Økokrim:

Åpner ikke etterforskning

Fredag kommer Økokrim med sin beslutning i saken om Erna Solbergs ektemanns aksjehandel.

I dag avgjør Økokrim om de skal etterforske Sindre Finnes aksjehandler i perioden der Erna Solberg v... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Fredag kommer Økokrim med sin vurdering i saken om tidligere statsminister Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes. De åpner ikke etterforskning.

«Økokrim har vurdert Finnes' verdipapirtransaksjoner i perioden Solberg var statsminister, fra 2013 til 2021. Konkret har Økokrim sett på om det er holdepunkter for at innsideinformasjon kan ha tilflytt Finnes, enten fra Solberg eller andre kilder, og om det er holdepunkter for at han har utnyttet slik informasjon i sine investeringer», står det i pressemeldingen.

- Økokrims anliggende har vært å vurdere om det er holdepunkter for at det har forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven. Det har vi ikke funnet indikasjoner på, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth i pressemeldingen.

Økokrim har også invitert pressen til sine lokaler i Oslo sentrum klokka 12. Her vil Lønseth være tilgjengelig for intervjuer, noe som er begrunnet med sakens store offentlige interesse.

Kan klages på

Økokrim skriver videre at vurderingen baserer seg på faktiske aksjehandler, som er grundig vurdert opp mot faktiske opplysninger som foreligger, som for eksempel kursstigning.

- Økokrim er et politiorgan og har i denne saken bare vurdert om det kan ha skjedd straffbare forhold, sier Lønseth.

Økokrim har også vedlagt en lang redegjørelse for avgjørelsen.

«I saken har det ikke kommet fram konkrete holdepunkter for at Sindre Finnes har mottatt innsideinformasjon fra sin ektefelle, eller at Solberg forsettlig har spredt informasjon på en rettsstridig måte, eller aktivt samhandlet med sin mann med sikte på å foreta handler i strid med markedsmisbruksreglene».

SLIPPER IKKE UNNA: Høyre-leder Erna Solberg slipper ikke unna spørsmål om aksjesaken, selv på dagen for framleggelsen av statsbudsjettet. - Pinlig, sier Dagbladets kommentator om situasjonen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

«Tvert imot peker omstendighetene og de opplysninger som foreligger, i retning av at Solberg ikke har hatt kjennskap til hvilke verdipapirer, tidspunkter, antall aksjer eller selskaper Finnes har handlet i», står det.

Avgjørelsen kan påklages innen tre uker.

Erna: - Fortsatt lei meg

Høyres leder Erna Solberg har følgende kommentar, gjennom Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen:

- Jeg tar Økokrims beslutning til etterretning og er glad for at de ser ut til å ha gjort en grundig gjennomgang av ulike problemstillinger knyttet til innsidehandel. Jeg har hele tida vært helt tydelig på at jeg aldri har delt innsideinformasjon med Sindre, og sånn sett er dette i tråd med det jeg forventet. Jeg er fortsatt lei meg for at jeg har vært inhabil i flere saker jeg var med på å behandle som statsminister som følge av Sindres aksjehandel, og er fortsatt innstilt på å rydde opp i den gjennom å svare på alle spørsmål. Det har jeg gjort i sju uker til pressen og til Stortinget, og førstkommende tirsdag stiller jeg på høring i kontrollkomiteen.

Erna Solberg vil seinere fredag gjøre seg tilgjengelig for pressen, skriver Husabø Fossen til pressen. Tid og sted er foreløpig ikke kjent.

Thomas Skjelbred, Sindre Finnes advokat, har følgende kommentar til Økokrims avgjørelse om å ikke åpne etterforskning:

- Denne avgjørelsen bør sette et endelig punktum for spørsmålet om Sindre Finnes’ aksjehandler. Finnes har drevet helt lovlig handel med aksjer. Det er Økokrims konklusjon, sier han.

- Økokrim har kommet med en grundig begrunnelse som jeg nå skal sette meg inn i sammen med Finnes, så vil vi komme tilbake med ytterligere kommentarer senere i dag. Selv om dette var forventet er Finnes selvfølgelig veldig lettet over denne konklusjonen.

Også han varsler pressetreff seinere fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer