Arbeiderne vet ikke hvor de er ansatt

Når Arbeidstilsynet møter litauiske arbeidere på fiskebruk i Norge, vet arbeiderne ofte ikke selv hvor de er ansatt. En dom fra Vilnius bidrar til å forklare hvorfor.

HOS «HAN DANIEL I VILNIUS»: Dagbladet oppsøkte kontoret til selskapet Arcticus i Vilnius. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VILNIUS (Dagbladet): I en serie artikler har Dagbladet omtalt Adversitus-nettverket, som i årevis har formidlet arbeidskraft til norske fiskebruk. Arbeidstilsynet har avdekket elendig lønn, ingen overtidsbetaling, doble arbeidskontrakter og brudd på arbeidstidsregler. Under dekke av å være «underleverandør» har arbeidere fra selskaper med ulike navn blitt leid inn. Arbeidstilsynet mener dette er en konstruksjon for å omgå lover og regelverk.

En dom fra Litauen, som Dagbladet har fått innsyn i, kaster nytt lys over hvordan nettverket fungerer. Det litauiske selskapet Arcticus driver en virksomhet der de «låner» selskaper i Litauen, og registrerer dem som NUF (norskregistrert utenlandsk foretak) i Norge for noen måneder, før NUF-et forsvinner igjen.

Hvert selskap lever ifølge dommen kun i tre måneder i Norge. Dette forklarer hvorfor arbeiderne, i det Dagbladet har valgt å kalle Adversitus-nettverket, ofte ikke vet hvem de jobber for.

Det er daglig leder i et av Adversitus-selskapene, Gediminas Jurga, som for et par år siden ble domfelt i en tilståelsessak i Vilnius tingrett. Lederen i selskapet Arcticus ble dømt for brudd på regnskapslovgivningen og forfalskning av et dokument i forbindelse med salg av et selskap. Han fikk en bot på rundt 6000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer