Ap-topp vil vrake Støres skatteløfte

Jørn Eggum i Fellesforbundet går i full klinsj med sin egen partiledelse og vil innføre arveavgift. I tillegg ønsker han det han kaller en «kontroversiell» skatt.

MER SKATT: Fagforeningstopp Jørn Eggum krever mer skatt, også på arv. Foto: Lise Åserud / NTB
MER SKATT: Fagforeningstopp Jørn Eggum krever mer skatt, også på arv. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): - Hvis det er sånn nå at vi ikke klarer å finansiere alt det vi ønsker å finansiere fordi at vi ikke skal pøse inn mer penger i økonomien, så må vi ta de store utgiftene med at vi innfører strengere skatt, høyere skatt, progressiv skatt for dem som har mest.

Ordene tilhører Jørn Eggum, den mektige lederen for Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor. Han sitter også i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Eggum mener det er på tide å gjeninnføre arveskatten i Norge. Den ble fjernet av Solberg-regjeringen i 2014.

- Vi er et av få land i Europa som ikke har arveskatt. Da handler det om hvordan du innretter den for å få den sosialt bærekraftig.

Løftebrudd

Under Arendalsuka sist uke stilte sjefen for Fellesforbundet til debatt med resten av LO-toppene og Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

- De med størst skuldrer de skal betale mest, om det så betyr at vi skal innføre arveavgift eller andre ting, sa den mektige fagforeningstoppen under debatten.

Med kravet tar han til orde for at Ap skal bryte Jonas Gahr Støres skatteløfte fra valgkampen.

Der lovet Støre at skatten for gjennomsnittsnordmannen skal ned.

I tillegg slår Ap krystallklart fast at det ikke skal innføres noen ny skatt på arv.

Eggum tegner et bilde der forskjellene øker, mens det blir økte utgifter som følge av krisene i verden. Han peker på at det blant annet skal brukes mer på forsvar og flyktninger.

- Det vi er opptatt av er at vi har nok skatteinntekter til å kunne finansiere velferden. Og er det sånn at vi ikke har det, så må vi øke skattene.

– Skal holde løftet

I partilederdebatten onsdag var finansminister Trygve Slagsvold Vedum krystallklar på at regjeringen vil bruke mindre oljepenger framover.

- Nå får vi ett klart råd fra fagfolkene.: demp oljepengebruken. Hvis ikke går prisene enda mer opp, sa Vedum.

Statsminister Jonas Gahr Støre har sagt det samme. Eggum er enig med Ap-lederen at det er farlig å pumpe for mye oljepenger inn i en norsk økonomi som går så det griner.

– Hvis det er sånn at vi ikke har rom for for mye press i økonomien og bruke for mye penger over statsbudsjettet, da må vi evne å prioritere.

- Man bør i hvert fall ikke koke økonomien sånn at rentene går i taket, for det vil vanlige folk tape mest på, for alle har lån.

Under debatten mandag utfordret ordstyreren Ap-nestleder Bjørnar Skjæran om han ville åpne for arveavgift.

Han var tydelig på at Ap's skatteopplegg ligger fast.

- Ap har gitt velgerne et skatteløfte, og det skal vi holde, sa Skjæran.

Ofre Hurdal?

- Jeg mener vi må se bredt på hva som skal til for å skape et tilstrekkelig skattegrunnlag. Omfordelingen i skattesystemet må styrkes kraftig. Og vi må ha en fordomsfri diskusjon, hvor også upopulære skatter blir lagt på bordet, kontrer Eggum.

Til Dagbladet sier han at han likevel ikke har noen tro på at flertallet på Stortinget vil gjeninnføre arveavgift.

- Jeg har ingen tro på at flertallet på Stortinget vil gjeninnføre arveavgift, men det kan være en skatt som er helt nødvendig for å få ned forskjellene.

Fagforeningsbossen mener det må gå an å bryte skatteløftet når verden ser helt annerledes ut enn da det ble gitt.

- Kan vi bryte andre løfter da? Det er mitt utgangspunkt: Hvis verden har endret seg så radikalt siden man gikk til valg, er det sånn at alle løftene som er inngått i en annen tid enn i dag kan holdes? Har skatteløftet en høyere verdi enn å bryte andre løfter? spør Eggum retorisk.

- Vi er i en helt annen situasjon enn da regjeringsplattformen ble skrevet. Kan vi ofre alle andre løfter i Hurdalsplattformen, men likevel holde fast på det ene løftet om skatt.

«Kontroversiell» boligskatt

I tillegg til den omstridte arveavgiften ønsker LO-toppen å innføre en skatt som han selv omtaler som «kontroversiell».

Eggum mener regjeringen må se på en ny form for boligskatt, som skal ramme prisstigning på bolig.

Kort fortalt: Kjøper du en bolig for tre millioner kroner og selger den for fire millioner noen år seinere, skal du skatte for gevinsten på én million kroner.

- I Norge har vi ca. 7 prosent prisøkning på bolig, mens i andre land som vi kan sammenlikne oss med ligger det et sted på mellom 2 og 4 prosent. Det vil si at husene og leilighetene våre blir dyrere og dyrere. I dag vil du ha mer igjen når du har kjøpt et hus og solgt det etter noen år enn det du har lønnsinntekt. Er det et bærekraftig samfunn? sier Jørn Eggum.

Fagforenings- og Ap-toppen sier han på sikt er bekymret for tilliten i samfunnet hvis ikke skattene økes.

- Samfunnet vårt er bygget på tillit. Nå rammes folk hardt av prisøkninger på strøm og mat. Samtidig ønsker vi å utvikle velferdsstaten og vi står foran en enorm omstilling til lavutslippssamfunnet, avslutter Eggum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer