Ansatte slår alarm: - Risikerer liv

Disney-konsernet har tapt enorme summer på nedstengningen av fornøyelsesparker under coronakrisen. Nå vil de åpne opp igjen, men flere ansatte slår kraftig alarm.

GJENÅPNER: Disney World i Florida og Disneyland i California har planer om å åpne dørene i sommer, men det vil de ansatte sette en stopper for. Foto: SplashNews / NTB Scanpix
GJENÅPNER: Disney World i Florida og Disneyland i California har planer om å åpne dørene i sommer, men det vil de ansatte sette en stopper for. Foto: SplashNews / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Verdens største underholdningsselskap, som blant annet står bak temaparker, gigantfilmer og cruisereiser, har tapt enorme summer under coronakrisen.

Disney-konsernet anslår selv at de tapte over 9,6 milliarder kroner i perioden januar - mars, som følge av at deres gigantiske fornøyelsesparker verden over har måttet stenge i kjølvannet av coronakrisen.

Derfor ble det presentert som en gladnyhet at parkene Disney World i Florida og Disneyland i California nå snart skal åpne portene for turister igjen.

Men for mange av parkenes ansatte, og flere potensielle gjester, har nyheten ikke blitt mottatt med smil.

Et åpent brev fra Katie Belisle, som jobber som vert ved en av Disney Worlds attraksjoner i Orlando, har vakt oppmerksomhet langt utenfor solskinnsstatens grenser.

- Dette viruset er ikke borte. Dessverre så blir det barre verre i denne delstaten, skriver hun i brevet som er lagt ut som et åpent opprop på nettsida MoveOn.

Brevet er adressert til Orlando-ordfører Buddy Dyer og Orange County-ordfører Jerry Demmings, samt ledelsen i Disney-parkene.

SENSUR: Disney+ bekrefter at de har fjernet nakenhet i videoen Splash. Bilder fra Disney. Vis mer

- Ikke rettferdig

Helt konkret krever Belisle at Disneys fornøyelsesparker forblir stengt til antallet nye smittetilfeller avtar, slik at parkens «gjester, ansatte og deres familier holdes trygge».

- Selv om fornøyelsesparker er et flott tilbud når folk skal slappe av og nyte sin fritid, så er det ikke en samfunnskritisk virksomhet. Det er ikke rettferdig at menneskene som jobber der skal risikere livene sine, spesielt ikke hvis de selv er i risikogruppen eller har familie som er utsatt, skriver hun.

- Menneskeliv er viktigere enn å tjene penger, fortsetter hun.

Disney World i Orlando i Florida skal etter planene åpne igjen 11. juli. Torsdag formiddag hadde over 9 300 mennesker skrevet under på oppropet.

- Våre ansatte og gjesters sikkerhet og helse står øverst på lista når vi nå planlegger gjenåpningen. Vi er også i aktiv dialog med våre fagforeninger om de omfattende helse- og sikkerhetsprotokollene - i tråd med veiledning fra folkehelseeksperter - som vi planlegger å implementere når vi nå går mot vår foreslåtte gjenåpning, heter det i en uttalelse fra Disney-konsernet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bråket i Florida kommer kort tid etter tilsvarende raseri fra fagforeninger som representerer ansatte i Disneyland i California, ifølge nyhetsbyrået.

TYRKIA: De små slottene kan se ut som scener fra en Disney-film, men her kan du faktisk bo. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Prestige Life Real Estate. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Disneyland skal etter planene åpne dørene igjen 17. juli. I et brev til delstatens guvernør Gavin Newsom, advarer imidlertid fagforeningene mot at det fortsatt er utrygt å åpne parken igjen. Over 49 500 mennesker har signert et opprop hvor de oppfordrer Disney til å utsette gjenåpningen, ifølge Reuters.

Disneyland i Shanghai åpnet dørene allerede i mai, mens Disneyland i Hongkong gjenåpnet for ei uke siden.

Disney-arving tordnet

Dette er heller ikke første gang Disney-konsernets behandling av de ansatte under coronakrisen vekker oppsikt. Da det i slutten av april ble klart at 100 000 Disney-ansatte skulle permitteres og miste lønna som følge av pandemien, gikk Disney-arvingen Abigail Disney hardt ut.

- Hva faen????

Slik startet Disney-arvingen en lang rekke Twitter-meldinger hvor hun tordnet mot selskapet som ble grunnlagt av hennes egen familie.

Det var anslått at permitteringene ville spare selskapet for opp mot 500 millioner dollar i måneden, ifølge Financial Times. Samtidig har toppledelsen i selskapet angivelig betalt ut bonuser og utbytte på mer enn 1,5 milliarder dollar de siste åra.

- 1,5 milliarder. Det ville betalt for tre måneders lønn for dem som jobber i frontlinja. Og det går til folk som allerede har mottatt sjokkerende bonuser i årevis.

Abigail Disney, barnebarnet til Walt Disneys bror Roy, har tidligere gått hardt ut mot lønnsvilkår for ansatte i Disney-parkene og den tidligere toppsjefen Bob Igers inntekt.

Hun er også selv i bransjen. Ifølge The Guardian er hun en Emmy-vinnende filmskaper.

- Ingen kunne sett dette komme. Det er rettferdig å si. Men hvem som helst kunne ha forutsett en krise. Det er en av mange ting ansvarlige ledere gjør. Og god, solid, kompetent ledelse er grunnen til at de får betalt mye, blir vi fortalt, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer