Innleie i arbeidslivet

Åpner sak mot Norge: - Rammer hardt

Norske regler mot innleie bryter med EØS-avtalen, mener overvåkningsorganet Esa. Nå åpner de sak mot Norge.

ALARM: NHO-direktør Nina Melsom er ikke overrasket over Esas beslutning. Foto: Terje Bendiksby, NTB
ALARM: NHO-direktør Nina Melsom er ikke overrasket over Esas beslutning. Foto: Terje Bendiksby, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Esa har onsdag sendt et formelt åpningsbrev til Norge for å ha innført «uberettigede og uforholdsmessige» restriksjoner på bruken av innleie, skriver tilsynet i en pressemelding.

Tilsynet mener Norge bryter med vikarbyrådirektivet og friheten til å kunne yte tjenester innenfor EØS-området.

Bakgrunnen er lovendringene regjeringen innførte i 2022, som fjerner muligheten bedrifter har til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter. I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygge- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.

Vurderer søksmål

Blant klagerne er organisasjonen Små og mellomstore bedrifter (SMB).

- Vi er selvfølgelig veldig glade for å bli hørt, sier administrerende direktør Jørund Rytman til NTB.

Han forteller at SMB allerede har vært i kontakt med flere bedrifter som vurderer å gå til sak mot Norge, på grunn av de nye innleiereglene.

- Dette har hatt drastiske konsekvenser for bedrifter som mister oppdrag, og for ansatte som mister jobben, sier Rytman.

NHO-direktør Nina Melsom er ikke overrasket over Esas beslutning. Hun sier innleiereglene rammer deres medlemmer hardt.

- Vi har hele tida ment at innleieforbudet er dårlig konsekvensutredet og rammer mange bedrifter uforholdsmessig. Derfor har vi hele tida vært kritiske til regjeringen i denne saken, sier Melsom.

Høyres Anna Molberg mener klagen fra SMB burde fått varsellampene til å blinke hos regjeringen.

- Her har man forhastet seg og innført et regelverk for å vise politisk handlekraft uten å utrede det godt nok på forhånd. Det tenker jeg er dårlig politisk håndverk, sier Molberg.

- Regjeringen har overdrevet problemet med innleie og laget et regelverk som gjør mer skade enn gagn, slår Høyre-politikeren fast.

Krangler om EU

Venstres Alfred Bjørlo krever at regjeringen reverserer de nye reglene.

- Nok en gang kommer EØS-avtalen og redder oss fra en regjering som rir blindt på en bølge av forakt mot det private næringslivet. Dette viser bare hvor viktig vår tilknytning til EU og det europeiske fellesskapet er, sier Bjørlo til NTB.

Rødts Mimir Kristjansson trekker motsatt konklusjon.

- Her må regjeringen bare sette ned foten og si nei. Om det ikke er mulig, så mener jeg det er en god grunn til å starte arbeidet med å ta Norge ut av EØS, sier Kristjansson, som varsler at han vil be regjeringen svare på om de kommer til å bestride en eventuell dom fra Esa.

Esa skal ikke overstyre stortingsflertallets vilje, supplerer Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

- Arbeidslivets vernelov, arbeidsmiljøloven, skal sikre et velorganisert arbeidsliv. Derfor ble bruken av bemanningsselskaper strammet inn fra 1. juli i år. Denne debatten skal vi i Sp ta med den største frimodighet, sier han.

Første steg

Esa har mottatt flere klager etter innføringen av de nye reglene og sendte tidligere i år en rekke spørsmål til norske myndigheter.

Børsen har omtalt forslaget flere ganger, blant annet da Akademikernes lede Lise Lyngsnes Randeberg rykket ut med en advarsel om at konsulentbransjen kunne få uholdbare arbeidsforhold.

- Det vil bli en fryktelig nedgang i produksjonen, advarte administrerende direktør Torkil Skancke Hansen i Assemblin i et intervju med Børsen da daværende arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) fortalte om regjeringens planer i januar 2022.

- Vi har hele tida sagt at dette er en sak vi vil prioritere på grunn av de umiddelbare konsekvensene det kan ha på arbeidsmarkedet, arbeidsgivere og arbeidstakere, sier kommunikasjonssjef Jarle Hetland i Esa til NTB.

Tilsynet omtaler de nye innleiereglene som «vidtrekkende og inngripende» og mener de strider med det todelte målet i vikarbyrådirektivet om å beskytte vikarer og sørge for fleksibilitet i arbeidslivet. Esa mener heller ikke at restriksjonene på innleie er forholdsmessige.

Et formelt åpningsbrev er det første steget i en formell traktatbruddssak. Norge har nå to måneder på å uttrykke sitt syn før Esa kan beslutte å ta saken videre.

Overrasket

Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) skriver i en e-post til E24 at regjeringen mener innstrammingene ligger innenfor det handlingsrommet Norge har etter EØS-avtalen.

- Vi er i dag gjort kjent med at Esa vil åpne sak mot Norge, men har ikke rukket å se nærmere på innholdet i åpningsbrevet. Jeg er likevel overrasket over at Esa velger å åpne sak mot Norge på dette området, skriver Walberg.

- Jeg konstater også at Esa ikke har brukt spesielt lang tid på å gå gjennom et meget grundig og omfattende svar fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet på en rekke spørsmål Esa har stilt, før denne beslutningen, skriver hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer