oppfyller nødvendige juridiske krav. Vi er opptatt av å levere verdi til våre kunder og vil fortsette å forbedre våre prosesser, for å sikre at vi opprettholder høy etisk standard.

- Selv om det er beklagelig å høre om denne personens opplevelse, så ønsker vi å understreke at vi tar kundetilfredshet svært seriøst, svarer Rosenlind.

Han forteller Børsen at de tar med seg kritikken videre.

- Bortkastet

Børsen har pratet med flere som føler seg snytt av selskapet. Den 23 år gamle stillasbygger-lærlingen, Marcus Andre Herfindal Jacobsen, er en av dem som angrer på kurset.

Han fant selskapet gjennom sosiale medier og kjente at det pirret bilinteressen i ham, men i motsetning til Falchenberg endte den 23 år gamle mannen opp med et lån på 50 000 kroner.

Nå betaler han på et lån som han mener er «helt bortkasta».

Ifølge lærlingen var informasjonen de fikk på kurset noe de selv kunne funnet på internett.

TILBAKEBLIKK: Carl Eliassen vant den andre sesongen av «Paradise Hotel» tilbake i 2010. Video: Rød Løper/TV3 Vis mer

- Jeg lærte ikke noe nytt. Jeg fikk bare informasjon som jeg egentlig visste fra før. Jeg følte meg litt lurt, forteller Jacobsen.

Jacobsen sier at han ikke orker å ha noe mer med selskapet å gjøre, men han betaler fortsatt ned på lånet den dag i dag.

Rosenlind i Bilflipp er ikke enig i kritikken av kurset.

- Vi er uenige i påstanden om manglende kompetanse, men vi vil ta denne tilbakemeldingen til etterretning og fortsette å forbedre og utvikle kursinnholdet vårt.

- Villedende markedsføring

Men det er ikke bare salgskurset de unge mennene stusser på.

1. februar, like etter at han hadde blitt overtalt til å ta kurset, ble Falchenberg kotaktet av Bilflipp-eier Olav Tvenge.

I en e-post spurte Tvenge om han kunne legge inn en femstjerners anmeldelse for selskapet, i bytte mot en lukrativ premie.

- I STRID: Advokat Tonje Hovde Skjelbostad mener at denne eposten strider imot markedsføringsloven. Foto: Skjermdump
- I STRID: Advokat Tonje Hovde Skjelbostad mener at denne eposten strider imot markedsføringsloven. Foto: Skjermdump Vis mer

På Bilflipps Google-side ligger det over hundre svært positive brukeromtaler. Både Falchenberg og Jacobsen har gitt selskapet fem stjerner.

Advokat og ekspert i markedsføringsloven, Tonje Hovde Skjelbostad, forteller Børsen at e-posten strider imot markedsføringsloven.

- Oppfordringer om å legge inn brukeromtaler må være nøytrale. Her er det en klar oppfordring om å legge inn en hyggelig femstjernes anmeldelse forbrukeren får tilsendt, sier Skjelbostad

- Min vurdering er at dette lett er villedende og i strid med markedsføringsloven, forteller hun.

Rosenlind sier Bilflipp tar anklagene om brudd på markedsføringsloven «svært alvorlig».

- Vi vil gjøre alt vi kan for å sikre at vår markedsføring er i samsvar med loven.

- Vi er allerede i dialog med advokat Tonje Hovde Skjelbostad for å få ytterligere veiledning om hvordan vi kan forbedre vår markedsføringspraksis, forteller Rosenlind.

Børsen har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Carl Eliassen og Olav Tvenge. Eliassen henviser til styreleder. Tvenge har ikke besvart våre henveldelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer