Sommerferie 2021:

Åpner for turister

Fullvaksinerte fra en lang rekke land både i og utenfor EU, inkludert Norge, kan nå besøke Kypros uten testing og karantene.

ÅPNER: Fra mandag får fullvaksinerte fra en rekke land unntak fra innreiserestriksjonene på Kypros. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
ÅPNER: Fra mandag får fullvaksinerte fra en rekke land unntak fra innreiserestriksjonene på Kypros. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Unntaket fra innreiserestriksjonene gjelder for personer som har fått alle nødvendige doser av en EU-godkjent vaksine eller av den russiske Sputnik V-vaksinen, opplyser landets turismedepartement. De som har fått Janssen-vaksinen må vente 14 dager før de kan reise til Kypros; for de andre vaksinene er det åpent for innreise samme dag som man har fått siste dose.

Men selv om vaksinerte nordmenn slipper karantene på Kypros, er det ikke noe karantenefritak når man kommer hjem igjen.

Coronapass kreves flere steder

Før avreise til Kypros, må reisende laste opp dokumentasjon på at de er vaksinert når de registrerer seg. Myndighetene kan ta stikkprøver av dem som kommer til landet, enten de er vaksinert eller ei.

Turister oppfordres til å ha med seg en kopi av «passet» de får ved registreringen også når de beveger seg rundt på øya. De kan bli nødt til å vise det fram for slippe inn på steder der det er fare for trengsel, inkludert butikker, restauranter, museer og kirker. Det kreves ikke for å komme inn på utendørs attraksjoner eller samlingssteder.

ÅPNET: Nå kan folk i Famagusta endelig bruke stranda i Varosha igjen. Men de opprinnelige innbyggerne ser rødt. Foto: Birol Bebek / AFP / NTB Vis mer

Nær en firedel av økonomien

Turisme er en svært viktig næring for Kypros og sto i 2019 for rundt 23 prosent av bruttonasjonalprodukt. I fjor kom det 84 prosent færre turister til landet enn året før.

For dem som ikke er vaksinert, er innreisekravene på Kypros gradert etter smittenivået i landet man kommer fra. Systemet tar utgangspunkt i fargekodene til EUs smittevernbyrå ECDC. Norge er for tiden oransje, noe som innebærer krav om PCR-test innen 72 timer før avreise, men ikke karantene eller testing ved ankomst.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

I tillegg har flyselskapene sine egne krav som må oppfylles før man slipper om bord.

Stort smittepress

Kypros selv har for øvrig det tredje høyeste smittetrykket i verden for tiden. Ifølge tall NTB har hentet fra Johns Hopkins University i USA er det registrert 866 smittede per 100 000 innbyggere på Kypros de siste 14 dagene. Bare Bahrain og Uruguay har høyere smittetrykk.

Til sammenlikning er det registrert 108 smittede per 100 000 innbyggere i Norge de siste to ukene. Smitten er altså åtte ganger så høy på Kypros som her hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer