Åpner krana tross høyt smittetrykk

Kommuner rundt Oslo reagerer ulikt.

ÅPNES: Kranene åpnes flere steder i Oslo-regionen fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB
ÅPNES: Kranene åpnes flere steder i Oslo-regionen fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

På tirsdag kom en etterlengtet gladnyhet for utelivsbransjen, da regjeringen skrinla det nasjonale skjenkeforbudet etter press fra stortingsflertallet.

Stortinget gjorde et vedtak der de ba regjeringen åpne for alkoholservering der det var lavt smittetrykk. Helseminister Bent Høie svarte med å oppheve det nasjonale skjenkeforbudet.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen forlenget Oslos kommunale skjenkestans med ytterligere to uker på onsdag, men enkelte kommuner rundt Oslo velger nå å tillate alkoholservering i forbindelse med matservering.

Dette til tross for at flere av dem har relativt høyt smittetrykk.

Åpner kranene

Blant dem som åpner kranene er Nesodden. De tillater serveringsstedene åpne kraner fra i morgen. Ifølge VGs oversikt har de 183,5 smittet per 100 000 innbygger siste 14 dagene, men trenden er synkende.

Ordfører Truls Wickholm (Ap) sier kommunen har et godt samarbeid med serveringsstedene, og at gjenåpningen var etterlengtet.

- Mange i vårt samfunn er ensomme, bor alene, eller er på hjemmekontor. Å gå ut å ta en matbit og et glass vin i fellesskap er noe mange har savnet. Når det er mulig å gjennomføre på en forsvarlig måte, ønsker vi å gjøre det.

Wickholm sier åpningen er er viktig for arbeidsplassene og unngå konkurser. Selv om kommunen har relativt høy smitte, mener han at smittesituasjonen er oversiktlig, og at utfordringen deres har handlet om importsmitte.

- Vi har ikke vurdert at det å stenge skjenkestedene har sammenheng med å få ned smittetall. Å spise mat sammen på et utested i veldig kontrollerte former, og å bli servert av et trent personale, har ikke vi sett på som en kilde til spredning, sier Wickholm.

Holder stengt

Ledelsen i Lørenskog kommune vurderer det imidlertid ikke som trygt å åpne kranene. Ifølge VGs oversikt er dette kommunen med høyest smittetrykk i regionen rundt Oslo akkurat nå.

- Vi har fortsatt mye smitte i Lørenskog og dessverre er smittetrenden økende. Det er også mye smitte blant unge under 20 år. Hele 35 prosent av de smittede tilhører denne gruppen, sier ordfører Ragnhild Bergheim.

- Så lenge smittetrykket er så høyt som det er nå vil det være uforsvarlig å lette tiltakene som er innført.

Også nabokommunen Lillestrøm opprettholder skjenkeforbudet.

I Nittedal kommune heter det i forskriften fra 19. januar at «dersom nasjonalt skjenkeforbud opphører, kan skjenking utøves fram til klokka 22».

Oslos nabokommune i vest, Bærum, opphever ikke skjenkeforbudet.

Tar stilling i kveld

I Nordre Follo besluttet formannskapet torsdag kveld å åpne for skjenking igjen.

Kommuneoverlegen har anbefalt å videreføre forskriften kommunen vedtok i begynnelsen av januar. Den sier:

«Det åpnes for å tillate skjenking av alkohol gruppe 1 og 2 fram til kl. 22. Det gjelder bare ved bordservering og med spiseplikt. Skjenkestedet må stenge kl. 23».

Dette ble vedtatt.

- Smittetrykket lokalt i Nordre Follo har stabilisert seg noe etter spredningen rundt jul/nyttår. Smittetallene er fortsatt høye og situasjonen er ustabil og vi er fortsatt sårbare, skriver ordfører Hanne Opdan i en SMS til Børsen.

- Du er ikke redd for at en eventuell skjenketillatelse vil føre til mer smitte?

- Vi erfarer at serveringsstedene er dyktige på smittevern. Men selvsagt gir alle lettelser av restriksjoner økt smitterisiko.

Også andre steder i landet vil det være lov med en øl til maten fra og med fredag. Det gjelder blant annet Bergen, Arendal, Kristiansand og Trondheim.

Krangel

I etterkant av at Høie opphevet skjenkeforbudet har det vært en heftig diskusjon om hva vedtaket fra Stortinget egentlig innebar, og om Høie forsto dette riktig.

Det har blitt vist til en SMS fra Frp-leder Siv Jensen, som på spørsmål fra Høie om man kunne forstå vedtaket slik at det var opp til kommunene å avgjøre spørsmålet om skjenking svarte:

«Kommunalt skjønn er en fin ting».

- Men jeg bekreftet ikke at forslaget var som å forstå at man kunne oppheve hele det nasjonale skjenkeforbudet, sa Frp-leder onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer