Corona-tiltak i Asker

Åpner kranene: - Gleder oss!

Asker har varslet at de avskaffer skjenkeforbudet. Bransjen tror ikke på tilsig av bargjester fra Oslo.

KLARE FOR GJENÅPNING: F.v. Emir Mena, Denis Menovski, Arben Mena og Dzan Mena ser fram til å åpne kranene på Lancelot igjen. Foto: Privat
KLARE FOR GJENÅPNING: F.v. Emir Mena, Denis Menovski, Arben Mena og Dzan Mena ser fram til å åpne kranene på Lancelot igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Etter at regjeringen tirsdag kunngjorde at de fjerner ringsystemet for smitteverntiltak i Oslo-området, har Askers ordfører Lene Conradi (H) ifølge Budstikka varslet at kommunen vil gjenåpne alkoholskjenkingen, som følge av at de senker tiltaksnivået til de nasjonale reglene.

- Har tapt veldig mye

Asker og nabokommunen Bærum stengte skjenkingen på kort varsel 12. november, noen dager etter Oslo og Drammen. I slutten av januar ble de to Viken-kommunene omfattet av ringtiltakene som følge av mutantutbruddet i Nordre Follo; de havnet innenfor ring 2, som også omfatter skjenkeforbud.

STENGT I TRE MÅNEDER: Lancelot har stått tomt og stengt siden 12. november. Foto: Privat
STENGT I TRE MÅNEDER: Lancelot har stått tomt og stengt siden 12. november. Foto: Privat Vis mer

Nå åpner altså Asker høyst sannsynlig kranene igjen, etter drøyt tre måneder. Nyheten blir svært godt mottatt av ledelsen på Askers største utested Lancelot.

- Vi gleder oss til å starte opp igjen! sier bar- og restaurantsjef Arben Mena til Børsen.

Lancelot og søsterutestedet vegg i vegg, Blue Line Sportsbar, ligger midt i Asker sentrum og huser blant annet kjente Asker Jazzklubb. Utestedet er et familieforetak, og også medeierne Faiz Menoski og Denis Menovski deltar i samtalen med Børsen.

Harde måneder

De tre beskriver tre harde måneder. Blue Line har holdt åpent med matservering, men har bare sysselsatt tre personer. Lancelot har holdt stengt.

- Vi har tapt veldig mye, og har ikke tatt ut lønn. 1800 liter med tankøl er helt ut, og vi har bare fått alkoholavgiften tilbake fra bryggeriet. Kompensasjonsordningen fra myndighetene er for dårlig, forklarer Arben, og beskriver massepermittering, samtidig som moms og arbeidsgiveravgift skal betales.

De tre er enige om at tiltakene for utelivet har vært altfor strenge, og mener myndighetene kunne opprettholdt begrenset skjenking framfor full stopp.

- Det kunne for eksempel vært en regel om bare å servere øl og vin, og ikke sprit; de kunne hatt en begrensning på to eller tre enheter. Det ville hjulpet veldig mye, sier de.

De som har tapt mest, er ifølge Lancelots ledelse personalet som bare jobber i helgene, som bartendere og vakter.

- De har hatt det hardest, konstaterer Faiz.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Kobberfolie

Lancelot har full meny og kan derfor også skjenke alkohol. Med forbehold om at formannskapet faktisk vedtar å gjenåpne skjenkingen, forsikrer ledelsen at de er klare for å ta imot gjester igjen.

- Tror dere folk kommer fra Oslo og Bærum for å drikke?

- Det var en del snakk om det sist, de få dagene da det var stengt i Oslo, men ikke her [fra 9. til 12. november] - ikke mange dukket opp. Men vi er forberedt, og har satt ut antibac overalt, samt kobberfolie på dørhåndtakene [som skal drepe virus]. Vi desinfiserer alltid etter gjestene, forteller de.

De tre trekker også fram at nærliggende Drammen og Lier i forrige uke gjenåpnet kranene - uten at det tilsynelatende har utløst noen folkevandring av utestedsgjester i den retningen.

- Jeg tror folk er litt skremt på grunn av alt som er skrevet om dette, og at det vil ta tid før folk for alvor er tilbake igjen i utelivet, sier Denis.

- Forsvarlig

Askers kommuneoverlege Meera Grepp understreker tirsdag at hun uttaler seg på smittevernfaglig grunnlag, og at kranåpningen formelt skal opp på onsdagens formannskapsmøte.

- Slik det er lagt opp til i de nasjonale forskriftene, mener jeg det er forsvarlig å gjenåpne skjenkingen, sier Grepp til Børsen.

Hun tror den gjeldende nasjonale forskriften vil sette en naturlig stopper for en valfart av alkoholtørste innbyggere fra Oslo og Bærum, à la strømmen til Vinmonopol utenfor Oslo den korte perioden i januar da polet var stengt i hovedstaden.

- FORSVARLIG: Askers kommuneoverlege Meera Grepp mener det med dagens situasjon er forsvarlig å gjenåpne skjenkingen. Foto: Asker kommune
- FORSVARLIG: Askers kommuneoverlege Meera Grepp mener det med dagens situasjon er forsvarlig å gjenåpne skjenkingen. Foto: Asker kommune Vis mer

- Men dette må vi i Asker følge med på, sier hun, og utdyper:

- Det er jo ikke snakk om vanlig pubdrift. Skjenkingen må foregå i forbindelse med matservering, og det er jo også begrensninger på antall gjester.

Grepp understreker at Asker har løpende kontakt med nabokommunene, slik at samordningen i tiltak skal være så smertefri som mulig.

Begrensninger

De nasjonale forskriftene for skjenking sier for øvrig at innslipp av gjester skal stoppe klokka 22, og at siste servering er klokka 00.00. Inntak av den kjøpte alkoholen må være ferdiggjort en halvtime seinere.

Asker har i nasjonalt perspektiv fremdeles relativt høyt smittenivå, og er for tida på Folkehelseinstituttets risikonivå 3. Kommuneoverlegen understreker at vanlige nasjonale anbefalinger uansett gjelder, for f.eks. sosial avstand, antall personer som samles, munnbindbruk, hjemmekontor, hjemmebesøk og mobilitet over kommunegrenser.

- Folk må ta smittenivå med i beregningen, og alle må bidra, slik at vi kan åpne suksessivt opp, skynde oss langsomt. Hvis smitten øker igjen, må vi være i stand til å stoppe den raskt, sier Grepp.

Verken Bærum eller Oslo har foreløpig varslet at de vil følge Askers eksempel og gjenåpne kranene, selv om regjeringen nå forlater ringsystemet. Oslo-byrådsleder Raymond Johansen har varslet en pressekonferanse klokka 13 onsdag.

- Jeg kan ikke kommentere dette nå. Alt kommer på pressekonferansen, sier Oslo-byrådets pressekontakt Ninja Sandemose til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer