Donald Trump:

Ankom retten

Eks-president Donald Trump gjør mandag et sjeldent unntak når han fysisk møter i retten i New York. Rettssaken kan bety slutten på forretningsimperiet hans.

USAs tidligere president Donald Trump og hans tre eldste barn må møte i retten i det sivile søksmåle... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / USA (Børsen): Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump ankom rundt klokka 15.35 norsk tid rettsbygningen på Manhattan for å møte i en bedragerisak.

Dommeren mener allerede at Trump er skyldig. I rettssaken skal de finne ut hvor mye han skal betale i erstatning.

- Dette er en skandale og svindel. Det er en fortsettelse av den største heksejakta noensinne, sier Trump på vei inn i retten.

- Det har aldri skjedd før at en president har gått av, og så blitt tiltalt.

Trump mener søksmålet er et forsøk på å skade ham i forkant av valgkampen i 2024.

- Heksejakt: Donald Trump møtte mandag opp ved en domstol i New York, der et sivilt bedragerisøksmål mot ham skal behandles. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- En skam

- Landet vårt har gått til helvete. Det går nedover, og mannen som styrer landet vårt, har ikke peiling på hva han driver med, sier Trump.

Videre går han hardt ut mot dommeren og den demokratiske statsadvokaten Letitia James, og hevder blant annet at begge er korrupte.

Det er sistnevnte som har anklaget ham for å ha blåst opp verdien av eiendommene sine med milliarder av dollar for å sikre seg bedre låne- og forsikringsvilkår.

- Uansett hvor mye penger du tror du har, er ingen hevet over loven, sier James før hun går inn i rettssalen, ifølge Reuters.

Også Trumps tre eldste barn møter i retten mandag.

UVANLIG: Det er sjelden Trump møter opp fysisk i rettssaker. Foto: AP Photo / Seth Wenig / Pool
UVANLIG: Det er sjelden Trump møter opp fysisk i rettssaker. Foto: AP Photo / Seth Wenig / Pool Vis mer

Skal ha løyet

Det var et enormt sikkerhetsoppbud og gjerder for å holde demonstranter unna rettsbygget da rettssaken startet. Men mens det bare var et titalls demonstranter både for og mot Trump som hadde møtt opp, hadde hundrevis av journalister kommet for å dekke saken.

Forrige onsdag kunne dommer Arthur Engoron konkludere med at Trump gjentatte ganger har løyet om verdien på eiendelene sine overfor banker og forsikringsselskaper.

Dommeren hevder at Trump overdrev verdien av eiendelene sine med opp til 3,6 milliarder dollar, noe som tilsvarer omkring 38,5 milliarder kroner. Samtidig ble lisensen til Trumps forretningsorganisasjon, Trump Organization, inndratt. Dette betyr at den ikke lenger kan drive virksomhet i New York.

Avgjørelsen kom på bakgrunn av et sivilt søksmål fra New Yorks justisminister Letitia James.

- HEKSEJAKT: Trump sier søksmålet er «en skam». Foto: Brendan McDermid / Reuters
- HEKSEJAKT: Trump sier søksmålet er «en skam». Foto: Brendan McDermid / Reuters Vis mer

Trump har tidligere påstått at leiligheten hans i Trump Tower på Manhattan, en treetasjes penthouseleilighet med gullbelagt inventar, var nesten tre ganger så stor som de faktiske forhold. Ifølge Trump skal den dermed ha hatt en verdi på 327 millioner dollar.

I en utgreiing skal James ha påpekt at ingen New York-leilighet noensinne har blitt solgt for noe i nærheten av et slikt beløp, skriver AP.

Under åpningsinnleggene sitter Trump i rettssalen og stirrer olmt med et uttrykk som minner om arrestasjonsbildet hans fra Georgia.

- Mens det er én ting å overdrive i Forbes Magazine eller i et TV-studio, kan du ikke gjøre det når du driver forretningsvirksomhet, sier advokat for Letitia James, Kevin Wallace, i sitt åpningsinnlegg.

FAMILIEMØTE: Også Trumps tre voksne barn, deriblant Eric Trump, har møtt opp i retten mandag. Foto: AP Photo/Seth Wenig
FAMILIEMØTE: Også Trumps tre voksne barn, deriblant Eric Trump, har møtt opp i retten mandag. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer

Dette står på spill

Denne ukas rettssak vil i hovedsak handle om hvor mye Trump og hans medsaksøkte, deriblant hans tre voksne barn, må betale i erstatning. James har på forhånd fremmet et krav på 250 millioner dollar (snaut 2,7 milliarder kroner).

Hun krever også et permanent forbud mot at Trump og sønnene Donald Jr. og Eric driver virksomhet i New York, og et femårig forbud mot at Trump og bedriften hans Trump Organization driver eiendomsvirksomhet.

Trump risikerer ikke fengselsstraff, men søksmålet kan få dramatiske konsekvenser for forretningsvirksomheten hans, samt imaget han har forsøkt å tegne av seg selv, som en svært suksessfull forretningsmann.

Søksmålet kan føre til at Trump må gi fra seg kontrollen over Trump Tower og flere andre prestisjeeiendommer. Selve rettssaken er ventet å vare til desember.

BEDRAGERI: Kontrollen over Trump Tower og andre eiendommer står på spill. Foto: Andrew Kelly / Reuters
BEDRAGERI: Kontrollen over Trump Tower og andre eiendommer står på spill. Foto: Andrew Kelly / Reuters Vis mer

Imidlertid er dette bare én av flere juridiske hodepiner Trump står overfor mens han kjemper for å gjeninnta Det hvite hus ved neste års presidentvalg.

Siden mars i år har han blitt tiltalt fire ganger, deriblant for å ha planlagt å omgjøre valgnederlaget i 2020, for å ha hamstret hemmelighetsstemplede dokumenter, og for å ha forfalsket forretningsdokumenter.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer