Arbeiderpartiet sier nei til Fornebubanen - stiller krav

Arbeiderpartiet kommer med seks krav til utbyggere, Bærum og Viken, dersom de skal gå videre med Fornebubanen.

POLITISK FIASKO: Dagbladets politiske kommentator Sondre Hansmark sier det er en politisk fiasko dersom det ikke blir noen Fornebubane. Video: Dagbladet TV. Reporter: Magnus Paus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyste byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), mandag kveld.

- Det handler om at vi nå blir bedt om å bruke svært mye av fellesskapets penger på ett prosjekt. Det er krevende for Arbeiderpartiet. Derfor kan vi ikke støtte Fornebubanen uten at en rekke krav innfris. Oslo bærer for mye av ansvaret. Det må fordeles mer rettferdig, sa Johansen.

Han møtte pressen i Oslo rådhus sammen med gruppeleder Andreas Halse (Ap), etter Arbeiderpartiets ekstraordinære gruppemøte.

Kostnadene på den nye T-banestrekningen fra Fornebu i Bærum til Majorstuen i Oslo har økt fra 4,5 til 26,4 milliarder kroner.

- Vi ønsker oppriktig å komme til enighet med Viken, å bygge denne banen, men mener vi må gjøre det vi mener er nødvendig for å ivareta hele Oslos befolkning. Dette handler om det beste valget når det gjelder klima og trafikk.

Arbeiderpartiet kommer derfor med krav og forventninger til Viken, Bærum og grunneiere.

Dette er kravene

Gruppeleder Halse listet de seks kravene:

1) Viken må ta en klart større eierandel av Fornebubanen. I dag står Oslo for 53 prosent av kostnadene. Det må reduseres. At en mindre andel av bompengene fra Oslo brukes på dette prosjektet.

2) Utbyggere må bidra mer. Det er store grunneiere og utbyggere som tjener mye, og kan bidra med mer, mener Arbeiderpartiet.

3) Fordelingen av utbyggerinntektene må komme både Oslo og Bærum/Viken til gode.

4) Viken må ta et større ansvar for framtidige kostnadsøkninger, utover den prisen som nå er kjent. Risikoen for prisøkninger kan ikke legges på Oslo øst og sør.

5) Oslo og Bærum må organisere byutviklingen på en måte som sørger for at grunneierbidrag kommer inn og passasjergrunnlaget blir tilstrekkelig.

6) Økt kapasitet for Grorudbanen gjennom ombyggingen av Majorstuen stasjon må realiseres innenfor Oslopakke 3-budsjettet.

KRAV: Om Arbeiderpartiet skal støtte byggingen av Fornebubanen, må disse seks kravene innfris. Foto: Lars Martin Gimse / Børsen
KRAV: Om Arbeiderpartiet skal støtte byggingen av Fornebubanen, må disse seks kravene innfris. Foto: Lars Martin Gimse / Børsen Vis mer

- Ikke utpressing

- Dette er et bra prosjekt, det er ingen som er uenig i det, men konsekvensene av prosjektet er svært store for Oslo, sa byrådslederen.

Johansen listet opp flere av de store utfordringene Oslo står overfor i åra som kommer.

- Jeg mener staten må vise større forståelse og fleksibilitet for storbyens behov og prioriteringer. Storbyregioner som Oslo er i vekst, trafikken må løses på bane, ikke på vei. Det vil ikke Oslo tåle. Fordi både denne og forrige regjering har forpliktet seg til Parisavtalen - mål du ikke når dersom du ikke reduserer biltrafikken.

De seks kravene tar Oslo Arbeiderparti med seg inn i nye forhandlinger med de andre partene.

På spørsmål fra pressen om hvorvidt noen vil kalle de seks kravene fra Oslo Arbeiderparti som «utpressing», svarer byrådslederen:

- Jeg opplever ikke at det er utpressing. Vi har vært veldig tydelige på det. Vi har vært tydelige på å si at vi skal vedta saken her i bystyret. Og har hele tida vært misfornøyde med at Oslo skal betale en så høy andel. Det er forhandlinger som ikke er sluttført før dette skal vedtas i Fylkestinget og i bystyret. Og jeg har ikke noe behov for å sette en merkelapp på det vedtaket Oslo Arbeiderparti har hatt her nå. Det er forventninger vi har, som vi går inn i de forhandlingene med.

- Mange kritiske røster

- Dersom dere ikke får gjennomslag for disse kravene, er det da nei til Fornebubanen?

- Vi er veldig tydelige på at det er disse seks kravene vi skal ha gjennom. Og så skal vi inn i forhandlinger, og da må vi ta det derfra. Jeg har forhandlet mye i mitt liv. Så da går man inn i de for å få igjennom alt, mest mulig. Vi skal tilbake til Oslo Ap, hvor det er mange kritiske røster. Vi må ha resultater, sier Johansen til Børsen.

Johansen understreker at betalingsviljen er stor blant grunneiere.

- Tenk den verdiøkningen de vil få. Telefonen min har ikke stått stille. Folk vil bidra mer. La oss få det i system, så er jeg sikker på at vi vil finne mye penger.

Foreløpig ikke flertall - SV ønsker nye forhandlinger

Foreløpig har MDG, Høyre, Venstre og KrF uttalt at de kommer til å stemme for bygging av banen. Disse partiene har ikke flertall alene i bystyret.

Mandag sa også Rødt i Oslo nei til Fornebubanen.

SV har mandag kveld vedtatt at de ønsker at Oslo skal forhandle med Viken på nytt med mål om en bedre avtale med Viken enn den fra 29. april. Målet må være større trygghet for at Oslos prioriteringer blir ivaretatt, og en mer rettferdig byrdefordeling mellom Oslo og Viken, samtidig som Fornebubanen kan gjennomføres.

Det skriver partiet i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer