Anklages for overstyring: - Surrealistisk

Regjeringens energikommisjon ser helt bort fra den raskeste og billigste måten å øke kraftproduksjonen: Å bygge ut vernede vassdrag.

FORTSATT VERN: Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet åpnet i fjor for å bygge ut vernede vassdrag. Men regjeringens energikommisjon har ikke sett på saken. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORTSATT VERN: Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet åpnet i fjor for å bygge ut vernede vassdrag. Men regjeringens energikommisjon har ikke sett på saken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært store forventninger til regjeringens energikommisjon som legges fram onsdag klokka 10.

Konklusjonen er mer av alt: Mer vindkraft, mer vannkraft, mer energisparing.

Men det er én ting energikommisjonen ikke har sett på. Frukten som henger lavest, utbygging av vernede vassdrag.

H, Ap og Sp snudde

Fremskrittspartiet mener det minner om politisk overstyring, og frykter konsekvensen blir mer utbygging av vindkraft på land.

- Det er surrealistisk at energikommisjonen utelukker det enkelttiltaket som kanskje raskest og billigst ville gitt betydelig økning av regulerbar kraftproduksjon i Norge, sier energipolitisk talsperson Terje Halleland i Frp til Dagbladet.

FLERTALLET GLAPP: Terje Halleland (Frp) minner om at Høyre, Ap og Sp alle meldte at de var for utbygging av vernede vassdrag i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FLERTALLET GLAPP: Terje Halleland (Frp) minner om at Høyre, Ap og Sp alle meldte at de var for utbygging av vernede vassdrag i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Fremskrittspartiet fremmet et forslag for Stortinget i fjor og fikk i utgangspunktet støtte fra både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre.

NRK slo fast få dager før votering at det var flertall på Stortinget for å bygge ut vernede vassdrag.

Men da voteringen kom 12. januar sto Fremskrittspartiet alene.

Helleland reagerer på at et forslag som var så nære å få et massivt flertall på Stortinget ikke engang skulle vurderes av energikommisjonen, som har hatt i oppdrag å se på hvordan kraftproduksjonen kan økes.

- Økt press for vindkraft

NVE har beregnet at oppgradering og utbygging av vernede vassdrag kan øke strømproduksjonen i Norge med 23 TWh. Til sammenlikning hadde Norge rekordproduksjon av vindkraft i fjor med i underkant av 15 TWh.

- Når energikommisjonen har fått mandat til å se nærmere på alle muligheter for å øke kraftproduksjonen, synes jeg det er veldig spesielt at det samtidig virker som at kommisjonen forsøker å lese det realpolitiske bildet og konkluderer deretter.

- Resultatet er i så fall noe som minner om politisk overstyring som verken kraftprodusentene, industrien eller landets strømkunder er tjent med, sier Halleland.

Resultatet av å ikke se på de vernede vassdragene er økt press på kommuner og lokalsamfunn for å akseptere nettopp vindkraft. I tillegg er utbyggingen i de vernede vassdragene den raskeste veien til målet, framholder Helleland.

- Når kommisjonen utelukker et tiltak som er så viktig, er det ikke rart at de samtidig overvurderer viktigheten av å bygge ut mer vindkraft på land. Jeg frykter konsekvensen vil bli et nytt og helt unødvendig press som utfordrer lokaldemokratiet i vindkraftsaker, sier Halleland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer