Smitteutbrudd i Ørsta og Volda:

Anmelder utested etter smitteutbrudd

Videoen fra utestedet i Volda viser ungdommer tett inntil hverandre. Nå anmelder kommunen utestedet.

UTBRUDD: Videoer fra utestedet My Kitchen i Volda viser ungdommer tett i tett sist helg. Nå er over 80 smitta på tre dager. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange unge i Volda og Ørsta på Sunnmøre endte opp på utestedet My Kitchen sist helg. Nå er mange av dem smittet.

I løpet av de tre siste dagene er 81 personer registrert smittet av corona.

Nå forteller ordføreren at de velger å anmelde restauranten.

– Vi er i en prosess hvor vi skal anmelde dette forholdet. Jeg vet ikke om anmeldelsen er sendt allerede, men den skal sendes i dag, sier ordfører i Volda kommune, Sølvi Dimmen (SP) til TV2.

Politiet bekrefter anmeldelsen.

- Møre og Romsdal politidistrikt bekrefter at vi har mottatt en anmeldelse fra Volda kommune knyttet til en restaurant i kommunen. Politiet iverksetter undesøkelser opp imot denne, skriver politiet i en pressemelding fredag.

Volda kommune leverte anmeldelsen fredag ettermiddag.

- Møre og Romsdal politidistrikt opplyser at undersøkelser iverksettes, sier politiadvokat Jan Roar Gidske. Utover dette har en ikke mer informasjon å gi i saken, nå før helgen.

- Sjokkerende

Ordføreren forteller at opplysningene som har kommet fram i media er årsaken til at kommunen velger å anmelde.

- Videoen er mildt sagt sjokkerende. Det minner om slik man festet i gamledager, sier Dimmen til Dagbladet torsdag.

Dagbladet har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med restauranten fredag, men har foreløpig ikke fått svar.

Daglig leder på My Kitchen vil ikke kommentere påstanden om at det var for mange og for tett inne på utestedet. Hun ønsker ikke å gå ut med navn, skriver NRK torsdag.

- Vi har dialog med kommunen, og beklager situasjonen. Vi gjør så godt vi kan, sier hun til NRK.

- Alvorlig

Kommuneoverlege i Ørsta, Marte Vaage Øie, forteller til Dagbladet at det var 61 nye coronasmittede i Ørsta og Volda torsdag.

- Det ble tatt ytterligere 350 tester torsdag, som vi håper å få svar på i dag. I dag forventer vi å teste dobbelt antall, sier hun.

Ordfører i Volda kommune, Sølvi Dimmen, er bekymret for smittespredningen i de to kommunene.

- Smittesituasjonen er heftig. Det er alvorlig. Det er veldig mye smitte i et så lite miljø. Det setter et stort press på systemene. Vi har rett og slett ikke oversikt på situasjonen, sier hun til Dagbladet.

Kommunen har kommet med sterke anbefalinger til lokalbefolkninga om å holde seg hjemme i helga.

- Vi håper at folk følger de anbefalingene og unngår flere nærkontakter enn de man bor med. Da slipper vi kanskje å innføre spesielle restriksjoner, men dette vil det bli tatt en vurdering på i dag, forteller Dimmen.

- Altfor mange folk der inne

NRK har snakket med en ung mann som var på utestedet torsdag.

– Det var altfor mange folk inne, og ikke høve til å bestille ved borda. Det førte til at folk sto i ei tett klynge ved baren for å kjøpe drikke, forteller den unge mannen til NRK. Han vil være anonym, men NRK kjenner identiteten hans.

NRK har også snakka med flere andre som forteller det samme: om folk tett i tett både ved borda og på dansegulvet.

Oppfordrer til å avlyse arrangementer

– Situasjonen er alvorlig, skriver kommunene.

– Dersom vi skal unngå å sprenge sporingskapasiteten og med det risikere at smitten sprer seg enda mer, er det svært viktig at hver og en av oss gjør det vi kan for å redusere risikoen for smitte de kommende dagene og i helga. Klarer vi det, kan vi kanskje unngå å måtte vedta lokale forskrifter med skjenkeforbud og forbud mot å samles med virkning for inntil 14 dager framover, heter det videre.

Kommuneledelsen i Ørsta og Volda skal i dag ha et møte om videre tiltak. Der vil det bli diskutert om det er nødvendig å innføre nye restriksjoner før helgen.

- Jeg har et ønske om at vi slipper å innføre nye restriksjoner. Vi håper jo på at vi skal kunne slå ned på smitten uten, sier Øie.

Smittede i servicebransjen

Øie mistenker at utbruddet har spredt seg til alle aldersgrupper i de siste dagene, og opplyser om at flere av smittede torsdag jobber innen servicebransjen.

- Jeg må skryte av lokalbefolkningen. Folk er veldig flinke til å teste seg. Grunnen til det lave testantallet torsdag var kapasiteten på testsenteret og ikke viljen til de lokale, sier Øie.

Kommuneoverlegene i kommunene oppfordrer til å redusere sosial kontakt, og til å avlyse arrangementer.

Ørsta kommune har bestemt å stenge alle sykehjemmene for ordinære besøk som følge av smitteutbruddet, skriver Møre-Nytt.

Alle de ansatte skal bruke munnbind i pasientnært arbeid, og dette gjelder fram til ny vurdering mandag, skriver avisa.

404 nye smittetilfeller i Norge

Torsdag ble det registert 404 nye smittetilfeller i Norge. Det er 51 flere enn onsdag, og 138 flere enn forrige torsdag. Smittetallet er høyeste tallet siden mai.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 270 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 194, så trenden er dermed fortsatt stigende.

Torsdag var 25 koronapasienter innlagt på sykehus, fire flere enn dagen før.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer