Åpner for å selge til utlandet

Senterpartiet forteller Dagbladet at norsk kraft kan eksporteres til utlandet ved hjelp av kabler. - Det vil bety dyrere strøm til både forbrukere og industri, kontrer Sofie Marhaug i Rødt.

KRAFTEKSPORT: Trygve Slagsvold Vedum presenterte regjeringens nye strategi for havvind i dag. Foto: Lise Åserud / NTB
KRAFTEKSPORT: Trygve Slagsvold Vedum presenterte regjeringens nye strategi for havvind i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet åpner for at norsk havvindkraft kan selges til utlandet.

- Om vi kommer til et punkt hvor vi har mer kraft enn norske forbrukere og næringsliv trenger, og har sterk forsyningssikkerhet, kan det være aktuelt å selge havvindkraft til utlandet for å gi inntekter til fellesskapet vårt, sier Ole André Myhrvold til Dagbladet.

Han er Senterpartiets energipolitiske talsperson, og har kategorisk avvist at såkalte hybridkabler bygges fram til tidligst 2025.

- Kan være aktuelt

Regjeringen lanserte i dag en ambisjon om at Norge skal installere 30 gigawatt havvind innen 2040. Dette tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften.

Mye av denne kraften kan likevel ende opp med å varme utenlandske hender.

- Om vi kommer til et punkt hvor vi har mer kraft enn norske forbrukere og næringsliv trenger, og har sterk forsyningssikkerhet, kan det være aktuelt å selge havvindkraft til utlandet for å gi inntekter til fellesskapet vårt, sier han.

Hybridkabler

Hybridkabler kan levere kraft fra havvind til både fastlandet og utlandet. Senterpartiet har tidligere gjort det klart at de ikke ønsker å åpne for mer eksport av norsk vannkraft gjennom nye utenlandskabler som de mener hybridkablene i realiteten vil være.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer