Åpner butikker og kjøpesentre

Kjøpesentre og butikker i Oslo kan åpne igjen fra torsdag 6. mai.

ÅPNER OPP: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, presenterte onsdag 5. mai lettelser og starten på fast to av gjenåpningen av hovedstaden. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I dag tar vi et nytt steg i gjenåpningen. Fra og med torsdag kan kjøpesentre og butikker åpne, med strenge smitteverntiltak, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse onsdag.

Med det leverte byrådslederen en gladmelding store deler av hovedstadens næringsliv har ventet på i månedsvis.

Johansen understreker at det vil være strenge smittevernsbegrensninger som gjelder når kjøpesentre og butikker får åpne igjen i morgen. Det innebærer blant annet antallsbegrensinger og avstand mellom kunder.

Nyheten blir mottatt med full jubel hos byens butikker.

- En gledens dag for handelen i Oslo, sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening til NTB.

Han legger vekt på at foreningen har ventet lenge på denne beskjeden.

- Vi er trygge på at handelen vil ivareta strenge og nødvendige smittevernhensyn i tiden fremover. Vi vil heller ha det strengt enn stengt og for all del unngå at vi er nødt til å stenge ned igjen. Nå må vi jobbe sammen med byrådet og andre aktører for å sakte, men sikkert få tilbake byliv, sier Bjørn Næss.

- Kritisk

Etter mer enn tre måneder med stengte butikker, jubler også Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

- Etterlengtet og høyst nødvendig, sier Vist.

Hun viser til at mange tusen ansatte innen varehandel i Oslo vært uten jobb og over 3000 bedrifter har vært nedstengt i lang tid.

- Handelen endelig hørt i Oslo. Vi er utrolig lettet. Over tre måneder med stengt virksomhet og flere tusen permitterte har vært tøft og satt arbeidsplasser og virksomheter på prøve, sier Vist.

Varehandel sysselsetter over 30 000 medarbeidere i Oslo. Også i flere av Oslos nabokommuner i Viken er varehandelen stengt ned. Samlet sett står Oslo og Viken for nærmere 40 prosent av varehandelsomsetningen i Norge, ifølge tall fra NHO.

- At det endelig åpnes opp torsdag har vært kritisk, og betyr at permitterte nå kan komme tilbake på jobb. Handelen overholder strengt smittevern for kunder og ansatte, og det skal fremdeles være trygt å handle i butikk, sier Vist.

«Lang tids nedstenging gjør at mange butikker har brukt opp sine reserver, og at konkursfaren truer. Særlig sårbare er de mange små virksomhetene, eksempelvis innen sko, gullsmed og klær. En gjenåpning nå er derfor meget viktig», skriver NHO.

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen sier åpningen av butikker er et av de større tiltakene i trinn to, men at de nå åpner opp for å koordinere med Lillestrøm, Lørenskog og Rælingen, og unngå mobilitet. Både butikker og kjøpesentre må følge strenge smitteverntiltak med begrenset antall kunder.

- Så vil jeg si til deg som skal handle. Du har også et ansvar. Gå gjerne på tider da det er færre folk. Hold avstand, sier Evensen.

Ikke alkoholservering

Samtidig måtte nok en gang Oslos uteliv tåle en nedslående beskjed:

Nemlig at serveringssteder vil fortsatt bare kunne tilby take-away, og at det ikke vil bli åpnet for alkoholservering før 17. mai.

- Bortsett fra at butikker og kjøpesentre kan åpne, gjør vi ikke andre endringer i de almenne reglene for Oslo før 17. mai. Som i fjor vil årets 17. mai bli helt anderledes enn vanlig. Det er nok mange som er skuffet over det. Det skjønner jeg, sier Johansen.

Grepene betyr imidlertid at byrådet har besluttet å begynne på trinn to i gjenåpningsplanen for Oslo, som ble lagt fram forrige uke.

Beslutningen innebærer også at:

* Kjøpesentre og butikker kan åpne fra 6. mai.

* Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går til gult nivå fra 10. mai.

* Oslo kommunes bibliotek Deichman vil gradvis åpne opp flere tjenester.

* Seniorsentrene vil gradvis åpne opp for normal drift igjen.

* Kultur flyttes fra trinn 3 til trinn 2 i gjenåpningsplanen.

Byrådet understreker at endringene betyr at flere tusen arbeidstakere nå vil kunne komme tilbake på jobb, og at alle i barnehage og grunnskole vil få en mer normal hverdag igjen.

- Dersom situasjonen med smitte, innleggelser og vaksine fortsetter å ha en positiv utvikling, kan de som driver serveringssteder, restauranter, museer, kinoer, teater og annen kulturvirksomhet begynne å forberede en gradvis og kontrollert gjenåpning om noen uker, sier byrådslederen.

Øker noen steder

Johansen begrunner grepene med at smittetallene har fortsatt å gå nedover.

- Smitten har gått ned fra det høyeste noensinne i midten av mars. Antallet vaksinerte har økt. 32 000 vaksinedoser ble satt forrige uke. Det er ny ukesrekord. Smitte, antall innlagte og vaksinerte har mest å si for gjenåpning, sier Johansen.

Byrådslederen understreker likevel at smitten øker i noen bydeler, og blant barn i 16-årsalderen. Han viser til at Grünerløkka nå er hardt rammet med smitte, samtidig som det er få vaksinerte i bydelen. Han håper på nyheter om større skjevfordeling i vaksiner.

- Det er viktigere at åpningen er varig, enn at den er rask. Om vi må stenge ned, like fort som vi åpner, vil ikke gjenåpningen være mye verdt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer