Arbeiderne vasser i ledelsens bæsjeskum

I over et år har tarmbakterier fra ledelsens septiktank lekket ut på Equinor-anlegget på Melkøya, selv om det ble varslet i en rapport i 2019. Bellona har nå anmeldt forholdet til politiet. Equinor sier de er på saken, men roten til tarmbakteriene har vært vond å finne.

AVFØRING OG E-COLI: Skummet som spres på LNG-anlegget på Melkøya inneholder tarmbakterier, og saken er nå anmeldt til politiet.
AVFØRING OG E-COLI: Skummet som spres på LNG-anlegget på Melkøya inneholder tarmbakterier, og saken er nå anmeldt til politiet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke kom Bellona med sin rapport om den katastrofale brannen ved LNG-anlegget på Melkøya.

Rapporten hevdet kostnadsbesparelser og svak oppfølging fra Petroleumstilsynet var årsak til brannen.

Dagbladet kan nå fortelle at de ansatte ved anlegget har stått i enda mer møkk den siste tida: I over et år har potensielt helsefarlig skum med tarmbakterier som E-coli lekket ut på Equinors anlegg.

Lekkasjen av bæsjeskummet ble slått fast i en rapport fra Aquateam og Cowi allerede i 2019, er fortsatt ikke rettet opp.

Organisasjonen har nå anmeldt Equinor til politiet, og frykter ansatte skal bli syke av å jobbe på LNG-anlegget på Melkøya.

Ledelsens septik

Feilen ligger i at avløpsvann fra septiktanker lekker inn i kjølevannsanlegget. Equinor forteller Dagbladet at de jobber for å utbedre feilen, og har gjort det i lang tid.

Utfordringen har vært å finne ut hvor tarmbakteriene stammer fra, opplyser selskapet til Dagbladet.

- Rotårsaken har vært krevende å avdekke. Vi har ikke visst hvordan tarmbakterier enkelte ganger har endt opp i sjøvannsuttaket hvor skummet dannes på anlegget, sier Eskil Eriksen, pressetalsperson i Equinor, til Dagbladet.

Eriksen sier Equinor nå jobber med en teknisk modifisering av overløpsrøret slik at tarmbakteriene går fra menneske, og videre til do og septiktank, uten å havne i sjøvannsuttaket.

- Hvem sin septik er det som lager problemet?

- Septiken stammer fra en septiktank som tilhører administrasjonsbygget på anlegget, sier Eriksen.

Drit i lunsjen

Bellona anmeldte fredag saken til politiet i Finnmark.

I anmeldelsen skriver Bellona blant annet at tarmbakteriene fra avføring kan spre seg til maten til arbeiderne. Noe slikt vil kunne være svært helseskadelig.

«Det er liten feilmargin for at forurensning kan spres over mot lunsjbuffé eller mot rattene og styrene i godkjente kjøretøy og sykler som brukes i området», står det i anmeldelsen.

- Dette er et grovt brudd på arbeidsmiljøloven og et alvorlig overtramp mot egne ansatte, sier Frederic Hauge i Bellona.

«Det er ikke igangsatt tiltak utover at det er satt opp et stillas med plast, slik at arbeiderne skal kunne gå forbi uten å vasse gjennom skum med tarmbakterier på gangveien hvor det er mye skum og slamdannelse. Den betydelige skumdannelsen spres med vinden og eksponerer et større område av anlegget for høye nivåer av bakterier. Det er betydelig smitterisiko både for de ansatte og lokalsamfunnet», står det videre i anmeldelsen.

Equinor sier dette er feil:

- Skumdannelsen begrenser seg til området rundt sjøvannsuttaket. Dersom man skal jobbe i dette området skal man ha på seg vernedress og verneutstyr. Videre blir områder med skum stengt av. Det er standard rutiner for rengjøring før man går inn i fellesområder eller i kantineområder etter at man har jobbet i dette området, sier pressetalsperson Eskil Eriksen.

Frykter salmonella-utbrudd

Hauge hevder Equinor har forsøkt å dysse ned drittsaken, noe selskapet avviser.

- Ledelsen har forsøkt å holde dette hemmelig. De har dysset ned saken overfor de ansatte på Hammerfest LNG. De har ikke fikset problemet, og heller ikke gjennomført anbefalte smitteverntiltak i mellomtida. Dette vitner om alarmerende praksis hos Equinor, fortsetter Frederic Hauge.

Hauge mener det er grunn til å frykte at også mer alvorlige sykdommer kan oppstå som følge av bæsjeskummet.

- Salmonella eller legionella ble ikke funnet ved prøvetakingstidspunktet, men det er ingen garanti for at ikke slike bakterier også er spredt. De høye E.coli-nivåene viser at det er avføring som spres, sier Hauge.

Påvist luftveisinfeksjon

Ansatte ved anlegget har varslet Petroleumstilsynet det siste året, men tilsynet har ikke reagert, ifølge Bellona.

- Å jobbe for Equinor kan være en skikkelig drittjobb?

- Vi har jevnlige målinger og det er enkelte tilfeller hvor vi har påvist tarmbakterier i sjøvannsuttaksområdet. Vi har jobbet mye med denne problemstillingen, og vi tar utslippene på alvor. Dette jobber vi for å ordne opp i, sier Eskil Eriksen i Equinor.

Han forteller at selskapet ikke har noen rapporter om miljøskader som følge av de uhyggelige utslippene.

- Én person har fått luftveisinfeksjon og var borte fra jobben noen dager etter å ha jobbet i nærheten av sjøvannsuttaket. Hvorvidt luftveisinfeksjonen skyldtes tarmbakterier eller noe annet, vet vi ikke, sier Eriksen.

- På hvilken måte skjermer dere arbeiderne?

- Vi har systemer for å hindre at dette utgjør en helserisiko for dem som jobber i området. Dette gjør vi med å sperre av områder hvor det er skum og gjennom bruk av verneutstyr. Vi har også fått på plass en skjermet tunnel når man går inn i området med sjøvannsuttaket, sier Eriksen i Equinor.

- Denne saken stinker det voldsomt av?

- Dette tar vi på alvor. Og vi har jobbet lenge og systematisk med for å få på plass en permanent løsning. Det jobber vi med nå.

Equinor ønsker ikke å kommentere anmeldelsen fra Bellona.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer