Hybridkabler

Åpner for omstridte kabler

Like etter at Senterpartiet kunne juble for seier om de omstridte hybridkablene, åpner olje- og energiministeren for nye kabler i framtida. Den interne kampen kan fortsette.

OMKAMP? Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen sier til Dagbladet at det er aktuelt å bygge hybridkabler fra havvindparker til utlandet i framtiden. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
OMKAMP? Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen sier til Dagbladet at det er aktuelt å bygge hybridkabler fra havvindparker til utlandet i framtiden. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Kampen innad i regjeringen om de omstridte hybridkablene er ikke over.

Onsdag presenterte regjeringen det som så ut som en blank Sp-seier: I to nye havvindprosjekter skal kablene bare gå i land i Norge.

Men olje- og energiminister Marte Mjøs Persen er nå tydelig på at det kan bli bygget hybridkabler i fortsettelsen.

- Ja, det er en del av oppdraget som er gitt til NVE nå, det er å utrede hvordan det kan se ut, sier Persen til Dagbladet.

- Måtte gjøre det

Hybridkabler er strømkabler som forbinder havvindparker til det norske innenlandsmarkedet, men samtidig kan sende strømmen ut av landet.

Mens sterke krefter i Ap ønsker denne løsningen, er Sp steile motstandere. I Hurdalsplattformen er regjeringen klar på at det ikke skal bygges nye utenlandskabler.

På onsdagens statsrådsspekkede pressekonferanse kunne statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum fortelle at de går i gang med to havvindprosjekter i norsk farvann.

Det ene ved Utsira og det andre den såkalte Sørlige Nordsjø I. Etter dette står fase to for tur, og det er her olje- og energiministeren mener det kan bli aktuelt med de omstridte kablene som både går til Norge og utlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer