Erna Solberg om Økokrim-beslutning:

- Åpent om jeg er statsministerkandidat

Erna Solberg tar imot pressen etter at Økokrim annonsert at de ikke vil åpne etterforskning i saken om hennes ektemanns aksjehandler.

SMILTE: Erna Solberg framsto lettet etter Økokrims avgjørelse og ankom pressemøtet med et smil om munnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SMILTE: Erna Solberg framsto lettet etter Økokrims avgjørelse og ankom pressemøtet med et smil om munnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Fredag formiddag annonserte Økokrim at de ikke vil åpne etterforskning mot Sindre Finnes og Erna Solberg.

Økokrim har brukt sju uker på å vurdere om de skal etterforske Finnes for innsidehandel, etter at han gjennomførte over 3600 aksjetransaksjoner mens Erna Solberg var statsminister.

- Økokrims anliggende har vært å vurdere om det er holdepunkter for at det har forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven. Det har vi ikke funnet indikasjoner på, sa sjef for Økokrim Pål K. Lønseth i pressemeldingen.

- Glad for konklusjonen

Fredag ettermiddag tar Erna Solberg mot pressen på Høyres hus, der hun kommenterer Økokrims avgjørelse.

- Jeg tar Økokrims beslutning til etterretning. Jeg er glad for at de har tatt en grundig gjennomgang av ulike problemstillinger knyttet til innsidehandel, og så er jeg selvsagt glad for at konklusjonen ble at Økokrim ikke går videre med etterforskning, sier Solberg, før hun fortsetter:

- Jeg har hele tida vært tydelig på at jeg ikke har delt innsideinformasjon med Sindre, så Økokrims beslutning er i tråd med det jeg hadde forventet.

Den tidligere statsministeren understreker at hun fremdeles er lei seg for at hun har vært inhabil som følge av Finnes' aksjehandel «som jeg ikke kjente til».

- Det er alvorlig og jeg er derfor fremdeles innstilt på å rydde opp og svare på alle spørsmål som både pressen og Stortinget måtte ha om saken.

- Jeg skal være et pluss

Solberg innrømmer at det er fint å få avklaringen fra Økokrim, og tilstår at det har vært noen lange uker, både for henne og hennes familie.

- Vi får se hvordan det går videre. Jeg tar på alvor hva saken dreier seg om. At jeg har behandlet saker jeg ikke skulle behandle. det er en alvorlig sak.

Hva gjelder hennes framtid sier hun at de skal ta beslutninger i partiet etter hvert.

- Jeg skal være et pluss og ikke et minus for partiet. Det må vi finne ut av framover, sier Solberg.

- Det er åpent om jeg er statsministerkandidat i 2025.

- Hvor lenge kan Høyre leve med uvissheten om du sitter eller går?

- Alle partier kan leve med en uvisshet fram til neste landsmøte. Det er lenge til 2025.

Under pressekonferansen fikk Solberg også spørsmål om eventuelle arvtakere, dersom hun ikke fortsetter.

- Vi har masse flinke kandidater i partiet. Det er jeg både glad for og stolt av. De er selvfølgelig mindre kjent enn jeg er, men de har både kunnskap og evne til å lede landet, sier Solberg.

Hun opplyser at det på det nåværende tidspunkt ikke foregår en prosess i Høyre, men det foregår en prosess i Stortinget rundt kontrollkomiteen.

- Saker basert på feil fakta

På spørsmål fra Børsen om det nå etter Økokrims avgjørelse blir enklere for henne å fortsette som Høyre-leder, svarer Solberg at en potensiell etterforskning og siktelse hadde økt alvorlighetsgraden.

- Det er bedre når det ikke blir en etterforskning, og jeg opplever at det er tydelig fra Økokrim at det ikke er grunnlag for etterforskning, sier Solberg.

Erna Solberg kom også med litt mediekritikk-

- Jeg synes det har vært saker som jeg synes har vært basert på feil fakta og feil grunnlag. Så er det saker som har vært helt i kjernen av utfordringene om habilitet, sier Solberg, og fortsetter:

- Så har jeg tenkt at det ikke er min jobb å refse eller stå å si hva som er feil eller galt. Det jeg har vært mest opptatt av er å belyse saken fra mitt synspunkt.

Solberg tror også velgerne vil reagere på oppslag og omfanget av sakene, enten de liker henne eller ikke.

- Men jeg tror det er en viktig avklaring at det ikke har foregått noe kriminelt.

Solberg understreker at hun ikke har noen planer om å gå fra ektemannen.

- Jeg er fortsatt gift med Sindre Finnes og jeg planer om å fortsette å være gift med Sindre Finnes. Det er ikke en opsjon at jeg skal skille meg for å beholde politisk makt. Det er langt fra der jeg er, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer