Ap-opprør mot Jonas

Både Rita Ottervik og Tore O. Sandvik er blant Ap-politikerne som reagerer på regjeringens forslag om å utsette byggingen av havforskningssenteret Ocean Space Center.

Regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett. Få siste nytt på Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ordførerne Rita Ottervik (Ap) i Trondheim, Amund Hellesø (Ap) i Nærøysund, Ole Haugen (Ap) på Hitra og varaordfører Knut Arne Strømøy (Sp) på Frøya reagerer på at regjeringen foreslår at byggingen av havforskningssenteret Ocean Space Center (OSC) bør utsettes seinest til 2025.

«Utsettelsen av byggestart for nytt Ocean Space Centre er dramatisk og setter hele prosjektet i spill. Prosjektet er allerede i ferd med å realiseres og det vil påløpe betydelige kostnader å avlyse inngåtte kontrakter og sette i gang på nytt om to-tre år», skriver de til Dagbladet i en felles uttalelse.

«Beslutningen synes å være tatt på et sviktende kunnskapsgrunnlag og vi ber regjeringen innstendig om å revurdere forslaget i revidert nasjonalbudsjett».

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å redusere bevilgningen til prosjektet

«OSC er en svært viktig del av det grønne skiftet og skal bidra i teknologiutvikling og kunnskapsoverføring til nye grønne arbeidsplasser i hele landet. Det er et paradoks at regjeringen lanserer en storstilt satsing på utvikling av havvind, samtidig som de utsetter byggingen på framtidas laboratorier».

UANSVARLIG: Dagbladets kommentator Sondre Hansmark kaller regjeringens pengebruk i det reviderte nasjonalbudsjettet for uansvarlig, 12. mai 2022. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

- Særdeles uklokt

Ottervik utdyper overfor Dagbladet:

- Det er særdeles uklokt med tanke på framtida til både industri, aktivitet langs kysten og arbeidsplasser og vår mulighet til å komme godt ut av det grønne skiftet. I tillegg opplever jeg at forslaget kommer på et sviktende grunnlag: Det vil bli dyrere for fellesskapet å utsette enn å gjennomfører prosjektet, sier Ottervik til Dagbladet.

- Prosjektet har kommet så langt at mange har flyttet ut og kontrakter har blitt inngått. Å pakke ned prosjektet, for så å pakke det opp igjen, vil påføre flere ganger så store kostnader som det beløpet man sparer i år.

- Hva tenker du om at det er en regjering med Ap som foreslår dette?

- Jeg tenker at dette er viktig uansett hvilken regjering vi har. Dette er noe som betyr mye for framtida, og jeg opplever at det er tverrpolitisk enighet om det, så det er veldig skuffende at man nå fremmer forslag på sviktende faktagrunnlag.

  • Les statsminister Jonas Gahr Støres svar lenger ned i saken.
ORDFØRER: Rita Ottervik i Trondheim. Foto: Annika Byrde / NTB
ORDFØRER: Rita Ottervik i Trondheim. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) uttaler til Dagbladet at OSC ikke kan utsettes. Først peker Sandvik på at prosjektet allerede er i gang, og at ansatte har flyttet ut av kontorene sine og 1000 studenter allerede er på flyttefot.

- Regjeringens forslag øker kostnadene i prosjektet med mellom 500-750 millioner kroner, så dette må Stortinget rydde opp i, og signalene må komme raskt slik at det ikke påløper unødige kostnader og forsinkelser.

Sandvik mener at en utsettelse vil sette havvindsatsingen i fare, svekke Norge som maritim nasjon og undergrave muligheten for å øke høstingen av mat og ressurser fra havet.

- Norge har ikke råd til dette. Det er nødvendig å begrense pengebruken i tider med stort press i økonomien, men vi kan verken sage over greina vi sitter på, eller påføre viktige nasjonale prosjekter ekstrakostnader på opp mot en milliard kroner, sier Sandvik.

Administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide i Abelia opplever forslaget om utsettelse som uforståelig.

- Det er uforståelig at regjeringen kutter i budsjettet og utsetter Ocean Space Centre i flere år. Senteret kunne gitt Norge lederposisjon i omstillingen av havnæringen nasjonalt og globalt, uttaler han til Dagbladet.

Støre svarer

Til Dagbladet sier Støre at han har vært tilhenger av Ocean Space Centre i mange år.

- Det er jeg fortsatt, og det er regjeringen, sier Støre og fortsetter:

- Vi har nå en gjennomgang av mange offentlige byggeprosjekter, for å være trygg på at vi ikke har utgifter som blir for høye. Altfor mange slike byggeprosjekter sprekker. Vi må stoppe opp og ta en fot i bakken og se om vi er på rett kurs, sier Støre.

Videre sier han at han «hører mange i miljøet rundt OSC si at det ikke er noe problem, og at vi er på rett kurs».

- Da kan vi se på de tallene, og se hvordan det ligger an. Men det er aldri populært å si det, at man må vente litt før vi går videre. Men det er altså et ansvar for å sørge for at vi bruker offentlige penger på en riktig måte. Men la det ikke være tvil: jeg er for prosjektet.

- Du avviser at det er tatt på sviktende grunnlag, slik noe av kritikken går ut på?

- Ja, det er hvertfall ikke vært noe mening i det. Hvis det er på sviktende grunnlag, så skal vi alltid se på det, selvfølgelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer