Norges Bank-undersøkelse:

Anslag jekkes ned

Forventningene til prisveksten faller, ifølge Norges Banks undersøkelse.

SENTRALBANKSJEF: Ida Wolden Bache har kunngjort en serie rentehevinger det siste året for å få bukt med den skyhøye inflasjonen. Foto: Frederik Ringnes / NTB
SENTRALBANKSJEF: Ida Wolden Bache har kunngjort en serie rentehevinger det siste året for å få bukt med den skyhøye inflasjonen. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank la torsdag fram sin kvartalsvise forventningundersøkelse.

Undersøkelsen gjennomføres fire ganger i året, der økonomer, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger svarer på spørsmål om forventninger til norsk økonomi. Blant annet om lønn, priser og sysselsetting.

Torsdag kommer det fram at de spurte nedjusterer forventningene til prisveksten neste år.

  • Økonomene forventer nå en prisstigning på varer og tjenester på 3,9 prosent om 12 måneder, ned 0,7 prosentpoeng fra forrige kvartal.
  • Partene i arbeidslivet forventer en prisstigning på 4,3 prosent, ned 0,6 prosentpoeng fra forrige kvartal.
  • Næringslivslederne forventer en prisstigning på varer og tjenester om 12 måneder på 4,7 prosent, ned 1,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.
  • Husholdningene forventer en prisstigning på 3,3 prosent de neste 12 månedene, ned 1,0 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Når det gjelder forventninger til gjennomsnittlig reallønnsvekst, venter partene i arbeidslivet en vekst på 0,6 prosent. Det er opp 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Økonomiekspertene tror imidlertid den blir lavere, på 0,2 prosent. Det er opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Når det gjelder gjennomsnittlig årslønnsvekst i inneværende år, nedjusteres forventningene over hele linja:

  • Økonomiekspertenes forventninger er 5,1 prosent, ned 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.
  • Partene i arbeidslivet forventer en årslønnsvekst på 5,1 prosent, en nedgang på 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.
  • Næringslivslederne forventer en årslønnsvekst i egen bedrift på 4,6 prosent for inneværende år, ned 0,6 prosentpoeng fra forrige kvartal.
  • Husholdningene forventer en lønns- og pensjonsutvikling på 3,0 prosent de neste 12 månedene, ned 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer