Ansatte varslet: - Kan bli permitteringer

Men ingen er permittert ennå, opplyser Nordic Choice Hotels-sjefen til Børsen.

PERMITTERINGER: Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels må permittere flere hundre ansatte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PERMITTERINGER: Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels må permittere flere hundre ansatte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Noen av våre hoteller har i dag varslet sine ansatte om at det kan bli permitteringer. Ingen er ennå permittert, men om situasjonen ikke snur vil vi dessverre måtte gå til det skrittet. Og omfanget kan bli flere hundre som berøres, sier konserndirektør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels til Børsen.

Dagens Næringsliv omtalte saken først, men Silseth sier det ikke stemmer at flere hundre i hotellkjeden er blitt permittert.

- Vi prøver å gjøre dette så skånsomt som mulig og i samarbeid med de ansatte. Derfor ber vi også om forståelse for at vi ikke vil gi detaljert, utfyllende eller mer informasjon på nåværende tidspunkt. Vi opplever det som trygt for våre ansatte og gjester så lenge man forholder seg til rådene gitt av helsemyndigheten. Og alle våre 207 hoteller holder åpent som vanlig, sier Silseth til Børsen.

Til Dagens Næringsliv sier konserndirektøren at han aldri har sett liknende tilstander.

- Ikke i nærheten. Dette har et omfang jeg aldri har opplevd tidligere, sier Silseth til DN.

Caledonien permitterer

Flere norske bedrifter opplever nå å bli hardt rammet som følge av coronaviruset.

Nordic Choice er ikke eneste aktør i hotellbransjen som sliter i kjølvannet av coronavirus-utbruddet.

Mandag morgen varslet blant annet Hotel Caledonien i Kristiansand at de har måttet permittere ansatte. Hotelldirektør Hege Julianne Nevestad er ikke alene om å være bekymret for framtida, dersom virusutbruddet skulle trekke i langdrag.

Så seint som mandag formiddag opplyste kommunikasjonsrådgiver Geir Økland i Nordic Choice til Børsen at det foreløpig ikke var noe nytt å melde.

Han sa da at selskapet vil komme med ny informasjon når det er aktuelt, før de i ettermiddag bekreftet at det kan bli aktuelt med permitteringer.

Ving

Reiseoperatøren Ving sier de opplevde en del avbestillinger for et par-tre uker siden, men at situasjonen nå virker å ha roet seg.

- I nær framtid er det krevende å selge reiser, men vi opplever absolutt ikke noe stopp. Andelen med avbestillinger er fallende, sier Christian Grønnli, administrerende direktør i Ving Norge til Børsen.

- Vurderer dere permitteringer?

- Det står ikke på agendaen. Det er fullt trykk foreløpig, opplyser han mandag.

Marked- og kommunikasjonssjef i Apollo, Tonje Løkaas Fossum, opplyser til Børsen at heller ikke de ser for seg å måtte permittere ansatte på nåværende tidspunkt.

Ekornes-forsinkelser

Den norske møbelprodusenten Ekornes har også tatt grep i et forsøk på å redusere risikoen for spredning.

- Vi innførte tidlig et reisestopp til og fra Kina, og har utvidet dette til å gjelde alle asiatiske land. Vi tar heller ikke imot besøkende i produksjonslokalene våre, og setter både komponenter og deler fra Kina og Italia i karantene i ti dager, før de kommer inn i vår produksjon.

Det opplyser konserndirektør for HR og digitalisering i Ekornes, Øystein Vikingsen Fauske, til Børsen.

Selskapet, som har hovedkontor i Sykkylven i Møre og Romsdal, opererer i mange land. På tross av en betydelig nedgang i reiseaktivitet, frykter ikke Fauske de store konsekvensene foreløpig.

- Produksjonen går som normalt. Vi har hatt noen forsinkelser på leveranser fra Kina, men ser nå at underleverandørene er tilbake i drift.

- Hvordan vurderer dere situasjonen framover?

- Det gjør vi fortløpende. Våre ansattes helse og sikkerhet har høyeste prioritet. Inntil videre bruker våre ansatte videoløsning, og reiser bare hvis det er forretningskritisk.

- Dramatisk

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold beskriver situasjonen som prekær.

- Situasjonen er meget alvorlig, både for Norge og for våre naboland. Store europeiske flyselskap har kuttet trafikken med 50 prosent. Det samme er tilbakemeldingene fra leiebilmarkedet - at det registreres en nedgang, sier Devold til Børsen.

Det er ikke bare flyselskapene som blør. Også hotellbransjen er hardt rammet, der blant andre Choice har opplevd en halvering i bestillinger.

- Det er dramatisk, og innebærer selvfølgelig permitteringer for hotellnæringen. Mange arbeidsplasser har nå satt i gang planer og tiltak i et forsøk på å overleve dette.

- Synd og skam

Devold mener at politikerne må komme på banen, og har en klar oppfordring til hva som bør gjøres.

- Myndighetene må skjønne at dette krever spesifikke tiltak, ellers kan man risikere helt unødvendige oppsigelser. Det ville vært en synd og en skam. Når så mange bedrifter må permittere sine ansatte, blir kostnadene høye. Mitt råd til myndighetene er dermed å ta regninga for 14 dagers permittering, slik at bedriftene kan konsentrere seg om å overleve.

NHO Reiseliv peker også på en potensiell reversering av momsen, slik at man minimerer risikoen for konkurser, nedleggelser og arbeidsledighet.

- Regjeringen har tidligere økt momsen fra 8 til 12 prosent. Jeg mener en reversering til 8 prosent er et aktuelt tiltak. Det er svært viktig å la bedriftene beholde nok kontanter, og klare seg gjennom denne krisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer