Regjeringsforhandlinger:

Ap-topp ut mot SV: - Har ikke greie på oljepolitikk

LO-topper avfeier at SV vil innkassere noen seier i oljepolitikken. Fellesforbundet og Ap-sentralstyremedlem Jørn Eggum slår fast at Arbeiderpartiets politikk allerede er et kompromiss med klimabevegelsen.

TROR IKKE PÅ SV-SEIER: Leder for Fellesforbundet og medlem av Ap's sentralstyre, Jørn Eggum, er sikker på at SV ikke vil få Ap og Sp til å endre standpunkt på norsk oljepolitikk. Her under en pause i Fellesforbundets personalkonferanse på Gardermoen mandag. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
TROR IKKE PÅ SV-SEIER: Leder for Fellesforbundet og medlem av Ap's sentralstyre, Jørn Eggum, er sikker på at SV ikke vil få Ap og Sp til å endre standpunkt på norsk oljepolitikk. Her under en pause i Fellesforbundets personalkonferanse på Gardermoen mandag. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet/Børsen): - SV er vår sosiale samvittighet, det er viktig å ha dem med i regjering. Men oljepolitikk har de ikke greie på, sier Ap-topp og leder for Fellesforbundet, Jørn Eggum, til Børsen.

Hva som kan bli SVs seire i norsk olje- og klimapolitikk i et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, er et av de mest betente og avgjørende temaene i sonderingene Ap-leder Jonas Gahr Støre starter torsdag med SV-leder Audun Lysbakken og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Men på oljepolitikken er Eggum sikker på at SV ikke får noe gjennomslag.

- Ap og Sp sier det samme, at vi skal utvikle - ikke avvikle - og beholde folk i arbeid og hver eneste dag bli mer klimavennlige. SV har ikke stilt noe ultimatum, men er tydelige på at de ikke ser behov for å lete etter mer olje og gass. Her får ikke SV innkassert noen seier, Ap og Sp vil sørge for at dette gjøres på en god måte, slår Ap-toppen fast.

- Vil bli krevende for SV

SV-leder Audun Lysbakken har gjort det klart at de ikke vil gå i regjering hvis det blir «tynn suppe» på blant annet klima og miljø, og gikk til valg på å reforhandle oljepakken fra i fjor, noe både Ap-leder Støre og Sp-leder Vedum har avvist.

Eggum er på sin side opptatt av at det er «mye god SV-politikk» i det som allerede ligger fast i Ap's oljepolitikk.

ENGASJEMENT: Gunhild Stordalen bretter opp ermene under debatt med Trine Skei Grande i Dagbladets valgbod. Vis mer

- Jeg vil ikke gni det inn som et tap for SV, det mener jeg det ikke er. Jeg og Fellesforbundet er klare på at alt som er gitt av konsesjoner, skal vi jobbe med. Det er heller ikke bare i modne områder det skal letes, men vi tar innover oss at det også skal være samfunnsmessig lønnsomt.

- Vi er i ei tid der olje og gass på sikt kommer til å fases ut verden over. Så skjønner jeg at SV må få noe fordi det er viktig for dem, men Ap og Sp kommer ikke til å endre standpunkt på dette. Det kommer til å bli krevende for SV, fortsetter Eggum til Børsen.

Han understreker at Arbeiderpartiets program allerede har i seg et stort kompromiss på oljepolitikken.

- Det var områder der det kunne blitt dissens, men vi har skrevet og snakket oss sammen med AUF, og fornuften fikk råde. Så skjønner jeg at Jonas skal håndtere to beilere, så vi er spente optimister. Nå handler det om å stå på Arbeiderpartiets program, sier Eggum.

SV: Selvfølge med innflytelse

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er overrasket over angrepet fra Jørn Eggum. På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor SV med sine 13 representanter skal overstyre Ap og Sp med 76, svarer han følgende:

- Hvis vi blir en del av en regjering, skal vi selvfølgelig ha innflytelse i oljepolitikken. Det er helt uaktuelt med noe annet.

- Jeg synes det er overraskende utsagn all den tid SV er det partiet som har den største industrisatsingen av alle, som nettopp handler om å bygge ny industri og sikre arbeidsplasser. Det henger sammen med vår olje- og gasspolitikk. Skal vi klare det grønne skiftet, er vi helt avhengig av den kompetansen som er knyttet til leverandørindustrien, sier Fylkesnes.

- Er det godt nok for SV at man slutter med nummererte konsesjonsrunder, men fortsetter å lete og utvikle modne områder?

- Nei, vi har et arbeidsprogram som er krystallklart, slår Fylkesnes fast.

- Vil oljepolitikken være en del av sonderingene som starter torsdag?

- Det er ingen overraskelse at det er på fordeling, grønt skifte og klimakutt det er store uklarheter i samarbeidet. Man går ikke inn i sonderinger og diskuterer bare det man er enige om.

- Eggum er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, ødelegger det for forholdet før sonderingene?

- Vi har et ryddig forhold til Jørn Eggum, men vi har noen områder der vi er uenige. I andre saker samarbeider vi godt, sier Fylkesnes.

- Han sier dere ikke har greie på oljepolitikk?

- Med det skjærer han ganske mange forskere og eksperter over samme kam som SV. Vi lever fint med at vi er uenige med Jørn Eggum i oljepolitikken, avslutter SV-nestlederen.

- Sover godt om natta

Heller ikke lederen i Industri Energi, Frode Alfheim, er bekymret for oljenæringas framtid etter forrige ukes valgresultat.

- Jeg sover fortsatt godt om natta, sier han til Børsen.

Alfheim er lederen for det som er LOs fjerde største forbund med 56 000 medlemmer innen olje-, gass- og landindustri, men er altså lite bekymret for en eventuell dragkamp på klima- og oljespørsmål fra SV.

FRYKTER IKKE MILJØPARTIENE: Leder for Industri Energi, Frode Alfheim, er ikke bekymret for at SV skal få store gjennomslag på oljenæringen i en eventuell regjering. Foto: Carina Johansen / NTB
FRYKTER IKKE MILJØPARTIENE: Leder for Industri Energi, Frode Alfheim, er ikke bekymret for at SV skal få store gjennomslag på oljenæringen i en eventuell regjering. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

- Jeg har summert oppslutningen til de tre partiene som var mot tiltakspakken for oljenæringen. MDG, Rødt og SV fikk totalt 16,1 prosents oppslutning dette valget. Uten å telle mandater vil det likevel si at over 80 prosent på Stortinget er for den pakken i dag, selv om Venstre nå går i opposisjon, sier Alfheim til Børsen.

- Med denne sammensetningen på Stortinget føler vi at vi har en ganske bred oppslutning om de brede linjene i norsk olje- og gasspolitikk, fortsetter han.

Samtidig understreker Alfheim at det alltid vil være en diskusjon om næringen.

- Men vi føler vi har blitt lyttet til, og at de innspillene vi selv har kommet med, blir politikk.

Trygghet og stabilitet

- Hva er deres krav til en ny regjering?

- Vi kommer til å spille inn et behov for å ha lange linjer og bredest mulig forlik. Næringen og investorene må føle en trygghet og en stabilitet slik som tiltakspakken ga, sier Aflheim.

Flere av forbundslederne i LO, deriblant Eggum, har vært ute og sagt de ønsker SV med i en rødgrønn regjering. Det er en diskusjon Alfheim ikke vil gå inn i.

- Vi er partipolitisk nøytrale, og derfor ønsker vi ikke å blande oss inn i denne diskusjonen.

Bare ei uke før valget slapp Høyres olje- og energiminister Tina Bru bomba som rystet oljenæringen og landet for øvrig. Regjeringen vil legge om oljeskatteordningen. Blant annet forsvinner den mye omtalte leterefusjonsordningen.

Forslaget er nå ute på høring, med høringsfrist 3. desember. Deretter venter behandling i Stortinget neste vår.

Da beskjeden fra olje- og energiministeren kom ei uke før valget, la ikke Alfheim skjul på at han var kritisk til tidspunktet. Han understreket også at det hadde vært greit med «et forvarsel og en involvering» i hva dette vil bety for arbeidsplassene i industrien.

Han forventer fortsatt at det blir en diskusjon rundt Erna Solbergs tiltak.

- Vi peker på den og sier at vi må ha bredest mulig forlik. Vi mener for øvrig også at vi må fortsette med tildeling av TFO-er og nummererte konsesjonsrunder, avslutter Alfheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer