Ansatte tok med varmeovner: Fikk advarsel

Da kommunen satte ned innetemperaturene for å spare strøm, tok ansatte saken i egne hender.

MISFORNØYDE: Ikke alle ansatte i Sandefjord kommune var like fornøyde da ledelsen besluttet å senke innetemperaturene i kommunens bygninger. Foto: Shutterstock / NTB
MISFORNØYDE: Ikke alle ansatte i Sandefjord kommune var like fornøyde da ledelsen besluttet å senke innetemperaturene i kommunens bygninger. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Sandefjord kommune har den siste tida sett seg nødt til å spare på utgiftene knyttet til energiforbruk, og har i den forbindelse gjort en rekke tiltak.

Blant annet har kommunen valgt å redusere temperaturene inne i kommunale bygg, noe som ikke falt i god jord hos alle kommunens ansatte.

- Noen har opplevd at det kjentes kaldere ut enn normalt og har tatt saken i egne hender, sier Christian Thorsen Egeberg, som er eiendomssjef i kommunen.

Det var Sandefjords Blad som først omtalte saken.

- Prøver å spare

Han har ansvar for å forvalte alle kommunens bygg, og har fått tilbakemeldinger om at flere nå har tatt med seg private varmeovner på jobben.

- Hvorfor er det et problem?

- Det er jo ganske innlysende at det er problematisk. Hvis vi prøver å spare på strømmen og de ansatte tar med egne ovner som de plugger i stikkontaktene, da bruker vi likevel mer strøm enn tenkt, sier Egeberg.

Han legger også til at det er en viss brannfare ved bruk av mobile enheter, og påpeker at slike ovner ofte havner i skjøteledninger, eller ikke får tilstrekkelig tilsyn.

Fikk varsel

Egeberg forklarer at kommunen forholder seg til arbeidstilsynets anbefaling om innetemperatur på mellom 19 og 26 grader.

- Vi har justert i forhold til de ulike virksomhetenes behov. Det vil si at det er forskjell på barnehager, skoler, sykehjem, bibliotek eller administrative virksomheter, legger Egeberg til.

Nylig fikk kommunens ansatte melding om at private ovner ikke skal tas i bruk på jobb, og mandag 17. oktober var fristen for å fjerne disse.

«Private ovner som ikke er fjernet fra kommunale bygg i løpet av uke 41, vil fra uke 42 bli samlet inn og satt på et sentralt lager», står det i meldingen som gikk ut, ifølge lokalavisa Øyene.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

- Ingen leteaksjon

- Så vidt jeg har skjønt, har budskapet sunket inn. Vi vil nok gjøre en innsamling fortløpende, men vi har ikke satt i gang en leteaksjon etter varmeovner, sier Egeberg.

Til tross for noen tilbakemeldinger om kalde temperaturer, har kommunen også mottatt mye støtte.

- Vi har fått positive tilbakemeldinger fra hovedverneombudet og flere tillitsvalgte som skjønner at vi må spare penger der vi kan, uten at det går ut over tjenesteytelsen eller de ansattes hverdag, forteller Egeberg.

Gir råd

I tillegg til å nedjustere temperaturene, har Sandefjord kommune blant annet også justert oppetida på ventilasjonsanlegg, igangsatt automatisk avslutning på pc-er og slått av badstuene i treningsrom.

- Vi oppfordrer ansatte til å kle seg mer i ull, og holde varmen så godt de kan, sier Bengt Lysmen Olsvik, hovedverneombud for de kommuneansatte, til Sandefjords Blad.

Børsen har vært i kontakt med Lysmen Olsvik, som ikke har noe å tilføye utover sine kommentarer til avisa.

- Vi følger med på utviklingen, og skulle det dukke opp noe som gjør at bekymringen øker, så tar vi tak i det, sier han til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer