Hydro:

Ansatte fortviler etter milliardsalg

De tillitsvalgte reagerer sterkt på at Hydro har solgt valseverkene på Karmøy og Holmestrand til amerikanske KPS Capital Partners.

SELGES: Hydro har solgt valseverkene for 14,2 milliarder kroner. Det omfatter verket i Holmestrand i Vestfold og Telemark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SELGES: Hydro har solgt valseverkene for 14,2 milliarder kroner. Det omfatter verket i Holmestrand i Vestfold og Telemark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er dypt uenige i denne beslutningen. Den tar selskapet vårt i feil retning, sier hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen i Industri Energi i en pressemelding.

Ifølge Martinsen er svak lønnsomhet flertallets hovedargument for salget. De ansatte kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

- De norske valseverkene har tjent gode penger i en årrekke fordi de har vært blodtrimmet. Dette er fordi de ansatte har bidratt sterkt til lønnsomheten gjennom effektivisering og kostnadsreduksjoner, sier han.

Overskudd

Hydros valseverk bearbeider blokker av aluminium til blant annet plater eller folie. I fjor bidro valseverkene med rundt 24 milliarder kroner i inntekter. Det utgjorde 17 prosent av de samlede inntektene i Hydro.

Industri Energis forbundsleder Frode Alfheim mener Hydro selger unna høyteknologiske grønne arbeidsplasser som ville vært strategisk viktig for selskapet å beholde.

- Hydro har det siste tiåret jobbet for å bli et helintegrert selskap med eierskap langs hele verdikjeden. Den retningen har vi støttet helhjertet opp om, og vi er skuffet over at Hydro nå går motsatt vei, sier han.

SKUFFET: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi. Foto: Carina Johansen / NTB
SKUFFET: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

LO: Stans salget

LO krever at staten må stanse salget. Organisasjonen mener det ikke bare handler om 650 arbeidsplasser på Karmøy og Holmestrand, men viktige arbeidsplasser som er avgjørende for et grønt skifte.

- Valseverkene trenger langsiktige industrielle eiere som skal videreutvikle og skape norske grønne industriarbeidsplasser. Vi kan ikke tillate at dette nå kan bli styrt og eiet av et utenlandsk investeringsfond som kun tenker på kortsiktig profitt, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

KRITISK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Berit Roald / NTB
KRITISK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Må godkjennes

Salget er betinget av godkjenning fra konkurransemyndigheter, som ventes i løpet av andre halvdel av 2021.

- Vi krever at politikerne griper inn og stopper salget for å ivareta lønnsomme norske grønne framtidsrettede arbeidsplasser, sier Alfheim i Industri Energi.

Næringsminister Iselin Nybø (V) vil ikke overprøve Hydros beslutning om å selge valseverkene på Karmøy og Holmestrand.

- Jeg registrerer at Hydro ikke lenger ser seg tjent med å ha valsede produkter som en del av porteføljen. Dette er en beslutning som er fattet av styret. Som eier respekterer jeg rollefordelingen mellom styret og eier. Det er styret som har ansvaret for å forvalte selskapet. Dette er prinsipper som det er bred politisk enighet om, sier Nybø til NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer