USA

Åpner opp for Europa

Etter 18 måneder letter USA på innreiseforbudet for personer fra EU og Storbritannia.

ÅPNER IGJEN: USA planlegger å åpne opp for reisende fra Europa igjen etter 18 måneder med innreiseforbud. Foto: REUTERS/Bjoern Kils/New York Media Boat
ÅPNER IGJEN: USA planlegger å åpne opp for reisende fra Europa igjen etter 18 måneder med innreiseforbud. Foto: REUTERS/Bjoern Kils/New York Media Boat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): USA planlegger å lette på de strenge restriksjonene for reisende fra Europa som er fullvaksinerte. Endringene skal trolig tre i kraft fra november, melder The Financial Times og CNN.

Endringen vil trolig også omfatte reisende fra Norge. Reisende til USA vil måtte dokumentere at de er fullvaksinerte. I tillegg må de ta en covid-test i løpet av 72 timer før avreise. Biden-administrasjonen planlegger å kunngjøre endringene seinere mandag, ifølge CNN og Financial Times.

Reparerer forholdet

CNN beskriver endringen som det første steget på å reparere forholdet mellom USA og Europa. Den siste tida har Frankrike og USA kranglet etter at USA inngikk en avtale med Australia om bygging av atomdrevne ubåter på bekostning av konvensjonelle ubåter fra Frankrike. Europeiske ledere har også vært oppgitt over at Biden-administrasjonen ikke har konsultert dem om Afghanistan.

FN-UKENE: Noe av det viktigste som blir snakket om under årets FN-uke er klimaspørsmålene, ifølge Erna Solberg som nå er i New York. Video: Dagbladet, Reporter: Vegard Kvaale Vis mer

Endringen er også svært gode nyheter for turist- og reiselivsnæringen, som har kjempet hardt for å få åpnet for internasjonal turisme igjen.

I New York

De siste 18 månedene er det bare amerikanske statsborgere, personer med greencard eller personer som har fått innvilget unntak av hensyn til nasjonale interesser, som har kunnet reise fra Europa til USA. Nå kan trolig populære turistmål som New York forvente seg et storinnrykk av turister.

Statsminister Erna Solberg befinner seg for tida i New York på FN-toppuka. Hun beskriver avgjørelsen fra USA som gode nyheter.

- Jeg tenker at det betyr at flere nordmenn kan reise på ferie til USA. Det er det mange som har ventet på. Mange har slekt, venner og personer de har lyst til å besøke. Så det er en positiv nyhet, sier Solberg.

Hun påpeker at lettelsen bare gjelder for fullvaksinerte.

- Så da er min beskjed: Gå og vaksiner deg. Vi har fortsatt en del igjen for å få satt all stikkene våre. Det er potensial framover for å faktisk få andelen vår enda høyere opp, sier statsministeren.

Samtidig tror hun vi må regne med fortsatte reiserestriksjoner i lang tid framover.

- Jeg tror vi må regne med at det blir reiserestriksjoner til mange land, og at det bare er de med vaksinepass som kommer inn, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer