Stengte havner

Åpner for Russland-smutthull

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge må ta «spesielle hensyn» når stengte havner blir neste skritt i sanksjonene mot Russland.

TENKER: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TENKER: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Forbud mot import av russisk kull, vodka og trelast. Sanksjoner mot president Vladimir Putins døtre. Og forbud mot å anløpe EU-havner for skip som seiler under russisk flagg.

Slik er hovedgrepene i den siste pakken med sanksjoner som EU-landene vedtok torsdag kveld. Tiltakene kommer som en reaksjon på de grufulle bildene av drepte sivile i den ukrainske byen Butsja.

Sa det var uaktuelt

Stenging av havner sto høyt på ønskelista som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj la fram da han talte til Stortinget i forrige uke.

Særlig i Nord-Norge legger mange russiske fiskebåter til for å lesse av fangst, bunkre og laste forsyninger.

Etter Zelenskyjs tale slo statsminister Jonas Gahr Støre fast at det var «uaktuelt» å stenge norske havner for russiske fartøyer. Han viste til Norges lange kyst, vår beliggenhet og at vi har et helt spesielt ansvar.

Nå utdyper Støre dette overfor Børsen:

- Jeg sier at vi legger vekt på å følge EU. Så skal vi innføre dette i norsk rett på en måte som tar hensyn til spesielle forhold hos oss. Blant annet har vi ansvar knyttet til søk og redning. Jeg vil legge vekt på at det norsk-russiske fiskerisamarbeidet er viktig å videreføre. Så vi får gå gjennom retningslinjene for det når vi utformer dette regelverket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer