Åpner for å selge til utlandet

Senterpartiet forteller Dagbladet at norsk kraft kan eksporteres til utlandet ved hjelp av kabler. - Det vil bety dyrere strøm til både forbrukere og industri, kontrer Sofie Marhaug i Rødt.

KRAFTEKSPORT: Trygve Slagsvold Vedum presenterte regjeringens nye strategi for havvind i dag. Foto: Lise Åserud / NTB
KRAFTEKSPORT: Trygve Slagsvold Vedum presenterte regjeringens nye strategi for havvind i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet åpner for at norsk havvindkraft kan selges til utlandet.

- Om vi kommer til et punkt hvor vi har mer kraft enn norske forbrukere og næringsliv trenger, og har sterk forsyningssikkerhet, kan det være aktuelt å selge havvindkraft til utlandet for å gi inntekter til fellesskapet vårt, sier Ole André Myhrvold til Dagbladet.

Han er Senterpartiets energipolitiske talsperson, og har kategorisk avvist at såkalte hybridkabler bygges fram til tidligst 2025.

- Kan være aktuelt

Regjeringen lanserte i dag en ambisjon om at Norge skal installere 30 gigawatt havvind innen 2040. Dette tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften.

Mye av denne kraften kan likevel ende opp med å varme utenlandske hender.

- Om vi kommer til et punkt hvor vi har mer kraft enn norske forbrukere og næringsliv trenger, og har sterk forsyningssikkerhet, kan det være aktuelt å selge havvindkraft til utlandet for å gi inntekter til fellesskapet vårt, sier han.

Hybridkabler

Hybridkabler kan levere kraft fra havvind til både fastlandet og utlandet. Senterpartiet har tidligere gjort det klart at de ikke ønsker å åpne for mer eksport av norsk vannkraft gjennom nye utenlandskabler som de mener hybridkablene i realiteten vil være.

Før jul i fjor rykket Sp-nestor Marit Arnstad ut i DN og sa at partiet ikke ville tillate hybridkabler. Men nå åpner Sp for at nettopp dette kan skje: Hybridkabler som selger norsk strøm til kontinentet kan bli aktuelt.

- Det vi åpner for er vurdering av ulike løsninger i forbindelse med utlysning av nye felt. Det er altfor tidlig å slå fast hvilke løsninger som velges, sier Myhrvold.

På spørsmål om hva som skulle til for at Senterpartiet skal godta hybridkabler ville ikke Trygve Slagsvold Vedum gi et klart svar på presstreffet i dag:

- Vi har laget et tydelig rammeverk her som er veldig tydelig. Vi skal ha mer kraft til Norge og større kraftoverskudd, noe som gjør at vi kan få trygghet for at vi får rimeligere strømpriser i Norge enn resten av Europa, bedre forsyningssikkerhet slik at vi kan bygge mer norsk industri.

REFSER REGJERINGEN: Sofie Marhaug i Rødt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REFSER REGJERINGEN: Sofie Marhaug i Rødt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Dyrere strøm

Rødt, som har vært tydelig motstander av utenlandskabler, sier Senterpartiet nå legger til rette for høyere strømpriser enn prisrekordene Norge har sett i vinter.

- Hvis det bygges hybridkabler, der det norske og europeiske markedet bindes sammen, kan dette bli veldig dyrt for husholdninger og industri i Norge, sier Sofie Marhaug (R) til Dagbladet.

- Markedet fungerer ikke

På pressekonferansen i dag ble det hevdet at økt kraftproduksjon vil gi lavere strømpriser.

- Det er det jeg reagerer aller mest på. Vi har kraftoverskudd i Norge i dag, og likevel er prisene høye. Det er markedet som ikke fungerer. Men regjeringen vil ikke regulere markedet, men bygge flere utenlandskabler, potensielt også gjennom slike hybridkabler, og la markedet styre hvor strømmen går. Det betyr der produsentene får høyest pris, sier Marhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer