STORTINGET (Dagbladet): Ola Borten Moe gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister 21. juli i år.
Nå forklarer han seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Bakgrunnen for Borten Moes avgang 21. juli i år, var at han hadde innrømmet til E24 at han hadde brutt regjeringens habilitetsregler da han deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo i januar, samtidig som han hadde aksjer for over 400 000 kroner i Kongsberg-gruppen. Kongsberg-gruppen er deleier i Nammo.
Borten Moe er i dag ikke sikker på om denne saken virkelig gjorde ham inhabil.
- Om den økonomiske eksponeringen jeg hadde i Nammo, er stor nok til å kvalifisere til inhabilitet i juridisk forstand er i ettertid et åpent spørsmål, sier Borten Moe.
- Etterpåklokskap er en nøyaktig og presis form for klokskap. Av den grunn kan det også være verdt å høre på, sier Borten Moe, og konkluderer:
- Det å sitte som statsråd og eie eller kjøpe aksjer, er uhyre problematisk.
På spørsmål fra komitémedlem Lan Marie Berg (MdG) om han føler seg urettferdig behandlet, svarer Borten Moe:
- Nei, jeg har ikke grunnlag for å si det. Jeg mener det var helt riktig å gå av. Det hadde ikke vært mulig å sitte. Det er ingen menneskerett å være statsråd i Norge, sier Borten Moe.
Etter forklaringen i komiteen strente Borten Moe rett forbi pressekorpset, uten å gi ytterligere kommentarer.

Bedre regler
Saksordfører Grunde Almeland (V) innleder med å spørre om Borten Moes brev til komiteen, der han skriver at reglene burde vært bedre.
- Opplevde du at det ikke var tilstrekkelig oppmerksomhet fra statsministeren og SMK om habilitet?
- Jeg har først og fremst et personlig ansvar for å sette meg inn i regelverket. Men reglene kunne vært bedre og oppmerksomheten større. Jeg legger merke til at det er flere endringer nå siden sommeren, sier Borten Moe.
Borten Moe sier det er vanskelig å ettergå i detalj hva som ble sagt under opplæringa med SMK-topp Therese Steen.
- Jeg opplevde det mer som en gjennomgang av hvordan man kunne håndtere verdipapir, enn hvordan man ikke kunne gjøre det, sier Borten Moe.
Grunde Almeland lurer på hvem og hva som gjorde at han trakk konklusjonen om å gå av.
- Ser man på eksponeringa jeg hadde i Nammo, er det under grensen som er blitt vurdert av andre som utslagsgivende for inhabilitet. Men nå er det kanskje mest av akademisk interesse, siden jeg har gått av, sier Borten Moe.
- Jeg sier ikke til komiteen at jeg var habil. Jeg sier det er et åpent spørsmål.
Borten Moe er den eneste av de avgåtte statsrådene som etterforskes av Økokrim, med tanke på mulig innsidehandel. Komitémedlem Carl I. Hagen spør om Økokrim har hatt kontakt med Borten Moe.
Da blir han bryskt avvist av komiteleder Peter Frølich (H).
- Økokrims etterforskning ligger utenfor det denne komiteen skal beskjeftige seg med, det er min vurdering, sier Frølich.
Hagen lar spørsmålet ligge.
Kritisk til rutiner
I likhet med i sitt skriftlige høringssvar, kritiserer også Borten Moe rutinene rundt habilitet.
- Alt som har skjedd i denne saken er mitt ansvar, og det tar jeg. Det er likevel ikke det samme som at ikke opplæring, systemer og rutiner kan bli bedre. Jeg er nødt til å ta kritikk for at jeg selv ikke har satt med nok inn i regelverket og sannsynligvis heller ikke har forstått det godt nok, sier Borten Moe.
Frode Jacobsen (Ap) spør om det er riktig forstått at Borten Moes sak kunne vært unngått med et klarere regelverk.
- Jeg kan ikke med hånda på hjertet si at det ville vært unngått problematiske situasjoner. Jeg tror det er uhyre vanskelig for regjeringsmedlemmer å sitte med enkeltaksjer. Rett og slett fordi berøringsuniverset er så stort. Det krever stor oversikt å holde tunga rett i munnen, sier Borten Moe.
- Jeg har ikke satt meg godt nok inn i det, og det er mitt ansvar. Så vil jeg mene at mange av de sakene som er rullet opp, trekker i retning av at dette ikke har vært godt nok håndtert. Det har ikke vært god nok oppmerksomhet rundt det i systemene våre. Det har ikke vært god nok sampraksis i departementene eller regjeringen, sier Borten Moe.
- Har tatt ansvar
Borten Moe begynte sin forklaring med å begrunne de investeringene det seinere ble stilt spørsmål ved:
- Jeg valgte å investere i tre store norske selskap for langsiktig sparing for meg og min egen familie. Jeg valgte Sparebank1 midt-Norge, Yara og Kongsberg-gruppen. Jeg vurderte dette som en langsiktig, ansvarlig plassering, sier Borten Moe.
- Det var i tillegg relativt få selskap, slik at det skulle være enkelt å holde oversikt. Alle kjøp ble fortløpende registrert i Stortinget i henhold til regelverket.
- Jeg har ikke hatt god nok oppmerksomhet rundt sakene som behandles i regjeringa som kollegium. Det er mitt ansvar. Og det er et ansvar jeg har tatt. Og som har fått en tydelig konsekvens. Frem til saken dukket opp i sommer, var jeg ikke kjent med at regjeringen hadde behandlet saker knyttet til selskap jeg var investert i, sier Borten Moe, og med henvisning til at Kongsberg-gruppen, der han hadde aksjer, er deleier i Nammo.
#FuckØkokrim
Ola Borten Moe er den eneste av de avgåtte statsrådene som er etterforsket av Økokrim for sine aktiviteter i aksjemarkedet.
Da det fredag ble klart at Økokrim ikke ville etterforske Erna Solberg, kom Borten Moes kone med et kraftig utbrudd på Facebook: «#FuckØkokrim».
Ola Borten Moe sier ikke «Fuck» til Stortingets kontroll og konstitusjonskomité.
Men han har i sitt skriftlige høringssvar gitt kraftig uttrykk for at han mener systemene har vært for svake.
«Jeg vet at habilitet ikke er en matematisk øvelse, men vil likevel mene at jeg i alle fall ikke var mindre habil enn de to eksemplene jeg har vist til ovenfor. Oppsummert ville jeg nok i dag, med det jeg nå vet, vurdert erkjennelsen av egen inhabilitet annerledes enn jeg gjorde 21. juli i år.», skriver Borten Moe til komiteen i sitt brev fra 17. oktober.
- Mangelfulle rutiner
Han retter også kritikk mot det han mener er mangelfulle systemer for politikerne å forholde seg til:
«Skikkelige administrative system og rutiner (er) ikke i utgangspunktet et politisk ansvar i tradisjonell forstand, snarere noe enhver regjering og politiker må kunne forvente at er på plass som en ramme rundt videre arbeide.»
«Jeg ser flere politikere som har gjort så godt de har kunnet, med de beste intensjoner, men som likevel havner i uføret på grunn av det som kanskje har vært et dårlig/uklart og vanskelig tilgjengelig regelverk, dårlige administrative rutiner og ingen å spørre om noe skulle dukke opp.»
I sitt brev til komiteen hevder Borten Moe også at politisk håndbok er uklar i spørsmålet om inhabilitet som følge av aksjer, som var årsaken til at han måtte gå:
«Jeg er ikke enig i at politisk håndbok er så tydelig som flere vil ha den til. Inhabilitet som følge av aksjer er for eksempel ikke nevnt med et ord, verken for objektet selv, langt mindre for nærstående.», skriver Borten Moe.