Forbud mot import av russisk kull, vodka og trelast. Sanksjoner mot president Vladimir Putins døtre. Og forbud mot å anløpe EU-havner for skip som seiler under russisk flagg.
Slik er hovedgrepene i den siste pakken med sanksjoner som EU-landene vedtok torsdag kveld. Tiltakene kommer som en reaksjon på de grufulle bildene av drepte sivile i den ukrainske byen Butsja.
Sa det var uaktuelt
Stenging av havner sto høyt på ønskelista som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj la fram da han talte til Stortinget i forrige uke.
Særlig i Nord-Norge legger mange russiske fiskebåter til for å lesse av fangst, bunkre og laste forsyninger.
Etter Zelenskyjs tale slo statsminister Jonas Gahr Støre fast at det var «uaktuelt» å stenge norske havner for russiske fartøyer. Han viste til Norges lange kyst, vår beliggenhet og at vi har et helt spesielt ansvar.
Nå utdyper Støre dette overfor Børsen:
- Jeg sier at vi legger vekt på å følge EU. Så skal vi innføre dette i norsk rett på en måte som tar hensyn til spesielle forhold hos oss. Blant annet har vi ansvar knyttet til søk og redning. Jeg vil legge vekt på at det norsk-russiske fiskerisamarbeidet er viktig å videreføre. Så vi får gå gjennom retningslinjene for det når vi utformer dette regelverket.

- Verste krisa siden Sovjetunionens kollaps
Uttalelsen er gitt etter EU-kommisjonens forslag om å forby russisk godstransport til europeiske havner, men før EU-parlamentets vedtak.
- Du sa det var uaktuelt å innfri Zelenskyjs ønske om å stenge havnene?
- Jeg sa i forrige uke at dette ikke var noe Norge ville gjøre. Det var heller ikke noe Europa hadde planlagt da. Vi er opptatt av at vi samordner våre reaksjoner med Norden og Europa, sier statsministeren.
Frykter for torsken
Det har ikke manglet på advarsler fra fiskerinæringa de siste dagene.
Blant annet mener Norges Fiskarlag at den viktige torskebestanden i nordlige farvann kan settes på spill dersom Norge stenger russiske skip ute fra norske havner.

- Minimal effekt
Resonnementet er at torsken klekkes i russisk sone i Barentshavet, der både norske og russiske fiskere fanger fisken i norsk sone. Frykten er at russerne kan begynne å fiske opp småfisken i egen sone, dersom de stenges ute.
- Dersom den norske økonomiske sonen er stengt for russiske fartøy, vil de trolig måtte fange mer i den russiske økonomiske sonen. Dette vil være negativt for gytebestanden, uttalte leder Kåre Heggebø i Norges Fiskarlag til NRK.
Setter ikke til side
Støre sier til Børsen at Norge nå går gjennom EUs politiske vedtak.
- Dette er jo ikke EØS, dette er et politisk vedtak fra EU. Vi går gjennom dette og vurderer særskilte forhold, som at vi har en lang kyst og et åpent hav, før vi gjør vårt vedtak. Men vi står sammen med de europeiske landene i våre reaksjoner på krigen i Ukraina, sier statsministeren.

Her er svaret på oligark-gåten
- Men i lys av krigen, og ikke minst bildene fra Butsja, så er kanskje det norsk-russiske fiskerisamarbeidet underordnet?
- Nei, vi setter ikke det opp mot hverandre. Det å bevare og forvalte en av verdens viktigste fiskestammer, vil ikke jeg sette til side. Det tror jeg ikke vi må heller, sier Støre.
Han legger til at nye sanksjoner kommer som en reaksjon på nyhetene fra blant annet Butsja.
- Det er åpenbart at russiske soldater, før eller under tilbaketrekningen, begår massakrer på sivilbefolkningen i flere ukrainske byer. Det er så oppsiktsvekkende brutalt at det krever at vi da må treffe tiltak som ligger langt utenfor det vi normalt planlegger for.