Åpner for å skrote samarbeidet

SV er klar i sin tale om en strømstøtte til bedriftene: Ikke alle bør få. En for bred strømstøtte til næringslivet kan i verste fall koste regjeringen SV som budsjettpartner for 2023.

ÅPNER FOR BRUDD: Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, har klare forventninger om gjennomslag når regjeringen skal forhandle om strømstøtte til næringslivet. Får de ikke det, kan det i verste fall regjeringen måtte finne seg en ny budsjettpartner. Foto: Berit Roald / NTB
ÅPNER FOR BRUDD: Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, har klare forventninger om gjennomslag når regjeringen skal forhandle om strømstøtte til næringslivet. Får de ikke det, kan det i verste fall regjeringen måtte finne seg en ny budsjettpartner. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er i utgangspunktet skeptiske til en ordning med strømstøtte til næringslivet, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

Resultatet av regjeringens arbeid med en strømstøtte til næringslivet er lovet å komme i løpet av september, men etter møtet med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), LO og NHO tidligere denne uka, kunne ikke næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) si nøyaktig når.

Budsjettpartner SV har helt klare formeninger om hvilke begrensninger som må på plass i en eventuell ordning til næringslivet og forventer gjennomslag når strømstøtten skal vedtas i Stortinget.

Uten kan det koste regjeringen budsjettsamarbeidet.

Ikke til alle

- Vi har gjennomgått mange tall, og jevnt over så går det bra med næringslivet - til tross for høye strømpriser. Det er fordi regninga går til forbrukerne gjennom økte priser. Derfor er vi veldig skeptisk til en slik strømstøtte, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Han understreker at det kan finnes tilfeller - gjerne små og mellomstore bedrifter uten stor kapital i ryggen - som bruker mye penger på strøm, men som faller mellom stolene.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Flere av disse har heller ikke mulighet til å øke prisene, påpeker SV-nestlederen.

- Et eksempel på slike tilfeller er selvstendige og uavhengige bakere, men også andre. For disse så kan det være aktuelt å gi støtte for å hjelpe de med å komme seg over en kneik.

Fylkesnes mener støtten ikke nødvendigvis være et lån, men understreker at den ikke må være rettighetsbasert.

- Gir man en generell støtte til næringslivet, så går det enorme summer fra skattebetalernes lomme. De aller fleste har tilpasset priser etter kostnader allerede, og da risikerer man at mye av denne støtten går rett i lomma på eierne.

Samarbeid i det blå

I stedet for strømstøtte, ønsker SV at staten gir fastpriskontrakter til flere.

- Dette er noe vi har pekt på lenge. Vi mener vi trenger et statlig strømselskap som kjøper inn strøm på vegne av alle og selger til forutsigbar og grei pris til både husholdninger og næringsliv, sier Fylkesnes.

Til Klassekampen advarer finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, om at regjeringen ikke har noen vei utenom SV i saken om strømstøtte til bedrifter. Teorietisk sett har de likevel det, noe også parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, nylig påpekte til Dagbladet.

- Det som får virkning allerede i 2022, slik som økning av strømstøtta til forbrukerne, skal vi snakke med SV om, sa Arnstad til Dagbladet.

Strømstøtten til bedriftene vil først ha virkning på neste års statsbudsjett som legges fram i oktober.

- Regjeringen må gjøre sine vurderinger om hvem de vil få støtte på budsjettet fra. Vi har en budsjettavtale for 2022. Det er et åpent spørsmål om det blir en avtale for 2023, sier Fylkesnes til Dagbladet.

- Det høres ut som en trussel?

- He-he, nei da. Jeg er egentlig veldig grei, svarer Fylkesnes.

På spørsmål om regjeringspartiene kommer til å gå til SV først når forhandlingen om strømstøtten starter i Stortinget, svarer også parlamentarisk leder i Sp, Rigmor Aasrud, følgende, korte svar:

- Vi har en budsjettavtale med SV for 2022.

- Null innsikt

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til Dagbladet at hun forventer at regjeringen kjapt avklarer at de vil droppe SV når saken skal behandles på Stortinget.

De reagerer kraftig på begrensningene SV legger krever i strømstøtten.

- SV viser med dette at de har null innsikt og forståelse for hvor hardt de skyhøye strømprisene rammer næringslivet, særlig de små og mellomstore bedriftene, sier Listhaug.

Hun påpeker at mange bedrifter har vært klar på at det må komme tiltak raskt, og at det da ikke er tid til å forhandle med et parti «som verken vil eller klarer» å forstå hvor alvorlig situasjonen er for mange bedrifter.

FrP inviterte allerede i januar til et bredt forlik med de andre partiene om strømstøtte hvis våre forslag ikke ble vedtatt, og den invitasjonen gjentas nå av partilederen i FrP.

Stordalen får klare seg

Rødt-leder Bjørnar Moxnes legger seg mer på linje med SV, etter nok en gang å ha understreket at det aller viktigste - også for arbeidsplasser - er en makspris på strøm.

- Vi er åpne for en målrettet strømstøtte med strenge vilkår som går til arbeidsplasser og ikke til eierne, sier Moxnes til Dagbladet.

- Med det så er vi er for en støtte som sikrer at bakerier, slakterier og pizzasjapper ikke går konkurs, men Petter Stordalen og Olav Thon får klare seg selv, fortsetter han.

I praksis sier Moxnes det betyr en strømstøtte som målrettes mot de minste bedriftene og med et tak for hvert enkelt selskap. Større bedrifter mener Rødt eventuelt kan få lånegarantier for å komme seg over «kneika».

- Disse må også følges av strenge krav som ikke ender i utbytte, lederlønninger eller bonuser og som dermed øker formuen til de rike, avslutter Moxnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer