Donald Trump saksøkt

Anklages for milliardbløff: - Grovt

Justisminister i New York, Letitia James, hevder tidligere president, Donald Trump, overdrev verdien av eiendelene sine med milliarder av dollar for å bedra banker og forsikringsselskaper.

NY ANKLAGE: USAs tidligere president, Donald Trump, er omringet av juridiske hodepiner. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP
NY ANKLAGE: USAs tidligere president, Donald Trump, er omringet av juridiske hodepiner. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Trump er omringet av juridiske hodepiner samtidig som han på nytt forsøker å bli republikanernes presidentkandidat.

De siste månedene er han blitt tiltalt i hele fire ulike straffesaker - for sin involvering i betaling av hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels, for angivelig å ta med seg hemmeligstemplete dokumenter fra Det hvite hus på ulovlig vis, for sin rolle i angrepet på Kongressen 6. januar 2021, og for å forsøke å omgjøre presidentvalget i Georgia i 2021.

Men han er også saksøkt i flere saker. Og før han må møte i retten i alle straffesakene, kan han gå på en solid finansiell smell i det sivile søksmålet New Yorks justisminister har innledet mot ham.

TRUMP: Tidligere president Donald Trump saksøkes av statsadvokaten i New York, Leticia James, for å være involvert i omfattende svindel. I en frigitt avhørsvideo fra august 2022 nekter Trump å svare - 400 ganger. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Reuters / Dagbladet TV Vis mer

I søksmålet hevder hun at han bedrev bedrageri da han bygde opp eiendomsvirksomheten sin i New York.

Vil ha rask beslutning

Onsdag sendte James inn dokumenter til domstolen i New York hvor hun ber dommeren Arthur Engoron om umiddelbart å dømme i hennes favør allerede før den planlagte rettssaken i oktober, melder en rekke amerikanske medier, blant annet AP og New York Times.

James hever at Trump og selskapet hans begikk grovt bedrageri mot banker og forretningspartnere ved å lyve i finansregnskap om hvor rik han var.

Spaltisten E. Jean Carroll har saksøkt Donald Trump for en angivelig voldtekt på 90-tallet. Nå har videoopptak av forklaringen Trump ga i fjor høst blitt offentliggjort. Der går det i kluss for den tidligere presidenten. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet. Video: AP Vis mer

Etter planen skal dommeren ta stilling til James' forespørsel i en høring 22. september. Selve rettssaken skal etter planen starte 2. oktober hvis partene ikke inngår forlik før den tid.

James har saksøkt Trump, tre av barna hans og familiebedriften. Hun ønsker at de ilegges en bot på 250 millioner dollar (om lag 2650 millioner kroner), og at Trump og barna skal forbys å drive virksomheten Trump Organization videre.

Milliardbeløp

Ifølge James har Trump blåst opp verdien av formuen sin med så mye som 2,2 milliarder dollar (om lag 23,3 milliarder kroner) bare i 2014, som er ett av åra som er gjennomgått.

Justisministerens gjennomgang av Trumps finansregnskaper hevder at Trumps formue må reduseres med mellom 17 og 39 prosent hver eneste år i en tiårsperiode. Det betyr at Trump hvert eneste år angivelig skal ha hevdet at formuen hans var mellom 812 millioen dollar (om lag 8,6 milliarder kroner) og 2,2 milliarder dollar, skriver CNN.

Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump er tilatlt for forsøk på å gjere om valresultatet i 2020. Etter fengslingen i Fulton County jail sa Trump dette til pressen. Video: AP Vis mer

James hevder Engoron kan dømme i saken allerede nå dersom konklusjonen er at Trumps finansregnskap ikke stemte, og dersom Trump Organization brukte disse regnskapene til å drive virksomheten og blant annet få lån fra banker.

- Grovt

- Basert på udiskutable bevisene er det ikke nødvendig med noen rettssak for at domstolen skal kunne beslutte at de saksøkte presenterte grovt og materielt sett overdrevne verdier av eiendelene og så brukte denne dokumentasjonen gjentatte ganger i forretningstransaksjoner for å bedra banker og forsikringsselskaper, skriver James i det nye rettsdokumentet og fortsetter:

- Til tross for de saksøktes horde av 13 eksperte er dette til syvende og sist en sak som handler om dokumenter. Og dokumenter etterlater ingen tvil om at Trumps finansdokumenter ikke er i nærheten av å reflektere den «beregnete nåværende verdien» av eiendelene hans dersom de ble solgt i et velinformert marked.

Nektet å svare

Selv har Trump tidligere hevdet at søksmålet er en politisk heksejakt mot ham fra demokraten James, på samme vis som han omtaler de andre kommende rettssakene mot ham.

Trump og advokatene hans nekter for han eller noen av de andre saksøkte har gjort noe galt. De sier også at de derfor ønsker at saken sak gå til rettssak 2. oktober.

I april måtte Trump svare på spørsmål om søksmålet i sju timer på James's kontor. Da han ble bedt om å vitne i saken i august i fjor, før han ble saksøkt, nektet ekspresidenten å svare på nesten alle spørsmålene ved å henvise til det femte grunnlovstillegget som gir amerikanske borgere rett til å nekte å svare på spørsmål som kan inkriminere dem selv. Til slutt endte han med å nekte å svare mer enn 400 ganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer